Bademi, lešnici, orasi, kikiriki …

Unos folne kiseline tokom trudnoće je veoma bitan za organizam majke i zdravlje bebe. Osim što ga ima u medikamentima, koje će vam možda prepisati lekar, folnu kiselinu treba unositi i kroz ishranu.

Namirnice koje treba konzumirati, prvenstveno zbog velikog sadržaja folne kiseline, svakako su orašasti plodovi. Nije bitno šta ćete konzumirati, da li će to biti bademi, orasi, kikiriki, lešnici … Šta vam je dostupno, to konzumirajte.

Orasi i orašasti plodovi ne mogu možda zameniti obrok, ali su odlučni, kao užina. Koristite ih umesto nezdravih grickalica, kada gledate film, ili se družite sa prijateljima. Svakako su dobra alternativa za trudnice koje tvrde da ne mogu bez čipsa, a potrebno im je da koriguju ishranu.

Zahvaljujući određenim studijima, smatra se da deca trudnica koje su tokom drugog stanja konzumirale orašaste plodove i orase, imaju manje šanse da obole od alergije na ove namirnice.

Najveći procenat folne kiseline nalazi se u indijskom orahu i lešnicima. Slobodno uvrstite i semenke u svoj jelovnik, kao što su seme bundeve ili seme suncokreta.

Počnite da ih jedete još u ranoj trudnoći

Ako vas muči dijabetes…

Orašasti plodovi su sjajna namirnica za dijabetičare, a poznato je da se ovaj poremećaj javlja i u trudnoći.

Trudnički dijabetes je problem kod mnogih trudnica. Nije opasan ako se kontroliše, i mnoge trudnice su uspešno iznele trudnoću uprkos povećanom šećeru. Trudnički dijabetes se javlja samo u trudnoći i prolazi nekih mesec dana nakon porođaja, ali treba pregurati devet meseci sa bebom u stomaku i dijabetesom nad glavom.

Zato neka i ovoga puta orašasti plodovi budu vaš saveznik. Koristite ih u jelu, ali i kao užinu. Jer trudnice – dijabetičarke treba da imaju više manjih obroka u toku dana. Naravno ne treba da provedete ceo dan spremajući sebi hranu, već uvedite tri obroka i dve užine. A orašasti plodovi biće idealna hrana koju možete konzumirati kao užinu.

Bademi, lečnici, orasi, indijski orah, kikiriki … predstavljaju idealnu užinu za svaku trudnicu.

Jedite ih ako su vam mučnine problem

Ako spadate u grupu trudnica koje često povraćaju, probajte da uvrstite više orašastih plodova u svoju ishranu. To je suva hrana, koja ne bi trebalo da vam izazove previše mučnine ili nagon za povraćanjem, ali opet svaka trudnoća je posebna.

Kako mnoge buduće mame imaju problem prvenstveno sa jutarnjom mučninom, pa neretko ne mogu ni da doručkuju, preporučuje se da pojedete malo indijskog oraha ili lešnika. Bar dok vas jutarnja mučnina ne prođe.

Doručak je najbitniji obrok u toku dana, naročito kod trudnica. Treba da bude bogat vitaminima, ali se, naravno, uvek javlja problem kada su u pitanju jutarnje mučnine. Probajte da ne preskačete ovaj obrok, neka vaši saveznici budu orašasti plodovi.

Orašasti plodovi u kombinaciji sa medom u ranoj trudnoći

Kombinujte orašaste plodove i sa medom, koji predstavlja takođe veoma bitnu namirnicu za svaku trudnicu. Med je izvor gvožđa, koje poboljšava krvnu sliku.

Pokušajte da nabavite med od proverenog dobavljača i konzumirajte ga tri puta dnevno, poželjno je pola sata pre obroka. U med možete ubaciti i orahe i na taj način dobiti odličnu, a ukusnu kombinaciju.

Najbolje je jesti ih u kombinaciji sa medom.

Salata sa semenkama

Ukoliko više ne znate ni šta bi ste jeli, predlažemo sjajnu obrok salatu sa semenkama za doručak. Salata sadrži sve što vam je potrebno od vitamina, s obzirom da u njoj ima semenki, povrća, vitamina C. Lako se pravi i neće vas ni koštati puno.

Od sastojaka su vam potrebni: 150g zelene salate, semenke bundeve i suncokreta, susam, limun, kašika senfa, pola glavice celera, dva tvrdo kuvana jaja, 60g mesnate slanine, začini ( đumbir, kurkuma, so, biber ).

Prostupak izrade je veoma jednostavan:

Propržite slaninicu. Senf sastavite sa sokom od limuna kako bi ste dobili preliv. U veću posudu pomešajte zelenu salatu, celer, iseckana kuvana jaja, proprženu slaninu. Na kraju dodajte preliv, kao i semenke bundeve, susama i suncokreta. Začinite po želji sa solju, biberom, đumbirom i kurkumom. Ako vam je previše jako, možete da izbacite kurkumu i đumbir, a dodajte začine po želji.

Na kraju sve izmešajte i uživate u ukusnom i zdravom obroku.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *