Vežbe disanja su veoma bitne, jer će vam unogome olakšati porođaj. Kako ih naučiti?

I da se ne snađete tokom trudnoće, babica na porođaju će vam davati instrukcije oko disanja. Nije ništa teško, porođaj je prirodna stvar i žene instinktivno znaju šta treba da rade. Ipak, nije loše ni pripremiti se za ovaj čin.

Ako želite da se spremite unapred, možete se upisati i u školu roditeljstva. Danas mnogi gradovi imaju ove škole, koje su u potpunosti besplatne. Pored disanja i drugih priprema za porođaj naučićete još mnogo korisnih stvari, naročito ako očekujete svoje prvo dete.

Vežbe disanja je teško opisati, zato i kažemo da je najbolje obratiti se školi roditeljstva, kako bi ste na delu izveli ove vežbe uz instrukcije prevadača. Takođe, jedno je vežbati, a drugo boriti se sa kontrakcijama na porođaju i razmišljati o tome kako da dišemo.

Mogu da vam pomognu i vaše prijateljice i poznanice koje su se porađale. Svako ko ima iskustva će vam biti od koristi.

Postoji nekoliko tehnika disajna, odnosno drugačije ćete disati kada krenu kontrakcije, a drugačije na samom porođaju. Kada porođaj krene, disaćete polako: udah na nos, a izdah na usta. Sve se odvija polako i bez žurbe. Naravno, ne dišete non stop ovako, ovo su vežbe u pravom smislu te reči. Disaćete na ovaj način oko jednog minuta, pa odmorite.

Kada grlić krene da se otvara, dišete površno, odnosno praktikuje se ubrzano i kratko disanje. I udah i izdah su na usta. Kao i kod laganog disanja sa početka porođaja, i ova vežba se praktikuje minut, dva, pa se odmorite.

Zašto je bitno kako dišemo na porođaju? Odgovarajućim disanjem utičemo na matericu i dijafragmu, koje u ovom slučaju igraju ključnu ulogu, jer svojim delovanjem pomažu bebi da izađe.

Kako izgleda pravilno disanje tokom porođaja?

Napinjanje na porođaju

I napinjanje u odgovrajućem trenutku je veoma bitno i na to će vas takođe uputiti babica. Disanje je opet od ključne važnosti.

Napinjanje izgleda kao, prostim jezikom rečeno, kada ste u toaletu i kakite. Desiće se i da se uneredite tokom porođaja zbog napinjanja. U tom trenutku nemojte da se uplašite ili da vas bude sramota. Ovo se često dešava i ne treba da vas bude sramota od medicinskog osoblja. Oni su to videli već sto puta i znaju da je takva situacija deo njihovog posla. Vi treba da se skoncentrišete na pravilno napinjanje i disanje. Ponekad, da bi se izbegla ova situacija, trudnici se radi klistiranje pred porođaj, kako se ne bi uneredila, ali ovo nije uvek slučaj.

Tokom napinjanja, potrebno je da udahnete duboko i da time dijafragma pritisne vašu matericu. Nećete disati ovako tokom celog porođaja, imaćete prilike i da se odmarate. Uz vas će uvek biti doktor i babica, koji će vam davati instrukcije.

Nećete se napitanjiti tokom celog porođaja. Uz preveliko napinjanje može doći do pucanja međice. Iako se i ovo dešava, lekar će vam dopustiti da odmarate kako bi se izbeglo pucanje.

Ne zavisi samo trudnica od adekvatnog disanja, već i njena beba. Ako pravilno dišete, beba će se lakše roditi i time se neće mnogo namučiti tokom rađanja.

Kako se pripremiti za lakši porođaj?

Ako želite da se porodite sa što manje muke i problema, o tome valja razmišljati još pre trudnoće. Ali prvo da pomenemo da je svaki porođaj drugačije iskustvo, neko se i bez ikakvih priprema porodi veoma lako.

Ono što vam je veoma jednostavno jesu Kegelove vežbe. Zamislite da ste na wc šolji i urinirate. U jednom trenutku zaustavite urin, zadržite ga deset sekundi, a zatim za pustite i tako nekoliko puta. E, tako se rade Kegelove vežbe.

Ne morate ih raditi samo dok urinirate, već u bilo kom trenutku, dok gledate televiziju, radite za računarom, ispijate kafu sa prijateljicom, i tako dalje. Stežite i opuštajte mišiće do mile volje. Žene koje praktikuju Kegelove vežbe, lakše dolaze i do orgazma, tako da je korist višestruka.

Na porođaju ključnu ulogu igraju trbušni mišići, tako da je dobro ojačati ih, ako planirate bebu. Trbušni mišići imaju zadatak da pridržavaju vašu bebu tokom trudnoće, kao i da spreče da trudnoća bude niska. Uz jake trbušne mišiće i porođaj će biti lakši.

Iskustva trudnica kažu da je za lakši porođaj dobro piti čaj od lista maline, kao i maslinovo ulje. Probajte i ove namirnice, naravno uz konsultaciju sa ginekologom. Sve što bi moglo da olakša porođaj je korisno.

Babica i doktor će vas posavetovati oko pravilnog disanja i napinjanja.
Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *