Kako nam trudnoća donosi divne stvari, tako ume da nas suoči i sa onim manje lepim. Herpes u trudnoći svakako će biti problem i velika smetnja trudnici. Radi se o infekciji koja je izazvana virusom i ume biti veoma neprijatna.Herpes se javlja u vidu malih čireva koji se pretvaraju u plihove, pucaju i nastaju rane. Postoje dva tipa herpesa.

Tip 1 naziva se oralni herpes i pojavljuje se na usnama, a tip 2 je takozvani genitalni herpes i dobija se na genitalijama. Kod tipa 1 infekcija može biti trajna, te se samim tim postoji mogućnost ponovnog pojavljivanja usled pada imuniteta. Tip 2 prenosi se polnim odnosom, vaginalnim ili oralnim. Genitalni tip herpesa može obuhvatiti i deo kičme i tad će se herpes pojaviti na leđima.

Postoji i takozvani herpes zoster, koji se pretežno javlja kod starijih osoba kojima je trajno slab imuni sistem. Ova vrsta herpesa pojavljuje se bilo gde na licu. Može biti na nosu, na čelu, na donjoj usni. Herpes se još može uočiti i na stomaku, a taj vid ove infekcije veoma je neugodan i ume biti jako bolan.

Posledice herpesa u trudnoći

Svaka trudnica prvo što će pitati kada se susretne sa ovom infekcijom je da li može ostaviti neke posledice na bebu u stomaku. Putem posteljice beba neće biti zaražena, ali zato može se dobiti infekciju u toku porođaja. Dok izlazi kroz porođajni kanal beba može doći u kontakt sa sekretom u kojem se nalazi virus i na taj način postati zaražena.

Da biste izbegle sve ove neprijatnosti, potrebno je lečiti se adekvatno i strogo se pridržavati saveta lekara. Veoma je opasno za bebu da se tek rođena zarazi ovim virusom, jer njen imuni sistem još nije ojačao i neće biti u stanju da se bori. Obavezno je naglasiti svom lekaru koji vam vodi trudnoću ukoliko imate herpes, kako bi se na vreme odreagovalo da se i beba ne zarazi.

Ako ste herpes dobile pre nego što ste ostale u drugom stanju ili pak u ranoj trudnoći postoji mogućnost da se porodite i prirodnim putem, jer će beba imati dovoljno vremena da stvori anti tela koji će je štiti od herpesa. Međutim ukoliko se u kasnoj trudnoći otkrije herpes moraćete se poroditi carskim rezom.

Herpes prvog tipa koji se pojavljuje na usnama potpuno je bezazlen, jer nikako ne može naškoditi bebi. Genitalni herpes je već nešto drugo, ali u svakom slučaju morate se javiti lekaru, jer nikako nije preporučljivo da same na svoju ruku uzimate raznorazne masti za herpes koje se danas nalaze na tržištu.

Lečenje herpesa u trudnoći

Postoje mnogi antivirusni lekovi koji se koriste protiv herpesa, ali trudnicama je malo koji od njih dozvoljen. Ukoliko se herpes pre sedmog meseca lekar će verovatno prepisati aciklovir, a u kasnijoj trudnoći, pa sve do porođaja može se upotrebljavati lek valaciklovir.

Lek aciklovir može se koristiti tokom cele trudnoće i ukoliko počne da se koristi od 3. do 6. nedelje trudnoće, postoji velika mogućnost da će biti veoma efikasan i na taj način omogućiti trudnici da se porodi prirodnim, vaginalnim putem. Međutim ako se trudnica kasno zarazi ovim virusom, najbezbednije za bebu je da na svet stigne carskim rezom.

Još jedna veoma važna stvar u vezi herpesa jeste i ta da je gotovo bezopasan ukoliko se pojavio prvi put na prvom mestu i tada će lekari uglavnom predložiti normalni porođaj, međutim komplikacije nastaju ukoliko se on vraćao ili ukoliko je trudnica i u prethodnoj trudnoći vodila borbu sa ovim virusom.

Što se tiče herpesa tipa 1, može se lečiti razmin prirodnim mastima na bazi propolisa. U svakom slučaju konsultujte se sa lekarom, koji će vam verovatno prepisati i neke vitamine da pijete kako biste ojačale svoj imunitet, jer je on glavni krivac za pojavu herpesa.

Postoje mnoge trudnice koje su imale ove probleme i najnormalnije iznele trudnoću i rodile zdravu decu. Veoma je bitno da očistite prvenstveno svoj um od negativnih stvari i svoje telo prepustite u ruke stručnjacima. Ništa ne radite na svoju ruku, jer stvari koje se ne leče adekvatno od najmanje sitnice mogu prerasti u ozbiljno.

Opustite se nema trudnice koja nije imala bar neki problem sa zdravljem, a najviše sa imunim sistemom koji u trudnoći mora da oslabi. Unosite što više zdravih namirnica u svoj organizam. Oplemenite svoje telo svežim voćem i povrćem i slušajte sve što vas vaš izabrani lekar savetuje.

 

 

 

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *