Najlepši period svake žene je trudnoća. Bila teža ili lakša svaka žena će o svojoj trundoći pričati sa osmehom. Naravno, pored slatkih trenutaka, postoje i one koje su svima manje interesantne i čak da ih nema bilo bi sjajno. O da, to su mučnina i gorušica koje umeju zaista da vam pokvare dan.

Ne samo da su neprijatne, nekad umeju da budu i uporne i bolne. Od prevelike kiseline trudnicama se može javiti i bol u želudcu. Ova pojava individualna kao što smo već pričali da je svaka trudnoća planeta za sebe. Neka trudnica može osećati samo jutarnje mučnine, neka možda ni to, a neka će se pak celu trudnoću boriti sa ovim neprijatnostima.

Zašto je javlja gorušica u trudnoći

Simptomi gorušice i mučine su različiti i svi ih možemo razlikovati. Mučninu smo i ranije sigurno nekada osetili, ali ima onih trudnica koje se nisu susretale sa gorušicom. Ukoliko u svom grlu ili grudima osetite blago peckanje, pogotovu nakon jela, znak je da imate gorušicu. Gorušica u trudnoći je veoma česta i može se javiti i u ranoj i u kasnoj trudnoći.

U trudnoći žensko telo preživljava niz promena koje su sasvim normalne i prirodne. Kiselina iz želudca dospeva do grla i taj neprijatan osećaj nelagodnosti proteže se čak do kraja grudi. Postoji još jedna naučna teorija šta je uzrok nastajanja gorušice. Usled povećanih hormona kada se opuštaju mišići materice dolazi i do opuštanja mišića koji je između digistivnih organa i grla, te na taj način kiselina iz želuca završi u grlu.

U trudnoći dolazi do povećanja progesterona koji inače usporava rad organa za varenje, te se često dešava da usled ovih neprijatnosti trudnica izgubi i apetit. Gubitak apetita nikako nije dobar pogotovo što je vašem telu sada potrebno mnogo više energije i vitamina nego ranije. Zato pratite šta vam najviše prija od voća i povrća. Ono što vas ne tera na mučninu konzumirajte češće, kako biste bebi nadomestili sva vlakna i vitamine koji su joj od velikog značaja za razvoj.

Kad počinje i kada prestaje mučnina u trudnoći

Veoma je relativan odgovor na pitanje kada počinju mučnine i problemi sa želudcem. Jednostavno je svaka žena drugačije podnosi, drugačije nosi i drugačije se ponaša u trudnoći. U ranoj trudnoći su česte mučnine, pogotovo u prvom tromesečju. Mogu biti učestale i veoma mučne za trudnicu i njenu okolinu. Moj slučaj je bio upravo takav. Mučnina i povraćanje pratili su me u prvom tromesečju, a nakon toga nikad se više nismo susreli.

Gorušica se uglavnom javlja pred kraj trudnoće kada priče naših baka kažu da bebi raste kosa. Svaku ovu informaciju treba uzeti sa velikom rezervom, jer zaista ne postoji pravilo niti naučno istraživanje koje može sa sigurnošću objaviti kada počinje i kada se završava niti mučnina niti gorušica. Zavisi od trudnoće do trudnoće, ali u svakom slučaju možete same preventivno pokušati olakšati predstojeće dane.

Lečenje gorušice i mučnine

Kada pričamo o mučninama i gorušici u trudnoći, ne govorimo ni o kakvim bolestima, već samo o manjim neprijatnostima s kojima se većina trudnica suoči. Lekovi se uglavnom za ovakve stvari ne prepisuju osim u slučajevima kada je to nepodnošljivo. Imam lično iskustvo sa Rupurut tabelticama za sisanje koje su mi bile od velike pomoći u suzbijanju gorušice.

Ishrana je polovina rešenog problema. nesumnjivo je da se trudnice moraju zdravo hraniti. Mnogo će olakšati ovaj problem ukoliko ne je du jaku, masnu i začinjenu hranu. Takože slatkiši i slane grickalice dobro je zameniti na primer bademima i indijskim orahom, a uz sve to popiti i malo kisele vode. Ovo su sve namirnice koje mogu olakšati gorušicu. Mlečni proizvodi nekome ne prijaju, dok ih neko može konzumirati neometano.

Prirodni lek koji ne smemo izostaviti je svakako soda bikarbona. Poznata kao efikasna na mnogim poljima i za gorušicu se odlično pokazala. Razmutiti kašičicu sode u pola čaše vode i popiti kad god osetite nelagodno peckanje u grlu i grudima. Takođe, žvakaća guma ume biti od koristi u ovakvim situacijama.

Kada osetite da počinju problemi o kojima govorimo možete odmah pojesti po nekoliko badema ili lešnika što će vam u velikoj meri umanjiti tegobe. Takođe od kućnih namirnica biće nam od koristi i jabukovo sirće. Da bismo otklonili gorušicu potrebno je kašiku sirćeta razmutiti u čaši vode, čim osetimo upornu gorušicu.

Još jedana olakšica kod gorušice je podrigivanje, kako tvrde stručnjaci. Meni na primer podrigivanje ništa olakšavalo nije iako istraživanja tvrde suprotno. Pratite svoje telo, šta mu odgovara, a šta ne. Postoje verovatno i neke sveže i zdrave namirnice koje vam neće prijati. Osluškujte svoj organizam i nećete pogrešiti.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *