Voće je veoma zdrava i važna namirnica u čovekovoj ishrani generalno. U trudnoći budućoj mami je potrebno više vitamina i minera, te bi s toga i trebala konzumirati voće češće nego inače. Međutim, kao kod mnogih stvari u drugom stanju i kod voća se treba napraviti mala selekcija tvrde stručnjaci.

Na ishranu se mora posebno obratiti pažnja u trudnoći, jer tada naše telo iziskuje više vlakana i vitamina, a mi se moramo potruditi to da mu nabavimo kako bi omogućili bebi što bolji razvoj. Postoji niz zdravih namirnica koje su preporučljive, a takođe tu je i spisak koje bismo trebale isključiti sa svog jelovnika.

Voće u trudnoći i koje izbegavati

Pred nama je spisak voća koje bismo trebale unositi što više, jer ono svakako deluje delotvorno da naš organizam, što će naravno prijati i našoj bebi.

Limun je voćka koje je opšte poznata kao veoma zdrava. Upotrebljava se kao lek u kombinaciji sa drugim namirnicama, a obiluje vitaminom C. Koliko je odličan za prehlade ne moram ni da pišem to većina nas i zna, a takođe njegova specijalnost je i regulisanje probave. Osim spomenutih blagodeti lumun ima mogućnost da očisti ceo organizam od  raznih neželjenih materija te je veoma preporučljiv.

Za grožđe ćete često čuti da je najzdravije voće koje treba da se konzumira u trudnoći. A zašto je to tako? Grožđe obiluje vitaminom A, koji je jako važan trudnicama, jer uz pomoć njega ima moć da stabilizuje kompletan metabolizam trudnice. Takođe ova moćna voćka bogata je folnom kiselinom, magnezijumom i kalijumom koji su veoma važni budućim mamama.

Jabuka takođe spada u jedno od najzdravijih voća od davnina. Ona obiluje svim mogućim vitaminima i zaista je preporučljiva. Možete je konzumirati u neograničenim količinama, jer predstavlja pravi melem za vaše telo. Kada smo kod jabuka moramo spomenuti i kaki jabuke.

Kaki jabuke potiču iz japana i veoma su zdrava namirnica koju svaka trudnica treba da uvrsti u svoju ishranu. Kaki jabuka ima moć da reguliše krvni pritisak i veliki uticaj ima na krvne sudove i ceo kardiovaskularni sistem, jer je bogata kalijumom u velikim količinama.

Bobičasto voće takođe svi stručnjaci preporučuju, jer ono predstavlja priordni antioksidant. Vekovima unazad bobičasto voće ljudi nazivaju i super hranom, tako da svaka trudnica može slobodno da uživa u njegovim blagodetima.

Nar je voćka koja se smatra narodnim lekom. Veoma je zdrav tako da se preporučuje svim budućim mama, jer će njegov vitamin C oplemeniti njegov organizam. Sok od nara takođe je odličan izbor za svaku trudnicu, jer će na taj način i sebi i bebi obezbediti dovoljnu količinu vitamina.

Trešnje su voće koje je najviše preporučljivo u prva tri meseca trudnoće. One takođe obiluju vitaminom C koji je jako važan za svaku trudnoću, ali u svakom slučaju ne treba ih konzumirati u velikim količinama, jer može doći do prekomerne težine što ni jedna trudnica ne želi. Generalno, svako koštunjavo voće treba jesti u ograničenim količinama.

Plod lubenice svakako je jako važan za zdravlje buduće mame. Lubenica je bogata mnoštvom minerala i vitamina koji su jako bitni, ali ukoliko kod buduće majke postoji bilo koji zdravstveni problem povezan sa bubrezima treba izbegavati ovu ukusnu namirnicu.

Banane ukusne i mirisne, a nadasve zdrave, te ih svaka trudnica treba konzumirati. Odlične za drvni pritisak, a pomoći će i kod zatvora i nadimanja koji su česte pojave u blagoslovenom stanju.

Crveno voće uvek osvežava i budi pozitivne vibracije u telu. Jagode su jedne koje spadaju u tu kategoriju i kao takve veoma su preporučljive. One su veoma bogate mineralima i vitamnima, a takođe smatraju se prirodnim antioksidantom, te svaka trudnica može uživati u njenim čarima.

Mnoge trudnice nisu sigurne da li bi smele da konzumiraju šumsko voće. Mogu se opustiti, jer je odgovor na njihovo pitanje potvrdan. Na primer šumske jagode čak se smatraju i preporučljivijim i zdravijim od gajenih, jer nisu ničim tretirane. Tako da drage buduće mame, ako ste u prilici slobodno uživajte u blagodetima šumskog voća.

Mango se takođe svrstava u voće koje je potrebno konzumirati u trudnoći. Osim toga što je izvanrednog ukusa, mango je i veoma zdrava voćka. Poprilično je bogat vitaminom C i A, koji su jako važni za opšte zdravlje svake trudnice i njene bebe.

Ne postoji neko voće koje posebno treba izbegavati u trudnoći , ali svakako treba obratiti pažnju na unos količine svakog voća. Umerenost je dobra u svemu, pa tako i u voću. Ne morate se opterećivati mnogo sa količinom, ali imajte na umu da je fruktoza svakako dobar šećer, al ii on goji. Najbolje je između obroka umesto slatkiša i grickalica konzumirati uvek različito voće. Osim svežeg odlična zanimacija i zamena za ne zdrave glickalice je svakako i sušeno voće.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *