Alergije umeju stvarati velike tegobe i smetnje, i inače, a ponajviše u trudnoći. Jednostavno dešava se da naš organizam ne odreaguje kako treba na određene materije i namirnice, pa se u tim slučajevima javlja alergija. Sada je pitanje kako se to naše telo brani od alerije? Tako što svara i pušta histamine i na taj način pravi odbrambeni mehanizam. Ima ga u različitim količinama u različitim delovima tela, te se zato alergije javljaju kao osip, kijanje, otežano disanje, svrab

Trudnoća i njen uticaj na alergiju

Alergija u trudnoći predstavlja velike sumnje za, već otežani, ženski organizam. S obzirom da se u telu trudne žene događaju i mnoge hemijske reakcije, one takođe imaju veliki uticaj na alergije. Imuni system teško je i sačuvati pod pritiskom naglo povećanih hormona, koji umeju napraviti pravu pometnju u organizmu. Naravno, pojava bilo koje alergije nije strašna, niti treba paničiti, jer za sve postoji i prevenicija i terapija.

Lekovi koji se prepisuju za alergije potpuno su bezopasne za trudnicu i njenu bebu. Izvršene su mnoge analize koje dokazuju da spomenuti lekovi ne štete ni najmanje bebinom razvoju, a doneće vam veliku olakšicu, pogotovo ženama koje imaju problema sa disajnim putevima. Uglavnom se njima prepisuju lekovi u vidu sprejeva za nos i veoma su delotvorni. Veoma je važno,  čim se pojave prvi simptomi bilo koje alergije, javiti se odmah lekaru kako biste što pre krenuli sa terapijom.

Lečenje najčešćih alergija u trudnoći

Alergija na polen veoma je česta i uporna. Ni malo prijatna, a pogotovu damama koje su u drugom stanju. Odmah posle nje dolazi i alergija na prašinu. Ni jedno ni drugo ne može se u potpunosti zaobići niti postoji način da se sto posto zaštite od istih. Nivo polena največi je ujutru i tada stručnjaci savetuju da držite prozore zatvorene, a jastuke na kojima spava trudnica obavezno prati na minimum 60 stepeni, kao i njenu posteljinu. Da biste bile sigurne da ste se rešile prašine u tom trenutku brišite je elektrostatičkim krpama. Osim ovih saveta možete kupiti i sprej uz dogovor sa lekarom, naravno.

Od leta do kraja oktobra trudnicama preti alergija na ambroziju. Stručnjaci bilo da ste trudne ili ne svakako savetuju da se za ovu alergiju prvenstveno čuvate prevencijom. Što manje izlazite tokom prepodneva i poslepodneva, a ukoliko se ipak bile u šetnji obavezno operate stvari koje ste tada nosile napolju. Naravno ukoliko su siptomi i dalje tu, najbolje je konsultovati se sa lekarom o uključivanju određenih lekova.

Veoma česta alergija je i na hranu. Čovekovo telo ume različito odreagovati na neke namirnice u datom trenutku iako ih ne jede prvi put. To je najveća greška što se većina vodi time da ranije nisu imali alergija na određenu hranu. Često je gluten velika smetnja trudnicama i tada treba voditi strogo računa o načinu ishrane. Moguće je da se kao simptom pojavi osip na koži. Primetićete po nogama, kao i na rukama i na vratu crvenilo nalik opekotinama od koprive i tada je sigurno da se trebate javiti lekaru kako bi vam uključio određenu terapiju i promenio režim ishrane.

Trudnice koje su alergične na gluten mogu osećati prevelike promene raspoloženja, bol u stomaku i česte glavobolje. Gluten se nalazi u žitaricama koje su napravljene od pšenice. Najbolje je koristiti bezglutenska brašna ukoliko ste baš ljubitelji testa. Najbolje i najefikasnije lečenje je svakako bezglutenska ishrana. Nije lako u početku, ali vremenom ćete se navići i osećati se lepše i zdravije.

Veoma opasna i podmukla je i alergija na kikiriki. Ova namirnica je jedan od najčešćih alergena. Simptomi ove alergije takođe mogu biti svrab i osip po telu, ali po grlu i ustima. Trnjenje usana i grla je najčešći alarm za uzbunu. Da biste uz sve ove simptome izbegle i otežano disanje najbolje je na vreme se obratiti lekaru. Postoje lekovi koji ublažuju simptome ove alergije, ali najbolji lek je izbegavati namirnicu koja je izaziva, u ovom slučaju kikiriki.

Kikiriki bi trebalo da se izbegava inače u trudnoći, jer postoje istraživanje američkih naučnika koji tvrde da ukoliko trudnica konzumira previše kikiriki postoje velike mogućnosti da beba kasnije bude alergična na isti. Dakle, smanjiti unos ovog alergena na minimum ili ga u potpunosti izbaciti iz ishrane i radi vas i radi bebe.

Takođe jako neprijatna i opasna je alergija na sunce. Ona se manifestuje osipom i scrvenilom po telu i ume biti jako ne prijatna. Žene koje sui  pre trudnoće vodile borbu sa ovom alergijom morati strogo voditi raučuna kako bi se zaštitile tokom trudničih dana. Ova alergija zna da se pogorša kod budućih mama. One nikako ne smeju izlaziti na sunce, te je samim tim u letnjim danima jako teško boriti se sa ovom alergijom.

Da li će se alergije pogoršati ili ne u velikoj meri zavisi i od osobe do osobe, jer je svačiji organizam drugačiji. Trudnice u svakom slučaju trebaju izbegavati sve štetne stvari, alergene i ono što im ne prija. Ukoliko znaju da imaju problem sa određenom alergijom prevencija će joj biti najbolji saveznik u toj borbi.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *