Kontrola krvnog pritiska veoma je važna za zdravlje svake trudnice. Još u ranoj trudnoći moramo obratiti pažnju na ovaj detalj. Ukoliko se kod trudnice javi hipertenzija tačnije povišen krvni pritisak, mora se lečiti, jer može imati ozbiljne posledice.Normalan krvni pritisak u trudnoći je do 120/70, a već od 140/90 smatra se da trudnica pati od hipertenzije i mora početi sa terapijom ili nekim drugim načinom regulisanja istog za koji se lekar odluči.

Visok pritisak u trudnoći najpre će se javiti kod trudnica koje su i ranije imale povišen krvni pritisak ili kod onih kojima već neko u bližoj porodici vodi borbu da hipertenzijom. Krvni pritisak praćen je i belančevinama u urinu i teškim otocima, koji uglavnom zahtevaju strogo mirovanje i naravno obaveznu konsultaciju sa lekarom.

Uzroci i simptomi visokog pritiska u trudnoći

Ukoliko je trudnica ranije imala problema sa viškom kilograma ili je psihički patila zbog prevelike količine stresa postoji velika mogućnost da će se kod nje javiti hipertenzija. Još jedan od uzroka  ove podmukle bolesti može biti i pušenje u trudnoći, kao i konzumiranje alkohola i nepravilna ishrana.

Dakle, generalno jedan nezdrav način života svakako može uticati na to krvni pritisak buduće mame bude visok. Iz ishrane je potrebno izbaciti masnu i jaku hranu, previše začinjenu i slanu. Oplemenite svoje telo svežim voćem i povrćem i rešite se loših navika.

Simptomi koje će većina trudnica i sama prepoznati su zujanje u ušima, umor, bol u glavi, mučnine, često i povraćanje. Slepoočnice takođe umeju da budu veoma bolne ukoliko se pojavi ovaj problem, koji obično bude praćen time da vam se pojave tačkice pred očima.

Visok pritisak i njegov uticaj na bebu

Visok krvni pritisak utiče na celokupno zdravlje buduće majke, pa samim tim i na bebu. Utiče na ostale organe i obavezan je nadzor lekara. Pritisak se mora držati pod kontrolom koliko je to moguće kako bi se sprečila pojava eklampsije, koja predstavlja grčenje celog tela, nesvesticu, pa čak i prekid disanja. Ovo stanje veoma je ozbiljno i označava crveni alarm i za trudnicu i za bebu.

Ukoliko dođe do ove nesrećne situacije mogu se suziti krvni sudovi na posteljici i na taj način bebi će biti onemogućena dovoljna količina hranljivih materija i kiseonika, te postoji velika opasnost da se plod neće razviti kako treba.

Porođaj kod žena koje pate od visokog pritiska uglavnom se završava carskim rezom. Na taj način izbegnu se moguća krvarenja i druge komplikacije koje donosi hipertenzija na porođaju. U svom okruženju imam ženu koja je počela prirodno uz indukciju da se porađa, iako se tokom cele trudnoće borila sa hipertenzijom. Na kraju porođaj je završen hitnim carskim rezom, jer joj je tokom porođaja krvni pritisak samo rastao. Tako da će većina lekara predložiti carski rez pre nego prirodni porođaj, ako postoji indicija za komplikacije.

Lečenje hipertenzije u trudnoći

Način na koji će se lečiti visok pritisak u trudnoći veoma je diskutabilan i mišljenja stručnjaka su podeljenja. Ne mogu se usaglasiti da li su svi lekovi štetni u trudnoći ili ne i da li je štetnije ne lečiti se i izazvati još veće probleme.

U današnje vreme najefikasnije rešenje za visok pritisak u trudnoći su blokator Ca kanala i metildop. Metildop je terapija koja se pokazala kao veoma efikasna i pije se dva puta u toku dana, a doza je 250mg.  Blokator Ca kanala upotrebljava se jednom u toku dana i stručnjaci takođe ovu terapiju navode kao jednu od najefikasnijih.

U svakom slučaju ovo su terapije koje se uglavnom koriste, ali nikako ne smete piti ni jedan lek na svoju ruku u trudnoći. S obzirom koliko je visok pritisak ozbiljan u drugom stanju obavezno se javite svom lekaru koji će sigurno znati šta je najbolje i za vas i za vašu bebu.

Ishrana trudnice koja boluje od hipertenzije

Ishrana je veoma bitan faktor kod svake bolesti, pa tako i kod visokog pritiska u trudnoći. Lekovi se uvek mogu ostaviti sa strane i probati prirodnim putem ukoliko je to moguće. Ovde se naročito mogu pronači trudnice koje imaju blago povišen krvni pritisak, jer će ga pravilnom ishranom sigurno regulistati.

Namirnice koje su dozvoljene svakako ne trebaju da sadrže previše kalorija, masti, ugljenih hidrata i šećera. Idealan izbor je presna hrana koja se prema od svežeg voća i povrća, kao i žitrarica koje će blagotvorno delovati na vaš organizam.

Crna čokolada takođe je dozvoljena, ali u veoma malim količinama. Odlična je zamena ukoliko želite da se zasladite. Pored crne čokolade trebate uvrstiti u svoju ishranu spanać, semenke bundeve, ribu kao i crni pasulj.

Poznato je da kalijum snižava pritisak, a banane su te koje obiluju kalijumom tako da spadaju u voće koje je preko potrebno trudnicama sa visokim krvnim pritiskom. Kalijum ćete takođe pronaći i u bobičastom voću, spanaću, narandži, cvekli i prokelju.

Riba je sjajan izbor svake trudnice koja se bori sa povišenim pritiskom. Ova namirnica bogata je omega 3 masnim kiselinama, koje su odlične za krvne sudove, ali i sa ribom treba biti obazriv. Nisu preporučljive one koje mogu u sebi imati veću količinu žive, kao što su brancin i sabljarka.

Prerađenu hranu se potrudite da odstranite u potpunosti iz ishrane, jer ukoliko konzumirate prirodne i domaće namirnice bićete sigurni da niste u sebe uneli veliku količinu natrijuma, koji utiče na zadržavanje vode u vašem organizmu. I nadasve vitamin C ne smete zaboraviti, jer je on veoma važan. On proširuje krvne sudove tako da ga možete konzumirati u velikim količinama. Pronaćićete ga u narandžama, kiviju, jagodama, paprikama, grejpfurtu, paradajzu i krompiru.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *