Opšte o dijabetesu ( lat. diabetes mellitus ) u trudnoći

Dijabetes kod trudnica ne mora da znači da ste vi i vaša beba u velikoj opasnosti. Medicina je danas znatno napredovala i moguće je uspešno izneti trudnoću i doneti na svet zdravu bebu, iako imate šećernu bolest.

Zato, ako vam doktor kaže da kod vas postoji opasnost od dijabetesa, ne paničite. Potrebno je samo da budete malo disciplinovane, kao i da korigujete neke svoje životne navike, pre svega ishranu … i sve će doći na svoje.

6e47810c-637e-41e1-8858-bb0cb20b1fa5

Gestacijski i pregestacijski dijabetes. Dijabetes tipa 1 i tipa 2.

Za početak potrebno je da znate da postoje dve vrste dijabetesa, a to su gestacijski i pregestacijski dijabetes.

Gestacijski je manje opasan. To je dijabetes koji se javlja isključivo u trudnoći, a nestaje nakon porođaja. Gestacijski dijabetes se može javiti u bilo kom periodu drugog stanja, ne samo u ranoj trudnoći. Najčešće se povlači nekih mesec dana, pošto se na svet donese beba.

Ova vrsta dijabetesa nastaje prilikom poremećaja lučenja insulina. Tokom trudnoće, u telu žene dolazi do povećanog lučenja insulina, kako bi se i potrebe ploda zadovoljile. Ukoliko se insulin ne izluči u dovoljnim količinama dolazi do trudničkog dijabetesa, odnsono gestacijskog. Hormonski poremećaji, takođe mogu da remete lučenje insulina, što opet dovodi do dijabetesa.

Pregestacijski dijabetes je znatno opasniji. Zastupljen je kod trudnica koje su i pre trudnoće imale problema sa šećernom bolešću. Zato je bitno da, ukoliko imate dijabetes, a planirate bebu, porazgovarate sa svojim ginekologom kako bi vas dodatno posavetovao.

Ali ne brinite, medicina je dovoljno napredovala da se i dijabetičarke mogu ostvariti kao majke. U tom slučaju vaša trudnoća će biti visokorizična i zahtevaće dodatne kontrole.

Pregestacijski dijabetes može biti tipa 1 ili tipa 2. Dok je tip 1 nešto blaži oblik, potencijalne trudnice koje imaju dijabetes tipa 2 treba da se dodatno pripaze. Još jednom naglašavamo, najbolje savete oko začeća i vremena začeća će vam dati vaš ginekolog ukoliko ste dijabetičar, a želite potomstvo. Nemojte planirati trudnoću bez konsultacije sa lekarima.

Dijebetes u trudnoći može biti pregestacijski i gestacijski.

Simptomi i lečenje. Kako se otkriva dijabetes ?

Ne postoje određeni simptomi, ali se prve naznake dijabetesa mogu otkriti kroz analize krvi. Jedan od potencijalnih simptoma je učestala žeđ, mada se većina trudnica neprijatno iznenadi kada sazna da ima dijabetes, upravo jer nisu imale nikakve simptome.

Tačno utvrđivanje dijabetesa radi se sa takozvanim GTT testom. On se radi tako što se trudnici da oko pedeset grama šećera, što automatski povećava nivo glukoze u krvi. Naredna dva sata naizmenično se proverava glukoza i ukoliko se ne smanji na zadovoljavajuće rezultate, to znači da trudnica ima dijabetes i da je potrebno dodatno lečenje.

Ukoliko se radi o blažem obliku dijabetesa, dovoljno je uvesti dijetu, to jest određeni režim ishrane, kao i povećanu fizičku aktivnost. Za trudnicu je najbolje da to bude šetnja po svežem vazduhu.

Međutim ako imate teži oblik dijabetesa, lekar će vam prepisati određenu terapiju, koje bi trebalo da se pridržavate.

Potencijalne komplikacije kod majke i bebe

Ako se dijabetes ne leči adekvatno, moguće su, naravno, komplikacije. Na svet možete doneti bebu sa nekom urođenom manom, a tu je i rizik od pobačaja, kao i rizik od prevremenog porođaja. Takođe vaša beba može imati probleme sa skeletom, kardiovaskularnim sistemom, itd.

Trdudnice mogu imati probleme sa bubrezima, očima i drugim organima. Postoji opasnost i od infekcije urinarnog sistema.

Regulišite ishranu, ako imate trudnički dijabetes. 

Ishrana, jelovnik, dijeta …

Najbolji način da pregurate dijabetes u trudnoći, za vas i vašu bebu, jeste kvalitetna ishrana. Ne postoji određeni jelovnik, ali postoji spisak namirnica koje možete i koje ne možete da konzumirate.

Kao i kod svakog dijabetesa, i u ovom slučaju treba izbaciti slatkiše i slatke proizvode kao što je med. Pored slatkiša, konzumirajte što manje beli hleb, testenine, krompir i druge namirnice koje se teško vare i sadrže skrob.

Vaš glavni saveznik su biljna vlakna, odnosno konzumirajte što više voća i povrća. Što se tiče mesnih proizvoda, birajte posna mesa, kao što su piletina, ćuretina, riba … Mlečni proizvodi su takođe veoma poželjni.

Ako volite da pijete slatku kafu ili zaslađen čaj, koristite veštačke zaslađivače, koje inače koriste dijabetičari.

Ovaj način ishrane treba kombinovati sa svakodnevnim šetnjama i trudnoću ćete izneti sa lakoćom, kao da dijabetesa nikada nije ni bilo.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *