Poznato je da je trajanje trudnoće 40 nedelja, no ukoliko beba ipak požuri i rodi se pre 37. nedelje, to je prevremeni porođaj. Mnoge žene prevremeni porođaj smatraju činom koji nije zdrav i automatski može biti da nešto nije u redu. Može, ali u velikom slučaju ne mora da znači.

Ukoliko se pak dogodi da se grlić materice otvara pre vremena i da se pojave kontrakcije kao i sam porođaj pre vremena, to nikako ne znači da ćete na svet doneti nedonošče, niti znači da su komplikacije neizbežne. Postoje situacije kada su zdravstveno ugrožene i beba i porodilja i mora se izvesti carski rez, pre vremena. To su uglavnom planirani porođaji, koji se uglavnom završavaju dobro.

Veoma je važno pored bilo kojih indicija da će biti ranijeg porođaja, ostati pozitivan i ne paničiti. Postoje i slabosti grlića materice koje se u današnje vreme rešava redovna terapija utragestonom tokom cele trudnoće.

Uzrok i simptomi prevremenog porođaja

Šta sve uzrokuju prevremeni porođaj veoma je često i nikad do kraja istraženo pitanje. Zbog stresa mogu se desiti mnoge poteškoće kako u trudnoći, tako i za opšte zdravlje. Današnjicu krase stresne situacije i takozvani brzi život, pa je potrebno pokušati balansirati i ne dozvoliti da te sve situacije utiču na naše zdravlje. Takođe ako su u stomaku blizanci, oni su uvek radi malo ranije upoznati svet.

Bakterije su jedne od najvećih uzročnika preranog porođaja. One dovode do toga da se membrane materice skroz oslabe i dolazi do preranog otvaranja. Prema tome treba voditi računa o genitalnim infekcijama i što je moguće više, zaštititi se od istih.

Isto tako fatalni mogu biti i problem koje trudnica može da ima sa posteljicom. Posteljice mogu biti različitih oblika i jednostavno se razlikovati od ostalih i na taj način nisu u mogućnosti vršiti svoju dužnost. Ovakvi problemi obično se javljaju u 6. mesecu trudnoće i mogu imati dodatnih komplikacija koje će dovesti do prevremenog porođaja.

Materica kod trudnica može biti preterano velika, te samim tim ima i više plodove vode nego što je bebi potrebno. U takvim situacijama može doći do ranijeg porođaja.

Tokom trudnoće može doći i do poteškoća koje zahtevaju hiruške intervencije kao što su uklanjanje ciste i slično, što takođe može biti jedan od uzroka zašto je došlo do prevremenog porođaja.

Da biste umanjile mogućnost prevremenog porođaja najbezbolnije i najsigurnije je da izmerite svoj grlić uz pomoć ultrazvuka.

Posledice prevremenog porođaja

Što je beba ranije rođena, jasno je da su tada posledice gore i teže. Kod bebe se u 7. mesecu još nisu u potpunosti zrela pluća, te ukoliko postoji i najmanji rizik da će doći do prevremenog porođaja, trudnici se daju lekovi za brže sazrevanje pluća u vidu kortikosteroida.

Ukoliko je u pitanju žena koja je mlađa od 17 ili pak starija od 35 godina, ako je neuhranjena, ako je imala ranijih problema sa preranim porođajem dokroti savetuju serklažu. To je process ušivanja grlića materice kako bi se sprečio prevremeni porođaj i bebi dala mogućnost da se razvije u potpunosti.

Jedna od posledica prevremenog porođaja može biti i ta da se bebi mozak nije dovoljno razvio. Takođe i drugi organi mogu biti nedovoljno razvijeni i u tim slučajevima beba će biti smeštena u bolnicu gde će imati specijalnu negu koja joj je potrebna kako bi normalno nastavila život.

Iskustva mama koje su prevremeno rodile

Većina od nas je sigurno čula, ako ne i upoznala nekog ko je prevremeno rodio svoje čedo. Moja bliska prijateljica imala je prevremeni porođaj u 8. mesecu i hvala Bogu sve se dobro završilo i po nju i po bebu. Veoma je važno verovati u dobro i nadati se najboljem. Doktorka joj je konstatovala da ima jako malo plodove vode, kao i rane kontrakcije. Nakon nekoliko dana vodenjak je pukao porodila se i uz malo muke i volje sve je dobro završeno.

Pročitajte: Prirodni porodjaj posle carskog reza

Svojevremeno verovatno ste čuli razne priče. Jedna od njih je i priča porodilje iz Smedereva koja je rodila svoju devojčicu u 5. mesecu trudnoće. Beba je bila teška svega 500 g i bile su jako male šanse da će preživeti. Desilo se čudo, beba je jako plakala i imala neverovatnu volju za borbom i naravno izborila se za svoje mesto na ovom svetu.

Zato nikad ne gubite nadu, dajte sve od sebe, svaku želju i suzu i nikad se ne predajte. Moć ljubavi i volje za životom uvek će pobediti sve strahove i negativne misli.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *