U trudnoći svaku ženu očekuju česte provere krvne slike. Ovo je veoma važno iz mnogih razloga. Anemija je nešto sa čime se skoro svaka buduća mama bori, a posle nje dolazi poremećaj trombocita, tačnije smanjeni trombociti.

Sniženi trombociti u trudnoći nazivaju se trombocitopedija, a visok nivo trombocita nosi naziv trombocitoza. Ukoliko rezultati pokažu da trudnica ima manje od 150 miliona trombocita po mililitru krvi smatra se trombocitopedijom, a sve vrednosti između 150 i 400 miliona izazivaju trombocitozu.

Povišeni trombociti u trudnoći – simptomi i lečenje

Mnoge trudnice nemaju nikakve simptome, kada imaju trombocite koji prelaze normalne vrednosti. Neki od simptoma mogu biti gubitak svesti, mučnina, vrtoglavica ili bolovi u grudima. Teži oblici mogu primetiti i gubljenje težine, epileptične napade, kao i visoku temperaturu. Jetra i slezina mogu se uvećati od normalne veličine ukoliko je u krvi povišen nivo trombocita.

Uzrok povišenih trombocita može biti problemi sa bubrezima, infarkt i druga oboljenja srca, raznorazne infekcije, upalni procesi, stres i traume, kao i uklanjanje slezine i bolesti pankreasa. U trudnoći su jako retki slučajevi povišenih trombocita, gotovo zanemarljivi.

Kod budućih mama koje se ipak susternu sa ovim problemom postoji velika mogućnost pobačaja. Razlog je najviše taj da su lekovi koji bi se trebali konzumirati za smanjenje trombocita zabranjeni, jer su veoma toksični za sam plod i usporavaju njegov rast i razvoj. Ukoliko se nivo trombocita poveća u kasnoj trudnoći veliki su izgledi da će doći do preremenog porođaja.

Smanjeni trombociti – simptomi i lečenje

Kada se ustanovi niski nivo trombocita u krvi uglavnom se radi o nekoj upali ili infekciji. Nekada se trombocitopedija ni  ne leči, već se samo sačeka da se infekcija ili virus zaleče. To je najčešća pojava kod dece. Uzrok ovoj lošoj pojavi može biti i kada imuni sistem još pre trudnoće napadne trombocite. Ovaj slučaj naziva se imuno trombocitopedija.

Povišen pritisak kod trudnica može izazvati pojavu proteina u urinu, koja se naziva preeklampsija. Upravo ona veoma je čest uzročnik smanjenih trombocita. U to slučaju uglavnom dolazi do teđkog oblika preeklampsije pogotovu kod trudnica u 9. mesecu. Ukoliko zaista dođe do ovih neželjenih pojava beba mora odmah da se rodi, jer je u velikoj opasnosti.

Takođe do smanjenih trombocita u krvi može dovesti i konzumiranje alkohola ili nekih lekova koji se koriste za određene infekcije. U većini ovih slučajeva lekari vam neće određivati nikakvu terapiju već će se samo pratiti stanje vaših trombocita putem krvne slike.

Rizici za trudnoću postoje, ali nisu veliki, kada trudnica ima snižen broj trombocita u krvi. Postoji mogućnost da se pojave krvarenja u toku samog porođaja, kao i posle njega. Ova stavka jako je bitna ženama koje se moraju porađati carski rezom, jer se tada uvek izgubi više krvi nego vaginalnim porođajem.

Ove opasnosti su retke, jer je smanjen nivo trombocita kod trudnica veoma česta pojava, koja se uglavnom sama stabilizuje odmah nakon porođaja.

Kako povećati trombocite u krvi

Svaka buduća majka želi najbolje za svoje dete, pa ćemo i ovaj problem pokušati da rešimo na prirodni način. Za zagrušavanje krvi jako je bitan vitamin K. To je vitamin koji reguliše koagulaciju, a najviše ga ima u povrću. Uvrstite u sovju ishranu koprivu, zelje, peršun, kupus, kelj, karfiol, brokoli, šargarepa, paradajz, morski plodovi, soja, grašak i drugo i sigurno nećete pogrešiti.

Za povećanje trombocita veoma su važne i omega 3 masne kiseline, koje ćete pronaći u lanu. Od pšenice i ječmene trave mogu se praviti izvanredni sokovi koji mogu biti od velike koristi kod datog problema. Lisnato zeleno povrće bogato je folnom kiselinom, čiji manjak takođe može dovesti do pada trombocita, pa bi bilo od velike koristi da konzumirate pomenuto povrće.

Jako je važno da se odmarate i neopterećujete svoje telo preteranim fizičkim aktivnostima, a takođe štetne navike moramo ostaviti iza sebe kako bi sačuvale zdravu trudnoći i poboljšale svoju krvnu sliku. Alkohol i kofein potrebno je skroz izbaciti iz upotrebe koji doprisnose padu trombocita.

Pokušajte sebi da obezbedite dovoljno sna, jer je i to jedan prirodni način na koji se mogu povećati trombociti. Izbegavajte nezdrave grickalice i loše šećere, kao i previše masni hranu. Pokušajte da konuzumirate pretežno povrće, a voće možete koristiti kao užinu u toku dana.

U svakom slučaju pored prirode koja vam je omogućila da same sebi pomognete, redovno kontrolišite krvnu sliku i uz redovnu konsultaciju sa lekarima nema razloga za brigu.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *