Miom je jedna vrsta tumora, ali benignog, odnosno dobroćudnog, što znači da žena nije u smrtnoj opasnosti ako joj se dijagnostikuje ova pojava. Miom se danas lako leči i odstranjuje, ali šta ako se pojavi u trudnoći?

U zavisnosti od mesta na kojem se nalazi, miom može biti opasan po plod, ali isto tako se trudnoća može izneti do kraja bez obzira na to što trudnica ima miom. Mnoge žene su rodile zdravu decu, uprkos miomu.

Verovatnoća da miom, kao dobroćudni tumor, postane maligni, je veoma mala, manja od jedan posto, tako da ovako nešto ne bi trebalo da vas brine.

Iskustva sa miomom u trudnoći pokazuju da se uprkos ovoj pojavi možete uspešno poroditi i doneti na svet zdravu bebu.

Miomi se javljaju u skoro svim uzrastima, ali najugroženije se žene u tridesetim godinama.

Ne zna se tačno zašto nastaje, ali zna se da na njegov nastanak imaju uticaj hormoni kao što su estrogen i progestron. Ukoliko planirate potomstvo, a imate miom, potrebno je da ga što pre uklonite, jer je dokazano da oko četrdeset odsto žena ostane u drugom stanju nakon što uklone miom, tako da ovaj dobroćudni tumor igra, itekako veliku ulogu u plodnosti kod žena.

Miom na zidu materice ili na jajniku. Krvarenje i bolovi kao jedan od simptoma.

Najčešće se pojavljuju na materici. Iako može da izraste na bio kom delu, miom se ređe pojavljuje na grliću, a češće na zidovima materice.

Miomi se mogu pojaviti i na susednim organima, kao što su jajnici ili jajovodi, pa čak i na crevima.

On je tihi neprijatelj, jer u početku nema nikakvih simptoma, koji bi vas naveli da pomislite da imate miom. Tek kada dostigne određenu veličinu, mogu se javiti prvi simptomi, jer miom kreće da pritiska ostale organe i otežava njihov rad.

Tada se može javiti zatvor, otežano mokrenje, a glavni razlog zbog kojeg žene odluče da posete ginekologa jeste produženo menstrualno krvarenje ( ukoliko nisu u drugom stanju ). Krvarenje se može čak javiti i između dve menstruacije. Bolovi takođe ponekad prate pojavu mioma, naročio bolovi tokom seksualnog odnosa. Miom stvara osećaj težine u stomaku, što i ne čudi jer može da naraste do veličine manje lubenice.

Miom se javlja na zidu materice, jajnicima, ponekad i na grliću …

Da li je miom opasan po bebu?

Ukoliko vam je izrastao miom tokom drugog stanja, vaša trudnoća će se odmah voditi kao visokorizična. Miomi mogu dovesti do prevremenog porođaja ili spontanog pobačaja.

Međutim ako miom nije prevelik i ako ne smeta vašem plodu, i vi se možete poroditi bez ikakvih problema i doneti na svet zdravu i normalnu bebu. Najvažnije je da doktor na vreme ustanovi položaj mioma, što se lako vidi na ultrazvuku. Čak i ako se ustanovi da je miom bezopasan, njegov rast i razvoj treba pažljivo pratiti do kraja trudnoće.

Nakon porođaja, potrebno je hirurški odstraniti miom. Takođe, miom može odlučiti na koji način ćete se poroditi, odnosno da li će to biti prirodim putem ili carskim rezom.

Miom je tihi neprijatelj. Tek kad dosegne određenu veličinu, javljaju se prvi simptomi. Doktor će ga lako uočiti na ultrazvuku.

Lečenje i ishrana

Ginekolog će tokom trudnoće pratiti razvoj mioma, ali se sam miom najčešće uklanja nakon porođaja. Porođaj ne utiče na smanjivanje mioma.

Doktor će vam tokom trudnoće davati uputstva kojih bi treblo da se pridržavate, ali ono što bi svaka trudnica mogla da uradi jeste da koriguje svoju ishranu. Izbacite masnu hranu i meso, a povećajte unos namirnica koje u sebi sadrže malinovo ulje, poželjno je jesti više ribe i morskih plodova. U svoju ishranu uvrstite više žitarica, voća, povrća, pogotovo pasulja, graška, pirinča, krompira, šargarepe …

Pojavu mioma možete sprečiti i pre trudnoće. Najbolji način za to jeste fizička aktivnost, jer sportistkinje imaju nizak nivo estrogena, koji može izazvati miome. Poželjno je izvoditi i Kegelove vežbe. Kegelove vežbe, ne samo da sprečavaju pojavu mioma, već će vam omogućiti i lepši užitak tokom polnih odnosa i lakše zadržavanje urina.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *