Kada se javlja: u ranoj ili kasnoj trudnoći

Anemija, odnosno malokrvnost se može javiti u bilo kom periodu trudnoće, ali najčešće u drugoj polovini, kada je vaša beba veća.

To je najčešće znak da budućoj mami fali gvožđa koje joj se pojačano troši jer i plod mora da preuzme svoju dozu iz majčinog tela. Ali ne brinite, anemija u trudnoći se lako kontroliše i ne mora biti opasna ni po majku, ni po bebu, ukoliko se drži pod kontrolom, što danas i nije veliki problem, zahvaljujući napretku medicine.

Nije svaka trudnica anemična, ali nekih dvadeset posto oboli od malokrvnosti, tj pojavljuje se smanjeni broj crvenih krvnih zrnaca u telu žene..

Anemija, tj malokrvnost u trudnoći – iskustva i saveti

Vrste anemije: fiziološka, aplastična, megaloblastna, sideropenična, hemolitička …

U zavisnosti od toga zbog čega je došlo do anemije, postoji više vrsta ovog poremećaja u trudnoći:

 • Fiziološka – javlja se ako u krvi dođe do razređivanja hemoglobina,
 • Aplastična – organizam ne prozivodi dovoljnu količinu krvi i može doći do oštećenja koštane srži.
 • Megaloblastna – nastaje zbog povećanog trošenja krvi, jer plod uzima svoj deo koji mu je potreban za razvoj. Tada trudnici treba više B12 vitamina.
 • Sideropenična – anemija koja nastaje usled nedostatka gvožđa.
 • Hemolitička – može se javiti ako majka i otac imaju suprotne Rh faktore u svojim krvnim grupama.
Anemija izaziva umor, zaboravnost, često ćete biti pospani…

Simptomi i posledice. Koliko je opasna?

Simptome anemije ćete teško primetiti, jer se ne razlikuju mnogo od samih simptoma trudnoće. Međutim, kako trudnice treba da rade analize krvi s vremena na vreme, doktor će lako videti da li ste anemični ili ne.

Neki od simptoma anemije su: zamor, nesvestica, slabo kretanje, zaboravnost, dešava se da budete jako bledi, bolovi u predelu abdomena, glavobolja, ubrzan rad srca, mučnina …

Pomenuli smo da se anemija u trudnoći danas lako leči i kontroliše. Međutim, ako ne povedete računa, može se desiti da dođe do zastoja u razvoju ploda, infekcije, prevremenog porođaja… Dešava se da bude posledica i nakon porođaja, to jest da ćete morati da primite određenu dozu krvi, jer ćete ionako izgubiti previše svoje.

Povedite računa i ako ste bili malokrvni pre trudnoće. Trudnice koje su imale problema sa obilnim menstruacijama takođe mogu biti malokrvne, a u opasnosti su i trudnice koje nisu napravile dve godine pauze između dve trudnoće. Rizik od trudničke anemije postoji i ako ste često držali dijete tokom života, ako ste pušač ili ako je višeplodna trudnoća.

U trudnoći je moguća pojava i blage anemije, koja nije opasna i ne zahteva neku određenu medicinsku terapiju.

Ako ste trudni i anemični unosite više gvožđa i folne kiseline.

Iskustva trudnica kažu da je najbolje boriti se ishranom protiv anemije

Kada dođe do anemije u trudnoći, doktor će vam prepisati određenu terapiju. Obično se piju vitamini na bazi gvožđa, kako bi se obogatila krvna slika. Ovu terapiju je najbolje uzimati u kombinaciji sa napicima koji su bogati vitaminom C. Nemojte ih uzimati u kombinaciji sa mlekom i mlečnim proizvodima, jer će oni sprečavati apsorpciju gvožđa u krvi.

Anemične trudnice moraju povesti računa o ishrani, koja će poboljšati broj crvenih krvnih zrnaca. To su najčešće namirnice bogate folnom kiselinom i gvožđem: žitarice, jaja, voće, neke vrste povrća.

Za bogatu krvnu sliku, najčešće se preporučuje cvekla i domaći napici od cvekle. Pogodno je konjsko i goveđe meso, pasulj, brokoli, spanać … Unosite što više vitamina C, naročito u vidu salate.

Za dobru kvnu sliku najblagotvornija je cvekla.

Domaći lek za anemiju

Bez obzira da li ste trudni ili tek planirate trudnoću, poradite na poboljšanju svoje krvne slike. Najbolje bi bilo da to bude prirodnim putem, zato isprobajte ovaj prirodni lek sa cveklom. Napitak sadrži sve vitamine koji su vam potrebni za očuvanje gvožđa u krvi.

Za napitak je potrebno sledeće:

 • 1 kg cvekle
 • dve jabuke
 • 500g šargarepe
 • jedan limun
 • tri narandže
 • 800g meda

Postupak izrade: cveklu, jabuke i šargarepu oljuštite, potom ubacite u blender i izmiksajte dok ne dobijete kašastu masu.

Potom ručno iscedite limun i narandže, pa dodajte u kašu. U sve to umešajte med. Potrudite se da nabavite domaći med, od proverenog proizvođača.

Napitak prespite u staklene flaše ili tegle. Popijte po čašu od 2dl svakog jutra pre doručka, može i po pola čaše, ako vam je napitak previše jak.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *