Kontrakcije su bolovi koji se javljaju neposredno pred porođaj, a pravo objašnjenje kako one izgledaju možete sa sigurnošću saznati samo kada ih doživite. Svaka žena drugačije podnosi i samu trudnoću, pa samim tim i jačinu kontrakcija. Kontrakcije mogu biti pripremne, prave ili pak lažne.

Lažne kontrakcije

Kontrakcije se generalno mogu uporediti sa menstrualnim bolovima jačeg intenziteta. Naravno to nije isti bol, ali najpribližnije će me razumeti one žene koje još uvek nisu rađale. Kada sam trebala da se porodim sa prvim detetom najveća briga mi je bila kako izgledaju prave kontrakcije i da li ću stići do bolnice? Naravno toga se sada sećam sa osmehom na licu, jer nije to ni približno tako kao što zamišljamo u trudnoći.

Da se radi o lažnim kontrakcijama možete biti sigurne ukoliko one nisu ujednačenog ritma. Dakle, na primer ukoliko se ne javljaju na svakih deset minuta. Isto tako ukoliko ne postaju sve jačeg i jačeg intenziteta sigurno je reč o lažnim kontrakcijama. Kontrakcije koje postaju bezbolne ukoliko promenite položaj ležanja ili sedenja definitivno nisu razlog za brigu.

Pripremne i prave kontrakcije

Kada žena uđe u deveti mesec, nekako je prirodno, da ona očekuje za nestrpljenjem bilo kakve kontrakcije. Pored uzbuđenja što će upoznati svoju bebu iskreno u ženskom telu se mešaju mnoštva osećanja u tom periodu. Ljubav i želja za majčinstvom nadvladaće strah u svakom slučaju, ali opet je potrebno da žene budu dobro obaevštene pre samog porođaja.

Početne kontrakcije javiće se više puta u toku poslednjeg meseca vaše trudnoće, jer je sasvim normalno da se materica priprema za sam čin porođaja. Taj bol je uglavnom tup i kratkog intenziteta, neuravnotežen. Ukoliko su žene do kraja trudnoće fizički aktivne, tim imaju veće mogućnosti da se susretnu sa jačim pripremnim kontrakcijama. Postoje mnogi slučajevi, među kojima sam i ja lično, da se trudnica uplaši pri pojavi ovih kontrakcija i uputi se u bolnicu.

Otkriću vam jednu tajnu. Dva puta sam pakovala torbu i vraćali su me kući pre prvog porođaja. Mlada i neiskusna, uplašena od nečeg što ne znam ni šta me čeka i najmanja sitnica vas uputi lekaru. Ukoliko vam se desi da odete prerano u bolnicu lekari će obaviti preglede uraditi CTG i nakon urednih rezultat vratiti vas kući.

U devetom mesecu trudnica bi trebala ipak malo više da odmara i da se priprema za predstojeći porođaj. Lagane šetnje sasvim su dovoljne u tom periodu kako bi se izbegle neprijatne i lažne kontrakcije. Bolovi u krstima, leđima i stomaku uglavnom će se javiti pri napornim aktivnostima. Prema tome, drage dame, čuvajte sebe i svoju snagu koja će vam trebati na glavnom polju vašeg života.

Prave kontrakcije su one koje pokreću zvona da je vreme da se krene put bolnice. Da, tako je. Došlo je vreme da upoznate svoju bebu. Kako da prepoznate prave kontrakcije pred porođaj? Kontrakcije koje nazivamo pravim su uravnotežene vremenski javljaju se na svakih deset minuta i traju nekad i do jednog minuta. Interval se smanjuje, a one bivaju jačeg intenziteta. Znači, sada se javljanu i na 5 minuta, a dosta su bolnije. Uzbuđenje raste, bol postaje jači tako da ne možete izustiti ni reč dok kontrakcija traje. Sada ste već na putu ka bolnici.

Potrebno je da budete smirene i prisebne, jer je taj čin veoma intiman i divan. Osim kontrakcija pu bolnice može da vas povede i samo pucanje vodenja, koje nije obavezno. Dakle nemojte usko povezivati pucanje vodenjaka sa kontrakcijama. Ukoliko on i ne pukne pući će neposredno pred porođj ili će ga doktori probušiti, ali taj sam ćin se i ne oseti potpuno je bezbolan. Sada ste prošle pripreme i kontrakcije postaju sve jače i jače i samim tim i porođaj je sve bliži. Dakle što su kontrakcije jače, uskoro će krenuti i naponi i vi ćete biti ponosna majka jednog malog bića.

I prave i lažne kontakcije, kao i sva bol koju one donose nestaće kao rukom odneđene onog trenutka kada začujete plač i osetite povezanost kakvu nikada do sada niste. Prema tome najbolje je opustiti se i ne razmišljati previše o samim kontrakcijama i bolu. Dovoljno je da znate da ih prepoznate, a za paniku i strah nema mesta zaista. Danas postoje i mnoge metode koje ublažuju bol kontrakcije i svaki porođaj učine lakšim i lepšim, no o tome ćemo u nekom drugom teksu.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *