Jedno od mnogo brojnih tegoba koja može da nas zadesi u drugom stanju jeste upravo poremećaj rada štitne šlezde. S obzirom da svaka žena dožvi nalet hormona u trudnoći, može doći i do poremećaja hormona štitne žlezde. Hormoni u trudnoći su svakako povišeni, što može dovesti do povećanja hormona štitaste žlezde.

Štitna žlezda je smeštena na prednjem delu vrata baš oko dušnika, a ona reguliše rast u odraslom organizmu, kao i menstrualni ciklus kod žena i telesnu težinu. Jod se u organizam unosi putem vode i hrane, a upravo je on glavni za regulisanje tireoidnih hormona štitne žlezde. Kada su tireoidni hormone povećani takvo stanje naziva se hipertireoza.

Simptomi povišenih hormona štitnjače

Tegoba povišenih hormona neće nikako proći bez simptoma, samo je jako bitno da se odreaguje na vreme. Prvi simptom koji se uglavnom javlja u ranoj trudnoći jeste nekontrolisana nervosa, često menjanje raspoloženja kao i nekontrolisano plakanje.

Još jedan od simptoma je i jako lupanje srca, a u nekim slučajevima i aritmija. Pritisak je uglavnom povišen, ali u granicama normale. Koža se takođe menja i postaje znatno mekša, te se i vrućina teško podnosi. Osoba kojoj su povišeni ovi hormone uglavnom će se često znojiti i primetiti velike promene na kosi i noktima, koji će postati jako tank ii lomljivi.

Česta drhtavica, kao i loše spavanje takođe je pokazatelj ovog problema. Osoba je emocionalno nestabilna i rastrojena. Često se može primetiti i pojačan apetit, ali međutim telesna masa je ipak u padu. Ukoliko primetite bilo koje od ovih simptoma trebale bi se odmah javiti svom lekaru. Uzroci mogu biti različiti, ali u trudnoći uglavno je to uticaj povišenih hormona.

Uticaj štitne žlezde na trudnoću

Postoje doktori koji će još vas u ranoj trudnoći odmah uputiti na provere koje se tiču štitne žlezde, a sa druge strane stručnjaci tvrde da nema potrebe za tim ukoliko ne postoje određene tegobe. Naučna istraživanja dokazuju da poremećaj rada štitne žlezde utiče u velikoj meri na trudnoću.

Ukoliko se ne leči i zanemari se, može dovesti do pobačaja ili prevremenog porođaja. Mala telesna težina bebe, pa čak i loša razvijenost mozga može zadesiti majke koje pate od ovog problema.

Na trudnoću utiču i smanjeni hormone ove žlezde, jer će se buduća mama konstantno osećati umornom i depresivnom. Za ove slučajeve postoje pilule koje se piju jednom u toku dana i ispitane su, tako da su u potpunosti bezbedne za mamu i njenu bebu.

Regulisanje rada štitne žlezde ishranom

Ishrana je kao i uvek za svaku boljku veoma važna. Kada je štitna žlezda u pitanju mora se obratiti pažnja na to da ishrana bude uravnotežena i umereno kalorična, ukoliko je reč o hipertireozi.

Masti i ulja potrebno je uvrstiti u ishranu. Pavlaka, maslac, maslinovo ulje pa čak i majonez dobro je konzumirati svakodnevno po malo. U ničemu ne treba preterivati kako bi  se vaše telo lepše osećalo.

Mleko, sir i jogurt su takođe veoma važne namirnice za nekog ko ima problema sa radom štitne žlezde. Ove namirnice mogu se konzumirati i uz pomoć kolača, vočnih jogurta, salata itd. Odličan izbor je iseckati sveže povrće i pomešati sa sirom ili pavlakom, u zavisnosti od vaših ukusa.

Sa svežim povrćem svakako je zdravo i ukusno združiti jaja, ribu i meso. Seckana barena jaja mogu se konzumirati i salatama. Isto tako u salate se mogu dodati i riba i malo mesa, ali je sve jako bitno da bude u određenim granicama. Nikako nije dobro prejesti se bilo kojojm hranom.

Šećer se svakako treba uvrstiti u ishranu, ali u blagim količinama. Med je izvrstan kada ga dodate na primer u čaj ili u toplo mleko. Hleb se takođe može jesti, ali je svakako preporučljivije jesti hleb sa žitaricama i integralnog brašna.

Ukoliko je reč o hipoteriozi potrebno je držati dijetu, ali ona svakako mora sadržati i mlečne proizvode, voće povrće i sve namirnice bogate proteinima, kao što su riba i meso.

Za ovu dojetu odlična je plava riba koja inače reguliše hormon leptin. Uz nju možete kombinovati razno povrće. Naročito je važno da povećate konzumiranje svežeg voća i povrća. Krompir, pasulj, pirinač i sočivo je potrebno uvrsititi u svoju ishranu, ali u malim porcijama.

Od mesa odlično za ovu dijetu je goveđe meso, kao i ćuretina i piletina. Limun je jako važan kao dodatak vitamina c, a odličan je i za raspoloženje i osveženje organizma. Generalno tečnosti treba unosti što više kako ceđenih sokova tako i čajeva i vode.

Za ovakvu vrstu tegobe najbolje je izbegavati jako začinjenu hranu, pohovanu ili prženu. Potrudite se da što više barite i kuvate hranu. Takođe je preporučljivo spremati namirnice u rerni bez ulja i masti. U svakom slučaju najbitnije je da se potrudite da imate do 5 manjih obroka. Tri glavna obroka i dve užine.

Iskustva mnogih žena koje su za vreme trudnoće vodile borbu sa štitnom žlezdom ovaj problem nisu predstavljale kao neku veliku opasnost. Naravno, svaki probelem sa zdravljem u drugom stanju treba shvatiti ozbiljno i posvetiti mu pažnju. Kao i uvek i sa štitnom žlezdom važi pravilo da se uvek obratite lekaru i sledite njegove savete kako bi i vama i vašoj bebi bilo dobro.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *