Ishrana je kao i uvek veoma bitna, a u trudnoći predstavlja nešto na šta posebno moramo obrtiti pažnju. Čućete verovatno raznorazne savete kako treba da se hranite, ali ipak vi poslušajte samo svog lekara i svoje telo. Nije tačno da trudna žena mora jesti za dvoje i da morate i na silu više jesti. S druge strane ima onih mama kojima je jako bitno kako izgledaju pa se podvrgavaju nedozvoljenim dijetama, što takođe nije dobro.

Ishrana u trudnoći mora biti raznovrsna i zdrava na prvom mestu. Izbalansirana ishrana ne samo da će biti odlična za sam razvoj polda već će ona i doprineti vašem dobrom raspoloženju. Imaćete više energije i osećaćete se mnogo lepše, a za to je potrebno samo da pratite nekolicinu saveta koje smo vam pripremili.

Ishrana u trudnoći po mesecima

Na početku trudnoće odmah ćete osetiti prve promene na sebi, a samim tim i prijaće vam stvari koje vam ranije nisu godile. Vašem telu i bebi u prva tri meseca kalcijum je od velike važnosti i treba se potruditi da ga bude što više u vašoj ishrani, zato u vaš jelovnik uvrstiti i mlečne proizvode. Mleko, sir, jogurt i pavlaka obiluju kalicujumom i svaki doktor će vam ih preporučiti u ovom periodu.

U ovom periodu takođe se potrudite da imate barem dve užine u toku dana između obroka. Vi po svom ukusu odredite, ali se potrudite da uvek budu prisutna i biljna vlakna. Sveže voće ili neki ceđeni sokovi od voća i povrća bi bili odličan izbor za vašu dnevnu užinu.

Tokom svih meseci vaše trudnoće morate unositi namirnice koje su bogate folatima, a to su pasulj, cvekla, spanać, avokado, narandža, dinja i blitva. Ukoliko niste ljubitelj istih barem se potrudnite da jednom nedeljno da ih iskombinujete sa nekim drugim namirnicama kako bi vam bilo ukusnije. Po nedeljama ih možete razvrstati, što će biti i pravilno izbalansirano, a i ne tako naporno za trudnice koje iste ne vole da konzumiraju.

Između drugog i petog meseca preporučuje se upotreba što više koštunjave plodove. Oni su jako važni jer su veoma bogati magnezijumom koji je potreban mišićima, a najviše materici. Magnezijum ćete pronači i u zelenoj salati i možete ga konzumirati koliko god želite, jer je posteljica uvek spremna da reguliše njegov nivo u vašem organizmu.

U prva tri i poslednja tri meseca trudnoće veoma je važno da konzumirate što više namirnica koje u sebi sadrže vitamin A. Šargarepa, bundeva, kompir i spanać su namirnice koje su uvek tu da vam pomognu da se na vreme obezbedite zalihama vitamina A, samo je potrebno svakodnevno da ih uvrstite u svoju ishranu.

Dijetalna ishrana u trudnoći

Veoma je važno znati da je strogo zabranjeno pridržavati se strogih dijeta u trudnoći, pogotovu ne na svoju ruku bez prethodne konsultacije sa stručnjacima. Jednostavno je, nećete se mnogo ugojiti ukoliko se zdravo hranite. Ukoliko je pravilna ishrana praćena i umerenom dozom fizičke aktivnosti, zdrava i vitalna trudnoća je zagarantovana, a pri tom i mama će biti zgodna trudnica. Izuzetak su trudnice koje imaju dijabetes i kod njih se mora prepisati posebna dijeta.

Potrudite se da izbegavate sve namirnice koje podižu šećer. Ne morate se družiti sa kolačima, voćnim jogurtima, gaziranim pićima kao ni slatkišima. Sve ove namirnice sadrže mnogo ugljenih hidrata i šećera, te nikako nisu preporučljive u trudnoći.

Ukoliko ste imale lošu naviku da grickate slane grickalice poput čipseva, zamenite ih bademima, indijskim orahom, lešnicima i drugim koštunjavim plodovima. Isto tako kada se odlučujete za voće, vidite da to bude voće koje ne podiže mnogo nivo šećera u krvi, kao što su jabuke, borovnica, kupine, jagode i maline. Ovo voće odlično je za užinu, a u kombinaciji sa nekim žitaricama može biti i odličan doručak.

Vegeterijanska ishrana u trudnoći

Što se tiče vegeterijanske ishrane tokom trudnoće mišljenja su podeljena. Ukoliko pre trudnoće to niste bili, nema potrebe da u toku trudnoće odlučite da se hranite na ovakav način. Ukoliko se već izvesno vreme hranite na vegeterijanski način slobodno nastavite sa tim režimom ishrane samo obratite pažnju na neke činjenice i po tome birajte namirnice.

Vašem telu sada je potrebno mnogo više proteina, a njih ćete najpre pronaći u grašku, soji i orašastim plodovima. Sojine pljeskavice odlična su zamena sa meso, a obogatićete se proteinima. Brokoli i kelj su jako važni, jer obiluju kalcijumom koji je jako važan za razvoj ploda i samu trudnicu. Preporučuju se sojino mleko, susam i suve smokve.

Konsultujte se svakako sa stručnjacima, jer trudnica mora da ima folne kiseline i gvožđa. Nepravilna vegeterijanska ishrana može biti jako štetna, zato budite na oprezu i verujte samo proverenim stručnjacima.

Bilo da ste vegeterijanac ili da to niste, jedino je važno da se hranite zdravom izbalansiranom ishranom koja i vama i bebi jako prija. Hrono ishrana je odličan izbor ukoliko ste navikle na nju, jer se ona apsolutno ne menja u odnosu na period pre trudnoće. Udovoljite i sebi i bebi, a pritom se i osećajte zdravo, vitalno i srećno.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *