Beba menja položaj već u ranoj trudnoći.

Naravno da beba neće provesti devet meseci u vašem stomaku, a da se ne pomera. Ona već u vašem stomaku počinje da se igra i zanima.

Prvi pokreti kreću još od sedme nedelje, s tim što, naravno, te pokrete nećete osetiti, ali se mogu uočiti na ultrazvuku.

Pomeranje u prvoj i drugoj trudnoći – razlike

U prvoj trudnoći, buduća mama najverovatnije neće osetiti pomeranje bebe pre dvadesete nedelje. To znači da treba da sačekate drugu polovinu trudnoće da bi ste osetili svoju bebu. U suštini normalno je da se prvi pokreti osete, od prilike, između šesnaeste i dvadeset druge nedelje.

Kada sledeći put ostanete u drugom stanju, bebine pokrete ćete osetiti nešto ranije. Kod nekih žena, druga beba baš porani, pa se njeni pokreti osećaju već oko trinaeste nedelje. Uglavnom svaka trudnoća je individualna, ne postoji tačan termin kada će bebica krenuti da pleše po vašem stomaku. Takođe beba broj dva često bude nemirnija u stomaku, od prvog deteta.

U početku su bebini pokreti nežni, a kasnije postaju jači.

Ako ne osetite bebine pokrete i nakon dvadeset druge nedelje, prijavite to ginekologu.

Svaka trudnica, ali i njen partner emotivno dožive prve bebine pokrete. Tada ćete na neki način jače osetiti bliskost sa svojim detetom i ovo je jedan od najznačajnijih trenutaka tokom trudnoće.

U početku će biti nežni, a kasnije kreću jači pokreti

Prvi bebini pokreti biće veoma nežni. Osetićete nešto poput golicanja i biće vam veoma zabavno. Treba razlikovati bebino pomeranje od drugih promena u stomaku, kao što su gasovi i slično, ali vremenom, svaka žena nauči razliku.

Međutim prava ,,žurka” dolazi tek nešto kasnije, kada beba poraste. Krenuće jači pokreti, šutiranje, često će na meti udaraca biti i vaša rebra. Bebac se najčešće šutira, a ni pesničenje mu neće biti strano.

Iako će vas ovo možda nervirati, pokušajte da se ne opterećujete koliko je to god moguće. Na kraju krajeva, to što se beba pomera je dobar znak.

Okretanje u devetom mesecu

Najviše će se pomerati kada legnete da spavate, što će vam dodatno otežati san. Trudnice u devetom mesecu često ne mogu da spavaju zbog otečenosti, bolova u leđima, čestih odlazaka u toalet … Pa još na sve to dodajemo i bebine pokrete koji se sada jače osećaju.

Vaša beba vam ovim postupcima ne tera neki inat, već jednostavno mališani se najviše pomeraju kada se trudnica umiri, pa zato vole da se aktiviraju uveče kada legnete da spavate. Preko dana dok se krećete, njima je lepo, jer ih na neki način ljuljate, a noću kada se umirite, onda sami traže zanimaciju.

Udarci će biti verovatno malo jači kod mršavijih žena. Zanimljivo je i da se beba ponekad okrene čak i za ceo krug. Pred kraj trudnoće, beba ima manje mesta za pomeranje, pa će se umiriti. Nemojte da se plašite, to ne znači da sa vašom trudnoćom ima nekih problema.

Normalan položaj bebe pred porođaj.

Položaj bebe pred porođaj

Od velike je važnosti u kakvom je položaju beba, kada dođe trenutak da konačno izađe iz maminog stomaka. Najidealnije bi bilo da joj je glava na dole, a beba okrenuta ka vašoj kičmi. Poželjno je i da lice bude malo na stranu. Međutim nije uvek tako, ali to svakako ne znači da se ne možete poroditi.

Dešava se da je bebina glava na dole, ali je okrenuta ka vašem pupku. To baš i nije dobro, ali u ovom slučaju doktor će pokušati da je zarotira. Nekada doktori to urade rukom, a nekada instrumentom po imenu forceps. U većini slučajeva se, pak, beba sama okrene, što bi bilo najbolje u ovakvim situacijama, ali jedno je sigurno, dok je okrenuta ka vašem stomaku, neće moću da izađe kroz stidnu kost.

Nije dobro ni ako je bebina glava okrenuta na gore, ka vrhu materice. Tada će lekar pritiskom na stomak pokušati da joj pomeri položaj. Sličan je ishod i ako beba leži ,,popreko”, odnosno horizontalno u odnosu na majčine kukove.

U svakom slučaju, ako je beba u neadekvatnom položaju i ne planira da se pomeri, uvek se može uraditi carki rez, pa porođaj prođe bez komplikacija.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *