Temperatura i virusi u trudnoći – opasnost i posledice

Tepmeratura, virusna oboljenja i slično, češći su u trudnoći, jer je imuni sistem ovoga puta oslabljen. Zato je bitno da se svaka žena koja je u drugom stanju dodatno pripazi, pogotovo jer trudnice ne smeju da uzimaju antibiotike za prehladu.

Ukoliko još uvek idete na posao i niste uzeli trudničko, morate na bolovanje, čim se jave prvi simptomi prehlade i gripa. Navikli smo da ne odustajemo od posla ako malo kašljemo ili ako nam curi nos, ali to pravilo ne sme važiti u trudnoći. Znajte da su trudnice mnogo osetljivije i nemojte nikako ići na posao ukoliko imate i najmanje znake prehlade ili virusnog oboljenja.

Sama prehlada nije mnogo opasna, ali ako se javi nešto ozbiljnije poput gripa ili sličnog oboljenja, preduzmite i ozbiljnije korake. Temperatura je takođe znak da se istog trenutka javite lekaru, jer ona može biti opasna po vaš plod.

Sprečavanju prehlade i drugih zaraznih bolesti pomaže i redovno održavanje higijene. Perite ruke, svaki put kada dođete kući, kao i pre jela.

Lečenje gripa i prehlade u trudnoći

Lečenje upale grla, kašlja, zapušenog nosa, sinusa…

Najbolje je da se odmah po prvim simptomima prehlade i sličnih bolesti javite svom lekaru i zamolite za savet. Ako idete kod doktora opšte prakse, naglasite da ste trudni. Trudnice koje još uvek rade, odmah moraju ići na bolovanje, potrebno je da odmarate kući i pijete dosta čajeva, kao i da uzimate vitamine konzumiranjem voća i povrća.

Za upalu grla, bol u grlu i kašalj, uzimajte povremeno med koji blagotvorno deluje na grlo i, kao što smo već pomenuli, pijte čaj ili neki drugi toli napitak. Grlo ispirajte rashlađenim čajem od žalfije. Za jače upale, možete staviti na vrat oblogu od zagrejane rakije. Bolno grlo i zapušen nos mogu ublažiti bombone od mentola ili ,,Negro” bombone”.

Zapušen nos mnogim trudnicama zadaje dodatne glavobolje. Iako deluje bezazleno, kapi za nos ne bi smele da se koriste u trudnoći, jer imaju određene hemijske supstance. U uputstvima za korišćenje kapi za nos, obično je naglašeno da kapi nisu testirane na trudnicama, tako da proizvođači ne garantuju da proizvod ne utiče na plod i majku.

Kako se izboriti sa malaksalošću, kašljanjem, zapušenim nosem, sinusima…?

Kao alternativu za zapušen nos i sinuse, mogu se koristiti rastvori na bazi morske soli, koji na žalost nisu efikasni poput samih kapi, ali vam mogu olakšati muke. Na internet forumima se mogu naći ispovesti trudnica, koje su usled jakih prehlada i zapušenog nosa zbog kojeg nisu mogle da spavaju, ipak jednom ili dva puta koristile kapi za nos, a opet rodile zdravu i normalnu bebu. Ukoliko se i vi odlučite na ovaj korak, znajte da to činite na sopstvenu odgovornost.

Temperatura se može uspešno sniziti, ako se istuširate toplom vodom, ili pak ako na pluća stavite oblogu od alkohola. Topla, domaća, pileća supica je veoma blagotvorna za prehladu u trudnoći.

Da li inhalacija i lekovi utiču na bebu? Kako se izboriti sa malaksalošću?

Svakako da lekovi utiču na trudnoću, zato još jednom apelujemo da nikakve medikamente ne uzimate bez konsultacije sa lekarima. Jedino ako vam doktor nešto prepiše, ali to se retko dešava, naročito ako je u pitanju prehlada. Morate se osloniti isključivo na odmaranje, eventualno narodnu medicinu, a sve to znači i duži oporavak.

Ako ste i pre trudnoće imali probleme sa sinusima i prehladom, verovatno ste navikli na inhalacije. U trudnoći probajte da pronađete alternativu, tako što ćete se inhalirati čajevima ili bosiokom.

Ne uzimajte lekove na svoju ruku, bez konsultaciije sa lekarima. Oslinite se na prirodne lekove.

Predlažemo da u šolju mleka, ubacite dve ,,Negro bombone”, pa zagrevajte sve dok se bombone ne istope. Ispijanje ovog napitka, dva do tri puta dnevno je blagotvorno za prehladu.

Prehladu često prati i malaksalost, zato odmarajte kad god možete, ali ne dozvolite da se zarobite u krevetu na duži period. Ako ste preležali jedan dan, već sutradan pukušajte da malo ustanete i prošetate kroz kuću, možda nešto malo odradite ( neki laganiji posao, koji vas neće mnogo isforsirati: na primer pokušajte da skuvate sebi supicu ). Veći unos svežih napitaka i sokova će pomoći da se osetite bolje i svežije. Ukoliko malaksalost ne prestane, vratite se u krevet, pa sutradan pokušajte ponovo.

Ono što je bitno to je da se ne uplašite. Prehlada će vam možda teško pasti, naročito jer ne smete da koristite lekove, koji bi vam olakšali tegobe, ali potrudite se da izgurate i ovu prepreku kako bi ste uspešno izneli trudnoću.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *