Bolovi u predelu jajnika za vreme trudnoće samo su jedna u nizu nelagodnosti koje se mogu javiti tokom drugog stanja.

Pre nego što pređemo na same uzroke ovih bolova, treba da znate da, ako ste već trudni, o svakoj promeni u svom telu morate obavestiti ginekologa. Pogotovo ako je reč o bolovima.

Bolovi kod levog ili desnog jajnika u ranoj trudnoći. Simptomi i lečenje

Nakon što ostanete trudni, u prvom tromesečju trudnoće dolazi do širenja materice, koja se priprema za bebu. Tokom širenja, materica pritiska ostale organe među kojima su jajnici, što može rezultirati bolovima različitog intenziteta. Takođe, bolovi se mogu javiti, kako u levom, tako u desnom jajniku, nema pravila.

Dešavaju se i bolovi u periodu kada bi trebalo da imate menstruaciju, odnosno simptomi kao pred samu menstruaciju.

Ono što treba da znate, jeste da bolovi u jajnicima ne moraju da znače nešto ozbiljno ili pogubno po trudnicu ili njen plod. Ipak, obavezno naglasite svom ginekologu ako imate sličnih nelagodnosti.

Doktor će na ultrazvuku proveriti da li kod vas ima nešto što bi trebalo lečiti i odrediti terapiju. Nemojte piti lekove na svoju ruku, to je u trudnoći najstrožije zabranjeno.

Ako su bolovi toliko jaki da ne možete da sačekate do jutra, idite u hitnu pomoć ili se javite dežurnom ginekologu u vašoj gradskoj bolnici.

Bolovi u predelu jajnika za vreme trudnoće

Šta ako dođe do bolova u jajnicima u kasnoj trudnoći

Bolovi u jajnicima u kasnijoj trudnoći takođe ne moraju da znače da postoji problem sa samim janicima. Beba će pritiskati organe oko materice, uključujući i jajnike, tako da u tom slučaju može doći do bolova.

Međutim to bi trebli da budu samo trenutni bolovi, ako primećujete da vas ne prolaze, potražite savet kod svog ginekologa. On će svakako proveriti na ultrazvuku da li postoje neke ciste na jajnicima, miomi ili drugi problemi.

Podsećamo vas da na svakoj kontroli treba da kažete svom lekaru da li ste imali neke promene ili bolove, pa čak i ako se radi o manjim bolovima u janicima.

Bolovi u predelu levog i desnog jajnika.

Bolovi u predelu karlice i stidne kosti

Nemojte se uspaničiti ni ako vam se jave bolovi u karlici. Ovaj neprijatan osećaj specifičan je za sam kraj trudnoće, mada nije isključeno ni da se može javiti negde oko dvadesete nedelje.

Bolovi se obično javljaju jer beba već dobija na težini koja pritiska donji abdomen, pa ni bolovi u karlici nisu isključeni. Osim neprijatnog osećaja, može se desiti i da se trudnica zbog ovih bolova otežano kreće .

Iz sličnog razloga dešavaju se i bolovi u predelu stidne kosti. Ovakav osećaj je znak da se telo lagano priprema za sam porođaj. Dolazi i do širenja pubične kosti koja se može raširiti za par milimetara. Takođe, telo otpušta hormon relaksin, čiji je cilj da se zglobovi opuste i omekšaju. To je još jedna od priprema za porođaj kojima je izloženo telo buduće mame.

Premda ne postoje lekovi i terapija za ovakve bolove, recite svom ginekologu za promene koje vam se dešavaju u telu. Bolovi će prestati nakon porođaja, tako da nemate razloga za brigu o posledicama. Nemojte se uplašiti ako se budete otežano kretali, to je takođe posledica širenja pubične kosti.

Bolovi u trudnoći u toku i nakon odnosa.

Bolovi posle odnosa ili tokom odnosa

Ono što većinu trudnica, ali i njihovie partnere zbunjuje, naročito ako je u pitanju prva trudnoća, jeste da li polni odnos može da naškodi bebi.

Odgovor je NE. Beba je u potpunosti zaštićena, i polni odnosi su dozvoljeni u trudnoći.

Ipak, postoje periodi kada će vas ginekolog posavetovati da izbegavate seks. To se najčešće dešava ako u trudnoći dođe do krvarenja. U tom slučaju ne preporučuju se odnosi između trudnice i njenog partnera, sve dok lekar ne utvrdi da je krvarenje stalo i da je plod van opasnosti.

Iako je polni odnos u trudnoći dozvoljen, nekada će trudnice, možda, osetiti bolove posle odnosa, a ti bolovi mogu biti i u predelu jajnika. I u tom slučaju potrebno je da, trudnica pauzira svoj seksualni život i da se prvom prilikom javi svom ginekologu, kako bi se utvrdio uzrok ovih bolova.

Ukoliko vam odnosi tokom trudnoće ne prijaju, nemojte ih ni praktikovati. U seksu treba uživati, a ne forsirati ga, kako tokom trudnoće tako i van nje. I naravno, slušajte savete lekara.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *