Bol u grudima kao jedan od simptma trudnoće

Telo žene se menja tokom trudnoće, ne nazivamo uzalud ovaj period ,,drugo stanje”. Sve počinje od hormona, preko našeg abdomena koji se menja usled širenja materice, a ni grudi nisu izuzetak.

Grudi su jedan od delova tela koje će pretrpeti dosta promena. Kada krenu prvi simptomi trudnoće, jedan od znakova drugog stanja biće i bolovi u grudima. Doćiće i do povećane osetljivosti, što ne treba da vas uplaši ili zabrine.

Osetljivost i bol u grudima obično prestaje nakon prvog tromesečja, mada se kod nekih žena zadržava i do kraja trudnoće. Ovaj bol nastaje usled promene u hormonima, koji se smiruju od drugog tromesečja, tako da će se verovatno smanjiti i osetljivost u vašim grudima. Hormoni koji su odgovorni za ovaj osećaj zovu se estrogen i progesteron, i njihov zadatak je da bebu zadrže u materici.

Koliko će se uvećati grudi zavisi od same žene, odnosno njenog organizma. Dok se kod nekih ovaj proces odvoja postepeno, kod drugih žena se grudi uvećaju naglo čim ostanu u drugom stanju. Kod trećih se, pak, ne uvećavaju uopšte do samog porođaja. Ništa od ovoga ne treba da vas brine, dakle, sve zavisi od vašeg organizma.

Pored hormona, u grudima se stvaraju i masne naslage. Uvećavaju se i žlezde, a tokom trudnoće primetićete i žućkasti iscedak. Sve ovo je deo pripreme za dojenje, odnosno u vašim grudima se formira mleko kojim ćete dojiti vašu bebu kada se rodi. Pošto se u bradavicama nalaze kapilari i nervni završetci, možda i prokrvarite, mada se ovo retko dešava. I ako se to desi, za svaki slučaj, prijavite to svom ginekologu.

Tokom trudnoće, ubrzava se i protok krvi kroz grudi, kao i kroz čitavo telo. Ni grudi nisu izuzete od strija, zato je poželjno mazati ih specijalnom kremom za strije, koje inače trudnice koriste za mazanje stomaka, zadnjice i butina.

Bolovi u grudima su jedan od prvih znakova i simptoma trudnoće.

Potrebna vam je udobna odeća

Kada budete išli u kupovinu trudničke odeće, neka se na spisku vaših potrepština nađu i dva, tri udobna brushaltera. Ako niste ljubitelj brushaltera i ne volite da ga nosite, ovo je prilika da se predomislite, jer će vas grudi dodatno boleti ukoliko ne nosite brus.

Najbolje je nositi sportski brus, moguće je i da ćete u kasnijoj trudnoći morati da kupite veći broj. I ostala odeća treba da bude udobna, ako imate problem sa bolovima u grudima.

Bol u grudima tokom dojenja

Očekujte bol u grudima i nakon porođaja. Ako ništa drugo, mogu vas boleti dok beba doji, čak i pre nego što joj ne izrastu zubići. Mada porodilje vremenom nauče da nađu dobar položaj koji im odgovara, pa ih grudi ne bole kao kada počnu da doje. I bebi treba vremena da nauči kako da pravilno prihvati dojku.

Ukoliko vas beba povredi tokom dojenja ili vam nanese ranu, namažite na bradavicu mast od nevena, ali pre naredng podoja, obavezno očistite grudi, kako dete ne bi pojelo i kremu. Takođe, menjajte dojke tokom podoja, za jedan podoj koristite jednu, a za drugi drugu dojku i tako u krug.

Nisu svi razlozi za bol u grudima bezazleni. Bol može značiti i gljivičnu infekciju, koja se ovim putem prenosi i na dete. Ako imate ovaj problem, grudi će vas peckati i to je znak da se pod hitno javite lekaru, a poželjno je i da se dete prekontroliše u ovom slučaju.

Zašto se javlja bol u grudima tokom dojenja?

Zanimljivosti o dojenju

I za kraj evo nekoliko interesantnih stvari vezanih za grudi i podoj:

  • Priroda je sve sama regulisala, tako da je kod beba dojenje instinktivno. Dakle, bebac će sam znati da treba da se zadoji, samo će mu trebati vremena da nauči kako da obuhvati dojku, a da vas ne povredi, što smo već pominjali.
  • Količina mleka u ženi, ne zavisi od veličine njenih grudi. Tako da ukoliko su vaše grudi male, ne plašite se, jer to ne mora da znači da će beba imati malo mleka na raspolaganju.
  • Pivski kvasac, iako nije baš interesantnog ukusa, pomaže da porodilje imaju više mleka. Pomoćiće i kvas.
  • Mnoge trudnice se plaše da piju alkohol tokom podoja, u strahu da alkohol, preko melka, ne dođe do bebe. Po nekim starim pričama, naše prabake i čukunbake su radile suprotno. Pile su ujutru po čašicu rakije, a zatim bi zadolije dete. Alkohol bi učinio da se dete omami i bezbrižno zaspi, a žene su imale više vremena za radne obaveze. Mit ili ne, pitanje je sad…
  • Na bradavicama se ne nalazi samo jedna rupica kroz koju izlazi mleko, već nekoliko, poređanih u krug. Verovatnno i sami možete da ih primetite.
  • Da bi se proizvelo mleko, naše telo nakon porođaja utroši čak dvadeset pet posto svoje energije. To utiče i na mršavljenje nakon porođaja.
  • Ukus mleka zavisi od toga šta je žena jela tokom dana i skoro uvek je različit.
  • Najčešće se više mleka nalazi u desnim dojkama, bez obzira na to da li je žena dešnjak ili levak.
Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *