Kada žena sazna da je  drugom stanju, nakon što je ugledala dve crte na testu i proverila Beta Hcg, svesna je da će mnogo više vremena sada provoditi kod lekara. U trudnoći postoje pregledi i provere koje su obavezne i neke koje se rade po nalogu vašeg ginekologa.

Brisevi u trudnoći koje ćete uraditi samo će vam olakšati trudnoću i otkloniti bilo kakve sumnje. Vi niste bolesni i nema potrebe tako da se ponašate. Vi ste srećnica koja je zdrava i većina trudnoća su vitalne, te tako nema potrebe za dodatnom brigom. Opustite se i uživajte u svojoj trudnoći.

Brisevi tokom trudnoće

U prva tri meseca trudnice najviše strepe, ali uglavnom bez potrebe. Tada se od briseva najpre rade papa bris, kao i bris grlića materice. Papa i nije obavezan ukoliko ste ga radile neposredno pre nego što ste saznale za trudnoću.

Brisevi su veoma bitni u trudnoći, jer se nikad ne zna koje bakterije mogu da napadnu vaš organizam i naprave vam pometnju. Kako biste sačuvale i vas i bebu od neželjenih situacija bolje je često proveravati da li se kod vas pojavio neki bakterološki uljez.

Bakterijološki bris se naziva cervikalni i veoma je važan za otkrivanje mnogih bakterija. Ovaj bris preporučljivo je raditi tri puta u prvom tromesečju, jer je tada žena najpodložnija lošim uticajima. Za one koji ne znaju cervikalni bris uzima se iz cervikalnog kanala. Ginekolog pomoću svojih instrumenata ima pregled celog grlića i sa štapićem uzima bris. Nije ništa strašno, bolno, jedino može biti malo nelagodno.

Zašto se rade i koliko često

Cervikalni bris se uzima minimum tri puta u toku trudnoće, jer nas on upozorava na pojavu bakterija i gljivica. Veoma je važan i ne treba ga zanemarivati, jer on ukazuje na pojavu hlamidije i mikroplazme. Na jako sličan način može se doći i do otkrivanja papiloma virusa. Dakle cervikalni bris spada u one obavezne.

Takođe jedan od obaveznih briseva je bris stolice koji se radi u 36. nedelji trudnoće, jer se pomoću njega utvrđuje pojava žutice. Jednostavno brisevi se ne smeju zanemarivati, jer su oni najkraći i najbrži put za otkrivanje bakterija, gljivica i drugih organizama koji mogu naškoditi trudnici i bebi.

Bris sekreta je gotovo obavezan, jer retko koja trudnica nije imala pojačan sekret. Koliko puta će ga trudnica proveravati uglavno zavisi od njenog imunog sistema. Sekret će biti pojačan i na najmanju promenu kod njenog imunog sistema, tako da će ona sama znati kada je vreme da se javi svom ginekologu.

Zanimljivo je da je u trudnoći potrebno raditi i bris nosa, kao i bris grla. Iz kojih razloga i kada se uzima saznaćemo u sledećim redovima. Postoje mnoge bakterije koje se mogu kriti i u nosu i grlu trudnice, pogotovu kada vladaju raznorazni virusi ili je možda pak period cvetanja i listanja u prirodi. Ranije su to bili obavezni brisevi, čije ste rezultate trebale imati kod sebe kada dolazite u porodilište, ali sada to retko ko tražu.

Neki ginekolozi iz doma zdravlja moguće da će vas uputiti na ove brise, te se nemojte iznenaditi. U trudnoći uvek je bolje proveriti sve mogućnosti kako biste bili sigurne da ste zdrave i vi i beba. Ovi brisevi ukoliko se susretnete sa njima, očekuju vas u devetom mescu pred kraj trudnoće.

Ukoliko vam lekar ne prepiručuje česte provere briseva , znači da ne sumnja ni na šta, međutim postoje i buduće majke koje jednostavno žele da umire svoj strah i rade briseve na bakterije svakog meseca. Opet ponavljam tri brisa su sasvim dovoljna, ukoliko trudnica nije ranije imala problema, tačnije ako nije podložna bakterijama.

Ipak je na kraju sve na vama i vašoj odluci. Uvek sam za to da se poslušaju stručna lica i sve što nas oni savetuju, ali opet nemojte zanemariti i svoje osećaje. Pokušajte balansirati između njih, redovno posećujte svog ginekologa, odlazite raditi sve testove i uzgled pokušajte sebi na svaki mogući način ulepšati svaki dan vašeg blagoslovenog stanja.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *