Niska trudnoća može zadesiti svaku trudnicu. Nije u pitanju ništa strašno, ako slušate savete lekara i vodite računa o sebi.

Zašto nastaje niska trudnoća? Sve zavisi od vaše fizionomije tela. Obično visoke žene ne nose nisko, jer imaju više prostora između donjeg stomaka i grudnog koša. Kod niskih žena, beba će pasti nešto niže, zbog malog abdomena.

Da bi se izbegla niska trudnoća, počnite da trenirate trbušne mišiće još pre začeća. Jaki mišići sprečiće da beba padne nisko. Doduše kada je beba visoko može pritiskati grudni koš i otežati disanje, ali je svakako manje rizična od niske trudnoće.

Kegelove vežbe su takođe odlične. Podrazumevaju stezanje i opuštanje pubokoksigealnog mišića. To znači da treba da stegnete mišiće, kao kada želite da zadržite urin, držite ih tako stegnute desetak sekundi, pa pustite. Vežbu ponovite deset puta zaredom i ovu zanimljivu rekreaciju praktikujte svaki dan. Kegelove vežbe možete raditi bilo gde: dok gledate film, na poslu, u prevozu … Osim što ćete izbeći nisku trudnoću, olakšaće vam i porođaj, a zna se da Kegelove vežbe omogućavaju ženama da lakše dođu do orgazma. Dakle, korist je višestruka.

Nisko nošenje bebe u trudnoći

Niska trudnoća može nastati i ako nosite teške stvari tokom drugog stanja, ali i ako mnogo sedite. Zato je bitno da povedete računa ako vam je posao ,,sedeći” odnosno radite za kompjuterom ili nešto slično. Konsultujte se sa ginekologom oko toga kad bi ste mogi na bolovanje ili češće ustajte od stola. Veća je verovatnoća da ćete nositi nisko u drugoj, trećoj ili svakoj narednoj trudnići, jer su mišići dosta oslabili na prethodnom porođaju. Zato se posvetite vežbama, već nakon prve trudnoće, ukoliko možete sebi da priuštite malo vremena.

U niskoj trudnoći, beba vrši dodatni pritisak na karlicu, pa se mogu javiti bolovi u donjem delu stomaka, naročito u kasnijoj trudnoći. Ni bolovi u donjem delu leđa neće vam biti strani u ovom slučaju, pa možete imati problema sa pronalaženjem idealnog položaja za sedenje i ležanje. Pojačaće se i pritisak na bešiku, pa ćete češće ići u toalet, čak ćete imati i osećaj da se niste ispraznili do kraja.

Najbolji lek je mirovanje

Za nisku trudnoću ne postoje lekovi koji vam mogu pomoći. Rizik od pobačaja ili prevremene trudnoće postoji u ovom slučaju, zato je bitno mirovati kako ne biste ugrozili bebu.

Preporučuje se i nošenje pojasa za trudnice, koji će držati visoko stomak, što će ujedno smanjiti bolove u donjem delu stomaka i leđa.

Niska trudnoća znači da odmah morate na trudničko bolovanje, ako još uvek radite. Redovno odmarajte, najbolje je da više ležite, a manje sedite. Na teške i fizički naporne poslove takođe zaboravite. U pozi u kojoj odmarate mora da vam bude udobno.

Ono što je takođe bitno jeste da se ne plašite i ne uznemiravate, ako vam doktor saopšti da nosite bebu nisko. Potrebno je samo da se malo čuvate i trudnoću ćete izneti bez problema. Niste ni prva ni poslednja trudnica koja ima ovaj problem, zato bez stresa i sekiracije.

Da li je dozvoljen seks u niskoj trudnoći?

Narodna verovanja

I za nisku trudnoću se vezuju određena verovanja. Smatra se da u tom slučaju žena nosi dečaka, a ukoliko je stomak visoko, rodiće se devojčica.

Pol bebe jedino može videti lekar na ultrazvuku. Praznoverja su ponekad interesantna, desiće se možda da neko i pogoditi pol vaše bebe, ali znajte da je to sve slučajnost.

Seks u niskoj trudnoći

Iako možete voditi ljubav sa svojim partnerom tokom trudnoće, to može biti rizično ako nosite bebu nisko. Doktor će vas najverovatnije upozoriti na to. Zato pauzirajte neko vreme sa odnosima, jer mogu ugroziti bebu ili izazvati kontrakcije.

Međutim, ne mora da znači da ćete se suzdržavati od polnih odnosa tokom cele trudnoće. Vrlo je verovatno da će ova pauza biti samo par nedelja. To sve zavisi od načina na koji teče vaša trudnoća. Zato je najbolje slušati savete ginekologa.

Hoće li porođaj biti brži u ovom slučaju?

Postoje i nagađanja da se žene koje nose nisko, brže porode, jer im se beba već, na neki način, spustila. To nije tačno.

Ako nosite nisko bebu, dužina porođaja kod vas je relativna kao i kod drugih trudnica. Dakle, možda se porodite veoma brzo, a možda se i malo načekate.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *