Uznemirenost, plakanje, bes, stres, razdržljivost …

Nervoza, nemir i strah mogu se javiti kako u ranoj, tako i u kasnoj trudnoći. Poznato je da se trudnice osećaju razdražljivije nego ostali, što im i ne zameramo.

Uznemirenost, plakanje, bes, stres, razdržljivost … Sve to postaje mnogo izraženije kada je žena u drugom stanju. Razlozi su pretežno svakodnevni problemi koji nam mnogo teže padaju kada smo trudni. Potrebno je ostati hladne glave i pokušajte da pobedite anksioznost zarad vašeg psihičkog zdravlja.

Trudnice najčešće brinu problemi na poslu, odnosi sa porodicom, novac i novčani problemi, strah od porođaja i slično. Ako je buduća mama već imala neplanirani prekid trudnoće ili spontani pobačaj, nervoza će se javiti i usled straha od novog gubitka bebe ili zdravstvenih problema koji se mogu odraziti na trudnoću. U tom slučaju se javlja čak i anksioznost.

Anksioznost je strah od nečega što se nije ni desilo, a moglo bi. Tako da trudnice ponekad razmišljaju o problemima koji bi mogli da ih snađu, i to utiče na njih kao da je zapravo došlo do tih istih problema. Zbog toga mogu biti tužne, dešavaju im se napadi plakanja, nervoze, čak i panike.

Napetost, uznemirenost, razdražljivost… kako staviti svoje emocije pod kontrolu?

Kako rešiti ove probleme?

Za početak, čak i kada se osetite anksiozno ili nervozno, budite svesni da je sve u vašoj glavi. Nećete moći da presečete sami sve probleme, ali probajte da se opustite, jer se nerviranjem ne postiže ništa pozitivno.

Partner neka vam bude podrška. I njemu je stalo do vas i do vaše bebe. Potražite podršku i u članovima porodice i prijateljima, poverite im se, idite zajedno na izlet, druženje, a najbolja je šetnja po prirodi, koja deluje blagotvorno na vaš organizam. Ako je letnji period, odmor na planini i šetnja po šumi i svežem vazduhu će vam itekako prijati.

Ako imate probleme na poslu, najbolje je da odmah kažete pretpostavljenom i kolegama da ste trudni. Bez obzira na to kakvi su odnosi u kolektivu, verovatno će vam izaći u susret i rasteretiti vas sa obavezama. Posebno je bitno da kažete za trudnoću, ako vaše radno mesto podrazumeva fizički posao. Jer trudnice ne smeju podizati teško ili se naprezati. Ukoliko ipak na vašem poslu nemaju razumevanja, popričajte sa ginekologom oko trudničkog bolovanja, raspitajte se o svojim pravima koje imate kao trudnica. Bitno je da se ne forsirate i ne nervirate, pogotovo sada kad od vašeg raspoloženja zavisi i vaše zdravlje.

Novac je takođe problem, koji brine buduće roditelje. Znamo da za malo dete treba dosta novca, ali ne očajavajte. U vašoj okolini verovatno ima neko ko bi mogao da vam pokloni stvari za bebu. Mnoge majke imaju gomilu stvari koje bi rado poklonile, jer im zauzimaju prostor, a u pitanju su odeća i oprema koju su njihova deca prerasla. Takođe, kada se beba rodi, vaši najbliži će se ponuditi da vam poklone nešto, a verovatno će vas i pitati šta vam je najpotrebnije. Ne stidite se da im otvoreno kažete šta vam je neophodno za bebu, bilo da je to novac ili nešto drugo.

Potražite savet i podršku kod partnera, članova porodice i prijatelja.

Ne budite nervozni ili uplašeni zbog porođaja. Svakodnevno se u svetu porađa na hiljade žena, neke čak i u znatno lošijim uslovim. Porođaj ne mora da bude negativno iskustvo. Raspitajte se kod doktora o epiduralnoj anesteziji, popričajte sa ženama koje su imale pozitivno iskustvo na porođaju. Nemojte otići sa strahom u porodilište, naoružajte se pozitivnom energijom, jedino tako ćete uspeti da prebrodite ovu situaciju. Mislite na svoju bebu, koja će uskoro obogatiti vaš život.

Da li nervoza utiče na bebu?

Nije dokazano da strah, nervoza, stres i slična osećanja imaju uticaja na spontani ili neke druge ozbiljnije probleme u trudnoći.

Postoji jedna studija koja kaže da ovakva osećanja mogu usporiti razvoj ploda, jer usporavaju i dotok krvi do vaše bebe.

Potrudite se da pobedite nervozu prvenstveno zbog sebe. Trudnica treba da se oseća veselo i da uživa u trudnoći. Negativnim mislima samo prizivamo negativne stvari, zato uživate u drugom stanju.

Stres ne utiče na spontani, ali može usporiti razvoj bebe.

Kako popraviti raspoloženje?

Ako je sa vašom trudnoćom sve u redu, doktor će vas možda posavetovati da ne idete na trudničko bolovanje dok ne bude potrebe za tim. Naravno, to možete priuštiti ako vam radno mesto nije naporno. Uglavnom, svakodnevna obaveza i druženje sa kolegama će vam odvratiti pažnju od negativnih razmišljanja.

Trudnice koje su na bolovanju treba da ispune sebi dan. Najbolje je posvetiti se hobijima, kao što su čitanje, gledanje filmova i serija, šetnja, neki kreativni poslovi…

Iskoristite priliku da se vidite i družite sa ljudima sa kojima obično nemate vremena za druženje. A tek ga nećete imati kada dođe beba. Ako ste sposobni da putujete, organizujte neki izlet, posetite znamenitosti iz susednih gradova, organizujte roštiljanje i druženje sa prijateljjima.

Slušajte opuštajuću muziku, koja blagotvorno utiče i na vaše psihičko zdravlje a i na bebin razvoj.

Na kraju krajeva, ne stidite se ni da potražite pomoć stručnjaka. Psihičko zdravlje trudnice može da bude veoma problematično i u tom slučaju se obratite psihologu, kako bi vam pomogao.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *