Povišena temepratura i prehlada u trudnoći

Virusi i prehlade ne zaobilaze ni trudnice. Šta više, žene koje su u drugom stanju podložnije su virusima nego ostali, zato što im imunitet opadne.

Naročito su osetljive žene u ranoj trudnoći, jer beba crpi sve vitamine iz svoje majke. Zato, buduće mame, ako osetite smptome prehlade i gripa, odmah se izolujte. Ako još uvek radite, morate uzeti bolovanje i odmarati kod kuće. Navikli smo da odemo na posao ukoliko malo kašljemo ili kijamo, ali u ovom slučaju to ne bi smelo da se desi. Dakle, kod prvih simptoma prehlade, izolujte se.

Trudnice ne smeju da uzimaju lekove i antibiotike, naročito u prvom tromesečju kada se kod bebe formiraju unutrašnji organi. Kada je lečenje prehlade i gripa u pitanju, oslonite se jedino na prirodne lekove. To su čajevi, domaće supice, voće i zdrava ishrana.

Ukoliko vas boli grlo, možete staviti alkoholnu oblogu na vrat. Pomoćiće malo zagrejane rakije, koju ćete prosuti na pamučnu tkaninu, a potom je stavite na vrat.

Ako imate temperaturu, uradite slično, s tim što je poželjno da se javite doktoru, ako imate visoku temperaturu, jer to može biti opasno po plod. Ni doktor vam verovatno neće prepisati lekove, ali dobro je da bude upoznat sa vašim stanjem, pogotovo ako dođe i do groznice. Da bi ste snizili temperaturu, istuširajte se mlakom vodom, obucite pamučnu odeću i lezite u krevet.

Kako umanjiti prehladu u trudnoći?

Posebno povedite računa ako imate temperaturu, a ulazite u osmi ili deveti mesec. Visoka temperatura može prouzrokovati prevremeni porođaj, tako da se i u ovom slučaju obavezno javite lekaru.

Ni kapi za nos nisu poželjne ako su vam zapušene nozdrve. Ako pročitate uputstvo za upotrebu kapi, verovatno će pisati da proizvod nije testiran na trudnicama i da zbog toga nije poželjno da ih koristite. Možete da probate sa morskom solju, mada vam verovatno ništa neće pomoći kao što bi pomogle kapi za nos. Na internet forumima možete naći ispovesti trudnica, koje su usled jakih prehlada bar jednom koristile kapi za nos, pa su uspešno iznele trudnoću do kraja i rodile zdravu bebu. Ako se i vi odlučite na ovaj korak, imajte u idu da to činite na sopstvenu odgovornost.

Inhaliranje čajevima ili bosiokom, pomoćiće ako imate problem sa sinusima. Ono što je najbitnije, jeste da ležite i odmarate kako bi ste se što pre oporavili.

Glavobolja

Glavobolja je takođe dobro poznata mnogim trudnicama, pogotovo trudnicama, koje imaju problema sa pritiskom. Bolovi u predelu glave mogu biti posledica prekomernog povraćanja ili vrtoglavice.

Baš kao i kada je u pitanju prehlada, ne smete uzimati lekove ni ako vas boli glava. Tada je najbolje odspavati, zamolite nekog da vas izmasira po glavi. Stavite na čelo hladnu oblogu.

Jako je bitno i kako spavate. Za trudnice je poželjno da spavaju na levom boku, sa jastukom između nogu. Na taj način, glava, kičma i kolena su u sličnoj ravni, što će učiniti da se smanji bol u glavi, i da se poboljša cirkulacija u telu. Prostorija treba da bude srednje temperature, a ako dremate preko dana, zamračite sobu u kojoj spavate.

I glavobolju, kao i sve druge tegobe, treba da prijavite svom lekaru, koji uvek mora biti upućen u vaše stanje.

Glavobolja u trudnoći – šta je uzrok?

Stomačni virusi

Ukoliko imate problema sa stomakom, prvo se obratite lekaru. Dijareja može biti jedan od simptoma trudnoće i mnoge trudnice imaju proliv u prvom tromesečju. Dakle, nemojte odmah u startu misliti da je u pitanju stomačni virus.

Ovaj problem se može rešiti korigovanjem ishrane. Jedite hranu koja se lako vari, voće i povrće dobro operite. Poželjno je čak i držati ih u vodi sa sodom bikarbonom, koja će uništiti štetne hemikalije. Voda za piće takođe treba da bude čista.

Ako doktor konstatuje da imate stomačni virus, verovatno će vam prepisati određenu terpiju, ali je jako bitno da ne uzimate ništa od lekova na svoju ruku.

Stomačni virus nije baš poželjna pojava u ranoj trudnoći, ali ni ne mora da znači da će biti poguban po plod. Najbitnije je da se čuvate i slušate savete svog lekara. Bitno je i da nemate mnogo kontakta sa ljudima. Odmah idite na bolovanje, a posete odložite za neki drugi put.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *