Žene koje se nisu porađale uglavnom imaju pogrešnu sliku o carskom rezu. Misle da je carski rez lakši i bezbolniji put do upoznavanja novorođenčadi, ali nije baš sve tako ružičasto. Carski rez je je operacija koja se uglavnom izvodi u totalnoj ili epiduralnoj anesteziji.

Stručnjaci i lekara savetuju da to bude epiduralna ili spiralna anestezija, jer je taj izbor mnogo bezbedniji i za bebu i za porodilju. Ona neće osećati ništa, a opet biće svesna svega. Takođe i taj prvi kontakt sa bebom, taj prvi plač porodilja koja je uspavana neće doživeti, a to je greota. Prvi plač svoje bebe otvoriće vam nove horizonte i svaka pora na koži postaće osetljivija.

Trudnoća i porođaj posle carskog reza

Kada porodilja iskusi carski rez, pogotovu ako to bude hitan slučaj, uvek priželjkuje prirodni porođaj. Mnoge žene ne veruju u ovu priču i smatraju da je mnogo lakše zakazati carski rez. U našoj zemlji, barem ne zvanično, carski rezovi se ne zakazuju po želji pacijenkinje, već samo u slučajevima da postoje medicinske indicije za ovu operaciju. Nakon nje nije se ni malo lako oporaviti i brinuti o bebi adekvatno.

Pripreme za sam carski rez nisu banalne i predstavljaju klasičnu pripremu za operaciju. Potrebno je uraditi sve analize iz krvi, piti antibiotike određei period neposredno pred operaciju. Isto tako jako je bitno uzivati i lekove koji smanjuju krvni pritisak kako ne bi bilo komlikacija tokom intervencije. Lekovi protiv mučnine za želudac takođe su obavezni ukoliko je zakazan carski rez.

Oporavak posle carskog reza nije lak. Rana boli i bićete smešteni na odeljenje intenzivne nege. Oko dojenja će vam uglavnom biti potrebna pomoć zbog rane, a i povećana je mogućnost stvaranja ugruška. Prema tome bitan podatak da je to jedan veliki šok za organizam i telo te da je potrebno sačekati minimum 18 meseci do druge trudnoće. Nekada je pravilo bilo da se posle carskog reza ne preporučuje trudnoća tri godine, ali sada se to vreme skoro prepolovilo.

Uz pomoć lekara i vašu upornost i želju sve je moguće i iskustva su veoma različita. Ukoliko ste nakon ispoštovanog perioda ponovo srećne, jer ste saznale lepe vesti nemojte odmah misliti na porođaj. Nekada je bilo striktno jednom carski uvek carski, međutim to u današnje vreme baš i nije tako.

Kod mlađih žena trudnoća posle carskog reza neće predstavljati nikakav problem. Koža je mlađa, tako da je rana i sve oko nje lepo sraslo i čak neki lekari tvrde da je prihvatljiva pauza od samo godinu dana od prošlog carskog. Veoma bitna stavka je da se žena u potpunosti oporavi i psihički i da bude spremna da se prepusti drugoj trudnoći, al ii brizi o prvom detetu.

Ne postoji lepši poziv na ovome svetu nego biti majka. Posle carskog reza trudnoća je najnormalnija i ne zahteva nikakve dodatne napore, osim da se redovno vrše kontrole što je inače neophodno za svaku trudnoću. Ukoliko se vaš lekar slaže sa vama i ukoliko bebu ne nosite karlično sasvim je moguće poroditi se prirodnim putem posle carskog reza.

Iskustva drugih mama

Oporavak posle prirodnog porođaja je daleko lakši i brži u odnosu na ona posle carskog reza. Ukoliko je porođaj protekao u najboljem redu već nakon nekoliko sati porodilja će biti oporavljena i sveža. Nasmejana će uživati u društvu svoje bebe. Epiduralna anestezija pomoći će u velikoj meri onima koji se za nju opredele, te će im prirodni porođaj ostati u još lepšem sećanju.

Žene koje poznajem da su posle carskog reza hrabro ušle u avanturu prirodnog porođaja, istakle su da im je u velikoj meri pomoglo samo pripremanje za porođaj. Psihofizičke vežbice od velike su pomoći da se porodilja opusti i fizički i psihički.

Poznanica koja je imala veliki strah od prirodnog porođaja, završila je na kraju na operacionom stolu, jer je imala problem sa otvaranjem, na kraju sve se završilo dobro i na svet je donela zdravu i prelepu devojčicu. Nakon godinu i po dana ostala je opet u drugom stanju i pokušala je da potisne svoj strah. Išla je na veđbe i predavanja koja su joj jako pomogle. Na kraju porodila se prirodnim putem, bez ikakvih koplikacija i svojoj kćerci podarala mlađeg brata.

Žene koje su imale mučna i loša iskustva sa prirodnim porođajem, te završile carskim rezom trebamo i razumeti ako nemaju želju da pokušavaju prirodno. Veoma je bitna i psiha i volja same porodilje. Ništa u životu ne treba siliti, pa ni način na koji će se neko poroditi. Mogu se dati saveti ili ne, ali opet odluka je samo na budućim mamama. Mi smo tu da ih uverimo da želja i ljubav uvek pobeđuju.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *