Razlike između dva porođaja uvek postoje. Svaka trudnoća je planeta za sebe i treba je posebno izučavati. Ne postoje propisi, pravila, granice. Možete uvek očekivati neočekivano i od sebe i od svoje bebe, verujte mi. Postoje mnoge teorije koje će vas zavarati i uveriti u neke stvari koje nikako nisu činjenice i uvek će se naći neka mama koja će vas demantovati.

Prvi porođaj predstavlja pravi lavirint neznanja koliko god mi čitale i informisale se o tome. Ne znamo šta nas čeka i uvek mala doza straha postoji, čak i kod onih najhrabrijih. Iskustva drugih žena koje su se porađale više puta najmerodavnije su da uporede njihove porođaje i od srca vas posavetuju.

Simptomi i trajanje prvog i drugog porođaja

Pre nego što počnemo sa ovim odeljkom, moram da napomenem da sve što ću vam napisati u ovom tekstu je moje lično iskustvo s obzirom da sam se porađala baš dva puta.

Prvi porođaj naravno dočekala sam nespremna. Iako sam pročitala sve moguće tekstove o porođajima, ubeđivala sebe da se ja toga ne plašim, to je priorodni proces, kada sam osetila prve kontrakcije nije mi bilo ni malo sve jedno. Strah se preplitao sa prevelikom dozom uzbuđenja. Kao i svaka neiskusna porodilja u bolnicu sam otišla čim sam osetila prve bolove i naravno vratili su me. Međutim već nakon nekoliko sati, pošto sam se vratila moj prvi sin rešio je da upozna ovaj svet.

Pripreme su tekle lagano, nije bilo frke, gužve i panike jer sam u bolnicu stigla u pola noći. Kontrakcije su bivale sve jače i jače. Tada sam pogledom samo tražila anesteziologa kojeg sam čekala kako bi mi dao anesteziju. Epiduralna anestezija mi je najveći saveznik bila i mogu sa sigurnošću reći da je najzaslužnija što mi je prvi porođaj ostao u divnom sećanju, kao jedno najlepše iskustvo koje sam ikad doživela.

Tokom prvog porođaja rađena mi je i epiziotomija, koju takođe nisam osetila, jer je epiduralna anestezija bila na visini svog zadatka. Epiziotomija je zahvat koji babica izvrši ukoliko proceni da će doći do procepa međice koju nije u tom slučaju lako zašiti. Ona sama tada napravi rez kako bi beba neometano došla na ovaj svet.

Pored toga što nisam osećala bolove, bila sam veoma prisebna dok su druge žene ispuštale neverovatne zvuke. Bila sam opčinjena činjenicom da ctg pokraj mene udara sve jače i jače, što znači da kontrakcije rastu, a ja bez bola sa osmehom dočekujem mog anđela. Sam oporavak nakon prvog porođaja trajao je neko vreme dok mi rana nije zarasla i dok se nisam otarasila konaca, ali to je sve toliko zanemarljivo sa srećom i ljubavlju kojom ste tada obasute.

Nakon tri godine rešili smo da našem prvom mališanu podarimo brata ili sestru. Druga trudnoća protekla je u najboljem redu, ali drugi porođaj nije bio ni nalik prvom, kao ni oporavak. Uglavnom sam slušala priče da je drugi porođaj lakši od prvog, ali ja mogu s odgovornošću da tvrdim da sun eke stvari lakše, a neke teže. Tako da se ne zavaravajte i ne slušajte priče koje će vas uveravati dali je drugi porođaj lakši ili teži, jer dok ne okusite sami to voće, nećete mu znati ukus.

Moj slučaj sa drugim porođajem je da je bio teži i bolniji, ali brži i kraći. Oporavak je bio kraći i lakši, skoro da ga nije ni bilo. Želela sam da i ovaj put pozovem epiduralnu anesteziju u pomoć i uspela sam, ali samo donekle. Dobila sam jednu dozu, a drugi nisam stigla, jer se mom drugom mališi žurilo. Osetila sam one najjače kontrakcije, kojih sam bila pošteđena prvi put.

Nakon sjajnog iskustva sa prvim porođajem uvek sam se čudila kricima kojima je odjekivalo porodilište, ali sada kada sam se suočila sa tom dozom boli shvatila sam sve, tačnije osetila na svojoj koži. Ovaj put nije bilo potrebe za epiziotomiju, te sam se nakon nekoliko sati osećala odmorno i sveže kao da se nisam porđala. Zaboravila sam i na bol i viku čim sam privila svoje čedo uz grudi.

Drage mame prenela sam vam svoje iskustvo, a vama bih posavetovala da ukoliko želite da saznate kakav je drugi porođaj u odsnosu na prvi, nemojte gubite vreme. Uživajte u svojoj trudnoći, jer smo svi mi drugačiji, svaka trudnoća je drugačija, kako i sam porođaj. Bilo kako bilo svaka bol nestaje istog dana, jer je nadvladava toplina oko vašeg srca i ljubav kojom vaša beba zrači.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *