Grčevi, jedan od simptoma trudnoće

Grčevi u nogama spadaju u neke uobičajene simptome trudnoće, baš poput mučnina, vrtoglavica, bolova u grudima, krstima, itd.

Nastaju usled određenih promena u krvnim sudovima, odnosno krv se vraća iz nogu ka srcu. Ovo je najčešće razlog bolova u nogama, kada je trudnica u ranoj trudnoći.

U poodmakloj trudnoći, grčevi i bolovi u nogama mogu biti intenzivniji. Razlog je to što je vaša beba sve veća i veća, pa usled njene težine, veći je i pritisak na noge i karlicu. Postoji još razloga koji se ređe dešavaju, ali dva ova su najčešća.

Rešite se bolova u nogama za vreme trudnoće na jednostavan način.

Bolovi u nogama, kolenima, preponama, ligamentima, pri hodanju…

Kada govorimo o bolovima u nogama, najčešći su grčevi u listovima koji se obično pojavljuju noću. Oni mogu biti razlog i neprospavanih noći kod mnogih trudnica.

Pošto nije svaki bol u nogama bezazlen, preporučuje se da prijavite svom ginekologu bilo kakve promene ovog tipa. Ovakvi grčevi mogu prouzrokovati i neke nepoželjne posledice, kao što je prevremeni porođaj ili čak pobačaj.

Negde od sredine trudnoće, javiće se i bolovi u zglobovima, kolenima i ligamentima. Razlog što se javljaju ovi bolovi jeste otpuštanje hormona relaksina, čiji je cilj da omekša karlicu i time se telo žene polako priprema za porođaj. Relaksin omekšava karlicu kako bi beba što lakše prošla kroz karlični kanal. Na žalost, naše telo funkcioniše tako da relaksin utiče i na zglobove u telu, pa se mogu ponekad osetiti bolovi u zglobovima.

Bolovi se mogu odraziti i na butine i prepone, a naravno najteže će vam pasti deveti mesec, kada budete pred samim porođajem i kada beba bude najteža.

Bolivia se javljaju i u ligamentima, zglobovima, preponama, butinama …

Sve trudnice se ugoje, ali potrudite se da se ne ugojite van dozvoljenih granica. Višak kilograma će uticati dodatno na otečenost u nogama, pa možete imati i poteškoće prilikom hodanja.

U trudnoći se mogu javiti i ozbiljniji problemi kada je reč o bolovima u zglobovima i ligamentima. Jedan od tih problema je išijas. Doktor će vam u tom slučaju prepisati određenu terapiju.

Bolovima u nogama, zglobovima i ligamentima mogu doprineti nepravilno sedenje i dugo stajanje. Neudobna obuća takođe može biti pogubna, tako da izbegavajte ogromne štikle i strogo ravnu obuću. Preporučuju se cipele sa anatomskim ulošcima, kao i štikla do četiri centimetra. Proverite i podlogu na kojoj spavate, loš dušek takođe može biti razlog bolova u kostima.

Rizik od ovih tegoba imaju žene koje su i pre trudnoće bolovale od išijasa ili sličnih problema. Ako želite da izbegnete ove probleme, radite na tome i pre trudnoće. Vežbe koje ojačavaju leđne mišiće bi trebalo da pomognu, kao i vežbe za ojačavanje nogu. Na taj način će vaše noge lakše istrpeti bebinu težinu, pogotovo u poodmakloj trudnoći.

Takođe nemojte se zamarati, ako imate bolove u nogama u trudnoći. Napravite pauze kad god možete, a kada spavate i odmarate u krevetu, lezite na bok.

Grčevi u listovima, bolovi u kolenima …

Kako ublažiti grčeve?

Grčevi u listovima se mogu ublažiti na više načina. Probajte da tuširate noge toplom vodom ili da vam neko izmasira listove. Masaža celih nogu je takođe blagotvorna.

Grčevi takođe nastaju usled nedostatka magnezijuma, pa povećan unos vitamina može smanjiti bolove u nogama. Magnezijum ćete naći u namirnicama kao što su losos, zelena salata, krompir, pasulj, mlečni proizvodi. Možete čak i piti magnezijum, ali ga ne uzimajte na svoju ruku, bez konsultacije sa ginekologom.

Ublažavanju bolova pomaže pojačan unos gvožđa i kacijuma.

Šetajte kad god možete, ako postoji mogućnost idite na vežbe za trudnice. Najblagotvorniji je pilates, ali iz predostrožnosti nemojte vežbati sami, već se posavetujte sa nekim ko je stručan u toj oblasti.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *