Unosite što više biljnih valakana, voća, povrća, mlečnih proizvoda, mesa …

Ishrana u trudnoći je veoma bitna. Ipak to ne znači da treba preterivati, već sebi napraviti zdrav i normalan jelovnik.

Kada vaša okolina sazna da ste u drugom stanju, verovatno će vas forsirati da jedete duplo više, po principu ,,Sad moraš da jedeš za dvoje”. Ovakav način razmišljanja je pogrešan.

Trudnica treba da jede kao i pre trudnoće, s tim što treba da se potrudi da obroci budu zdravi, sa više vitamina. Pokušajte da jedete više voća, povrća, mesa, mlečnih proizvoda, jaja, a manje testenina, slatkiša, brze hrane… Dakle, trudnica treba da se hrani onako kako svi zapravo treba da se hranimo, samo što često to sebi smetnemo sa uma.

U zavisnosti od stanja vaše trudnoće, doktor će vam skrenuti pažnju oko toga koje namirnice treba pojačano da unosite. Ovo se dešava ako dođe do nekih komplikacija, kao što su slaba krva slika, trudnički dijabetes i slično.

Za ishranu u trudnoći najvažnije je gvožđe.

Da li treba formirati jelovnik u trudnoći po mesecima ?

Ne morate sebi praviti određeni jelovnik po mesecima, ako ste trudni. Već smo rekli da trudnica treba samo da unosi više vitamina, a ishrana se mora korigovati ukoliko dođe do komplikacija. Osim toga, sve što jedete na početku trudnoće, možete jesti i u devetom mesecu.

U zavisnosti od same trudnice, buduće mame mogu imati pojačanu želju za određenim namirnicama. Ako se to desi, udovoljite sebi ( i svojoj bebi ) i pojedite ono što vam se traži. Ali ako se radi o gaziranim pićima, nezdravoj hrani i slično, postvite sebi granicu i nemojte konzumirati ovu hranu u prevelikim količinama.

Dijetalna ishrana za trudnice sa dijabetesom.

Postoji više vrsta dijabetesa kod trudnica, i u zavisnosti od toga koliki je rizik, dobićete savet od lekara oko načina ishrane.

Ono što je zajedničko za sve trudnice sa dijabetesom, jeste da treba izbaciti slatkiše, a pojačati unos biljnih vlakana, mesa ( kao što su piletina, riba ili ćuretina ), mlečnih proizvoda, jaja …

Svoje obroke, podelite na više manjih u toku dana i strogo ih se pridržavajte. Čak i kada niste gladni, naterajte sebe da pojedete nešto. Takođe je važno piti bar osam čaša tečnosti u toku dana, a najbolji izbor je voda.

Neka vaša jela budu što manje začinjena i što manje masna, po mogućstvu da to budu kuvani obroci.

Šta treba da jedu trudnice sa dijabetesom?

Ako dođe do anemije, uzimajte više gvožđa. Šta ako imate nizak hemoglobin?

Oko dvadeset posto trudnica postane anemično, naročito u drugoj polovini trudnoće. Ovo se dešava jer plod od majke preuzme veće količine gvožda, pa na taj način, trudnica postaje anemična. Manjak gvožđa u organizmu takođe, pored anemije, može prouzrokovati i nizak hemoglobin.

I u ovom slučaju, glavne savete će vam dati ginekolog, verovatno će vam prepisati preparate koji će povećati nivo gvožđa i hemoglobina u krvi. Preparati bi trebalo da se piju u kombinaciji sa sokovima i tečnostima koji sadrže vitamin C, kao što su sokići od pomorandže. Nije preporučljivo piti ih sa mlekom, jer kalcijum sprečava gvožđe da se razloži po organizmu. Kafa i čajevi takođe mogu otežati apsorpciju gvožđa.

Što se tiče ostalih namirnica, naš savet se ne razlikuje mnogo od saveta koji smo vam već dali, dakle jedite dosta voća i povrća, a najbolje bi bilo da u svoju ishranu uvrstite cveklu, koja je izuzetno dobra za krvnu sliku. U poboljšanju nivoa gvožđa u organizmu pomažu zelen i namirnice kao što su spanać i brokoli.

Doktor će vam dati dodatne savete oko ishrane, naročito ako ste anemični.

Bezglutenska ishrana

Ako ste netolerantni na gluten, bez brige. I vi možete lepo izneti trudnoću do kraja, i roditi zdravu i normalnu bebu. Dvadeset prvi vek je, i medicina je dovoljno napredovala, da vam to omogući.

Svima koji su alergični na gluten dostupno je specijalno brašno, od kojeg mogu sami napraviti hleb i peciva. Takođe, danas je aktuelno da se na mnogim proizvodima naznači da su bez glutena u cilju bolje reklame i lakše prodaje, a takvih proizvoda je mnogo.

Osim žitarica, ostale namirnice možete konzumirati bez nekih većih problema. Povedite računa prilikom kupovine, i dobro proverite sadržaj proizvoda koji želite da pojedete pre nego što ih kupite.

U bezglutenskoj ishrani je veoma bitan sam način na koji nešto jedete. Poput trudnica – dijabetičara i vi morate jesti nekoliko puta dnevno, potrudite se da to ne bude obrok ,,na brzaka”. I što je najbitnije, recite ginekologu da ste alergični na gluten, čim vam saopšti da ste trudni, kako bi vam dao dodatne savete i kako bi to imao u vidu za buduće terapije koje vam bude prepisao.

 

Šta ako trudnica ima hipertenziju ili ako je alergična na gluten?

Hipertenzija

Danas nije strano ni da trudnice imaju povišen pristisak, odnosno hipertenziju. Ovo je takođe znak da treba regulisati ishranu.

Najčešće se izbacuje masna hrana, kao i grickalice koje imaju dosta masnoće ( čips i slično ). I unos soli, takođe treba smanjiti u slučaju hipertenzije. Unosite namirnice bogate kalijumom, koji reguliše pritisak. Najviše ga ima u svežem voću i povrću.

Šta ne treba jesti?

U više navrata smo pomenuli da se tokom trudnoće treba hraniti zdravo i da treba smanjiti namirnice kao što su testenine, slatkiši, brza i masna hrana …

Ono što takođe treba izbegavati jesu namirnice koje nisu termički dovoljno obrađene, poput sireva, suvog mesa i slično. Potrudite se da u trudnoći ne konzumirate alkohol, i iako mala količina nije opasna po bebu, znajte da nije ni zanemarljiva.

Velike količine kofeina takođe mogu biti štetne. Kada kažemo ,,kofein”, ne mislimo samo na kafu, već i na energetska pića, pojedine slatkiše i čajeve …

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *