Zašto nastaju slabost i hronični umor u trudnoći?

Umor, pospanost i malaksalost u trudnoći su normalna pojava. Vaše telo sada ,,proizvodi” novi život a za to treba dosta energije i posla. Zato i ne treba da vas čudi ako se osećate bezvoljno i malaksalo.

Osim što vaše telo formira bebu, omogućava joj da raste i razvija se, hrani je i čuva, u budućoj mami razvija se i posteljica, što iziskuje dodatni napor njenom telu. Uloga posteljice je veoma bitna tokom trudnoće, ovaj privremeni organ čuvaće naš plod od spoljnih uticaja i štetnih faktora.

Kada svemu tome dodamo i hormone, koji prosto polude, dobijamo stanje zamora i pospanosti. Osetićete se umorno, čak i nakon dobro prospavane noći, imaćete potrebu i da spavate preko dana, iako ste preko noći sastavili predviđenih sedam, osam sati sna.

Umor, pospanost i malaksalost tokom trudnoće

Glavobolja, vrtoglavica i bezvoljnost kao posledice jakog umora

Nisu umor, malaksalost i pospanost jedini pratioci trudnice. Kao posledica zamora javljaju se i drugi faktori.

Jedan od njih može biti i nizak pritisak, ali i glavobolja i vrtoglavica. Preporučuje se dodatni oprez ako patite od ovih simptoma u trudnoći. Nemojte žuriti i juriti, polako se krećite, a naročito kada ustajete iz kreveta.

Ne prekidajte pospanost naglo, kao Dragan Jovanović u filmu ,,Lajanje na zvezde”. Ustanite postepeno, prvo sedite na krevet, sačekajte da se razbudite, pa nastavite dalje. Isto tako i kada ustajete sa stolice, samo polako i bez naglih pokreta.

Kao posledica zamora, trudnica se oseća malaksalo i bezvoljno. Nema energije za pojedine stvari, teško joj pada odlazak na posao, kućni poslovi i neke druge aktivnosti kojima se bavi. Iz ovakvog stanja javljaju se čak i anksioznost i depresija. Ali ne brinite, ni to ne traje doveka.

Vrtoglavica, glavobolja, bezvoljnost, jak i hronični umor u ranoj trudnoći,

Kad prestaje? Umor u ranoj i u kasnoj trudnoći

Stanje umora specifično je za sam početak trudnoće.Tada najviše mučimo muku sa umorom, malaksalošću, niskim pritiskom … Međutim sve će se to promeniti kada izađemo iz prvog tromesečja.

Drugo tromesečje jeste period kada umor obično prestaje, mada se nikad ne zna. Svaka trudnoća je zasebna, baš kao što nije isti organizam kod svake trudnice.

Zamor se može javiti u poslednjem tromesečju kada buduća mama postane krupnija, teža i tromija. Tada se trudnice kreću manje, jer dolazi do velikog zamora. To nije znak da treba da legnemo u krevet i čekamo porođaj. Kretanje je veoma bitno, pa koliko možete …

Kako pobediti iscrpljenost

Iscrpljenost, malaksalost i zamor u trudnoći se mogu pobediti, ali im se delimično morate i prilagoditi.

Spavajte i odmarajte kad god osetite potrebu za tim, pogotovo jer nećete imati mnogo prilike za spavanje kada beba dođe. Nemojte osećati grižu savesti svaki put kada vam se prispava, pogotovo kada odete na trudničko bolovanje. Slušajte svoje telo, kada poželi da se odmori. Ipak ono sada obavlja veoma bitan posao, koji iziskuje dobar odmor, nakon napornog rada.

Veoma je bitno kako spavate i na čemu. Kada odmarate preko dana, zatamnite prostoriju, Probajte da pustite tiho neku opuštajuću muziku. Na ,,Jutjubu” se mogu naći snimci sa relaks muzikom, koji traju po tri četiri sata, što je i više nego dovoljno za popodnevni odmor. Uložite novac u dobar jastuk i dobar dušek. Tako će vaš san biti bolji i kvalitetniji

I naravno ishrana je veoma bitna. Hrana koju unosimo u telo je naše gorivo, a kada nema dovoljno goriva, nema ni energije za svakodnevne aktivnosti.

Podrazumeva se povećan unos voća i povrća, posebno vitamina C, zatim žitarica, ribe, folne kiseline… Izbegavajte brzu, začinjenu i slanu hranu, koja će vas iscrpeti dodatno. Birajte hranu koja se lako vari, kako telo ne bi trošilo doatni napor na varenje. Pijte dosta tečnosti, po mogućstvu domaće ili ceđene sokove. Uvrstite i smuti u svoju ishranu i ne preskačite obroke, pogotovo doručak.

Ne stidite se da potražite pomoć u svakodnevnom poslovima od svojih ukućana i porodice. Posebno ako već imate decu. Neka vas odmene tokom čuvanja dece da bi ste mogli da odmorite.

Radite vežbe prilagođene trudnicama, najčešće ih pokazuju u školama roditeljstva. Pilates za trudnice je blagotvoran, ali nemojte raditi ove vežbe bez konsultacije sa stručnim licem. Svakodnevne šetnje od bar pola sata pomažu u jačanju organizma i borbi protiv zamora.

Trudnice koje osećaju malaksalost, bi valjalo da odu preko leta na planinu, na godišnji odmor. Svež vazduh, šetnja po prirodi i domaća hrana veoma su blagotvorni po naše telo, kojem u ovom slučaju treba mnogo energije. Zato ako ste u mogućnosti, odaberite ovakav godišnji odmor koji će vas dodatno okrepiti.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *