Može se upražnjavati već u ranoj trudnoći, tj u prvom tromesečju.

Seks u trudnoći je bezopasan i po bebu i po majku, ukoliko je trudnoća u redu.

Mnogi budući roditelji se uplaše, naročito kada očekuju prvo dete, pa se često javlja nedoumica oko toga smeju li da vode ljubav ili ne. U početku će se možda suzdržavati, ali vremenom se većina ljudi opusti.

Doktor će buduću mamu posavetovati rečima da trudnoća nije bolest, već samo drugo stanje. To znači da trudnica, iako treba da se pazi, ne treba da provede devet meseci u krevetu već da živi normalno kao i pre začeća. To podrazumeva i da može slobodno da upražnjava polne odnose sa svojim partnerom.

Da li su dozvoljeni odnosi bez zaštite? Može li sperma da naškodi bebi?

Koliko često trudnica sme da ima seks?

Nema pravila. Kada osetite potrebu za intimom, slobodno se opustite.

Ono što je bitno i ovoga puta jeste dobra komunikaija sa partnerom. Muškarac mora znati kako se njegova lepša polovina oseća, ali i žene treba da porazgovaraju sa parterima, jer i oni, baš kao i trudnice mogu imati svoje strahove i nedoumice.

Trudnica će se možda nekada osetiti neraspoloženo za seks, naročito ako joj smetaju simptomi trudnoće poput mučnina, bolova u grudima, glavobolje, otečenost u nogama i drugi problemi koji se ovom prilikom javljaju. Stavite do znanja svom partneru da vam u ovim situacijama nije do intime, kako ne bi pogrešno protumačio vaše odbijanje.

Muškarci se mogu uplašiti da ne povrede bebu u stomaku svoje partnerke. Ako je stah previše veliki ili ako se osećaju nesigurno, možete zajedno porazgovarati sa ginekologom koji vodi trudnoću, kako bi i stručno lice uverilo budućeg oca da nema razloga za brigu.

Od četvrtog meseca, pa do kraja trudnoće, zbog osetljivosti u genitalijama, kod žena se povećava potreba za polnim odnosom. Ako je partner ovoga puta previše umoran ili iz nekog razloga ne može da vam udovolji, nemojte da vam neke druge stvari budu tabu, poput oralnog seksa ili mastrubacije.

Ni seks u ranoj trudnoći nije opasan, ako je trudnoća u redu

Treba li koristiti zaštitu i da li je sperma štetna za bebu?

U trudnoći ne morate koristiti zaštitu i nema potrebe da se plašite oko toga da li će sperma naškoditi bebi.

Vaša beba je bezbedna i zaštićena u vašoj materici. Štiti je dodatno i plodova voda, a u grliću materice se nalazi specifična sluz koja sprečava da bakterije uđu u matericu.

Jedino što treba izbegavati jesu duboke penetracije, bolan i grub odnos takođe nije poželjan.

Pauzirajte ako imate krvarenje ili bolove

Naravno, nije svaki polni odnos u trudnoći bezbedan. Samo ako su i trudnica i partner zdravi, i ako se trudnica dobro oseća, neće biti problema ni sa trudnoćom, kada je seks u pitanju. Međutim kada dođe do određenih anomalija, pauzirajte sa polnim odnosima neko vreme.

Oko toga da li je bezbedno da imate odnose ili ne, upozoriće vas najpre ginekolog. Seks se ne praktikuje u rizičnoj trudnoći, kao ni ako trudnica nosi bebu suviše nisko.

Ukoliko imate krvarenje, opet pauzirajte sa intimom na neko vreme. Naravno u tom slučaju se što pre javite svom lekaru, a kada krvarenje stane i kada kontrola kod ginekologa pokaže da je sve u redu sa trudnoćom, vratite se i svom seksualnom životu.

Koliko često trudnica sme da ima odnose?

Seks ne sme biti bolan. Ukoliko imate bolove tokom polnog odnosa, ne samo da ne bi trebalo da upražnjavate seks, već to prijavite i svom ginekologu, jer ova pojava obično znači da je po sredi neki drugi zdravstveni problem, kao što je infekcija, miom i slično.

U ostalim slučajevima, ako ste zdravi i dobro se osećate, možete voditi ljubav sa partnerom, sve do pred porođaj.

Najbolji položaj za muškarce i za žene

U početku, dok još nemate veliki stomak, sigurno ćete moći da praktikujete većinu poza, kao i pre trudnoće. Međutim, kada pređete u četvrti mesec, stomak će krenuti da raste, osetićete se tromije, pa neće svaka poza biti moguća.

Najbolja poza jeste kada je žena na svom partneru, jer je u tom slučaju stomak zaštićen od pritiska.

Može i ona klasična, misionarska poza, s tim što muškarac ne sme ležati na ženi već se oslanjati na ruke.

Bezbedna je i poza, takozvana, ,,od pozadi”, u kojoj je žena naslonjena na ruke i kolena, dok partner ulazi u nju od pozadi.

Dakle, jednostavno je: potražite pozu koja neće opteretiti stomak, i neće biti nikakvih problema. Baš kao i van trudnoće, i ovoga puta je bitno da partneri veruju jedno drugom i da uživaju u svojoj ljubavi, a do zadovoljstva će se lako doći.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *