Kondilomi su genitalne bradavice izazvane virusom tipa HPV. Prenose se polnim putem kada se u organizam unese spomenuti virus. Mogu biti bezazleni, a sa druge strane mogu biti i veoma opasni. Od odnosa do pojavljivanja bradavica može proći i po nekoliko godina, u zavisnosti od imunug sistema osobe.

S obzirom da većina trudnica vodi borbu za bolji imunitet, koji je u tom periodu veoma oštećen, kod njih postoji veća mogućnost da se pojave genitalne bradavice ukoliko u sebi imaju virus tipa HPV. Kondilomi u trudnoći su izlečivi i nema potrebe paničiti. Javite se svom ginekologu, koji će naći najbrže i najefikasnije rešenje.

Kako nastaju kondilomi i njihovi simptomi

Uzrok pojavljivanja kondiloma kod trudnice, je prvenstveno polni odnos kojim je dobila virus tipa HPV, a zatim i njen oslabljeni imuni sistem. Prvenstveno u trudnoći treba poraditi na jačanju imuniteta, a to je najbolje dovoljnim unosom voća i povrća, vitamina c i kompleksom vitamina koji će vam lekar prepisati.

Kondilomi se mogu naći na usnama spoljašnjem delu vagine, kao i na grliću materice. U 90 posto slučajeva kondilomi su bezbolni i bezopasni, međutim što ih je više to ih je teže otkloniti. Postoji mogućnost pojave peckanja i svraba na mestima na kojima se pojave. Veliki broj kondiloma na grliću materice može prouzrokovati i veća krvarenja.

Otklanjaju se najčešće laserski i sam proces je bezbolan, ali trudnicama se preporučuje da je najbolje ovaj proces uraditi u drugom trimestru, ako za njega ima potrebe. Postoje spoljašnji i unutrašnji kondilomi, ali oba tipa se otklanjaju na isti način. Bilo koja situacija da je, ipak je lekar taj koji će vam odrediti i terapiju i način lečenja.

Koliko su opasni kondilomi u trudnoći

Navikle smo da je u trudnoći svaka bolest opasnija, pa je baš takav slučaj i sa kondilomima. U trudnoći mogu postati veći i komlikovaniji. Žena koja je u drugom stanju zbog svog jako slabog imunog sistema veoma je podložna infekcijama koje se mogu razviti pojavom kondiloma.

Genitalne bradavice nemaju direktan uticaj na samu trudnoću. Mogu se proširiti i napraviti veće probleme trudnici, ali neće izazvati prevremeni porođaj, pobačaj ili neki drugi vid komplikacija od kojih svaka buduća mama strepi. Nema mesta strahu, budite u stalnom kontaktu sa svojim ginekologom, koji će vam sigurno rešiti taj problem na najbrži i najbezbolniji način.

Kada smo ustanovile da nema uticaj na trudnoću, strahujemo da li kondilomi utiču na našu bebu. Odgovor je negativan delimično. Postoji jako mali broj, skoro zanemarljiv, slučajeva da se beba zarazila putem vaginalnog porođaja, ali ni u tom slučaju ne treba paničiti, jer će se beba brzo izlečiti. Nakon što se beba reši ovog problema neće imati apsolutno nikakvih posledica i brzo ćete zaboraviti te dane.

Lečenje kondiloma u trudnoći

Terapija za virusne genitalne bradavice drugačija je kod trudnica i žena koje to nisu. U većini slučajeva doktor će vam prvo prepisati određenu mast, pre nego što vas uputi na drugačiji vid uklanjanja. Mast koju većina trudnica sa ovim problemom koristi je Pedofilinom, jer je na biljnoj bazi i potpuno bezopasna u trudničkim danima. Ako se radi o velikom broju bradvica one se uglavno otklanjaju hiruški, talasima ili laserskim putem.

Mnogo su opasniji unutrašnji od spoljašnjih kondiloma, jer oni koji se nalaze na grliću materice mogu izazvati karcinomi u tim slučajevima uglavnom se odstranjuje deo grlića. Veoma je važno otkriti ih na vreme, što često bude i uzrok komplikacija, jer su bezbolni i neprimetni.

Iskustva za koje ja lično znam uglavnom su bezazleni i lako rešivi. Moja poznanica u trudnoći borila se i sa spoljašnjim i sa unutrašnjim kondilomima. Jako bitan detalj je saradnja sa lekarom i praćenje njegovih uputstva. Ona je bila u petom mesecu kada je upućena u bolnicu da joj se odstrane. Laserom ih se rešila u totalnoj anesteziji i sam proces nije imao nikakva udela na njenu trudnoću.

Imala je vitalnu i zdravu trudnoću, na svet donela zdravog dečaka prirodnim putem. Nakon uklanjanja važno je samo da se obrati pažnja na samu higijenu. Nakon svakog mokrenja obavezno je pranje isključivo samo vodom. Osećaćete nekoliko dana peckanje i bol zanemarljivog intenziteta u predelu rane.

Najbitnije je najpre voditi računa o sebi i svom telu i pre nego što se odlučite na trudnoću, baš da biste izbegle sve ovakve komplikacije i imale što zdraviju trudnoću. Vodite računa takođe i o svom imunom sistemu obavezno, jer će njegova snaga biti u znatnom padu. Naoružajte se sa dovoljnom količinom vitamina i strpljenja i uživajte u iščekivanju dana kada ćete upoznati svoju bebu.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *