Pojava koja je svakoj trudnici sjajno polje za istraživanje svakako su kontrakcije. Kako ih prepoznati? Koliko su bolne? Usled čega se javljaju? Mogu li se javiti i u ranoj trudnoći? Ovo su sve pitanja koja su svaku trudnici u nekom trenutku zainteresovala. Odgovore ćemo naći upravo u tekstu koji sledi.

Kontrakcije u trudnoći su prirodna i normalna pojava i nisu razlog za paniku i strah. Naravno postoji i period kada nije vreme za njih i tada se treba javiti lekaru. U suštini u svakom slučaju trudnica mora ostati pribrana, jer svaki stres uticaće loše i na kontrakcije i na samu trudnoću.

Kada počinju kontrakcije i zašto se javljaju

Materica je jedan mišić koji menja svoju veličinu i grči se. To se sasvim normalna pojava dok god su one umerene i blage. Bezopasne su i čak i pomažu bebi da zauzme položaj koji joj najviše odgovara, tačnije da se prirpemi za upoznavanje sa ovim svetom.

Kako se porođaj približava tako i kontrakcije pomažu bebi da svoju glavivu približi karlici. Ovo je jako bitno, jer ukoliko se beba pravilno namesti za prolazak kroz porođajni kanal, velike šanse se će da će i sam porođaj proći lako i brzo, bez komplikacije.

Koliko će kontrakcije biti bolne zavisi od trudnoće do trudnoće, isto kao i koliko će ih biti. Kontrakcije materce kod nekih žena mogu se javiti samo nekoliko puta u toku dana, dok kod nekih taj broj može biti drastično veći. Stresne situacije i umor mogu u velikoj meri uticati na pojave kontrakcija. One se uglavnom javljaju od 6. meseca.

Ukoliko je trudnica u toku dana bila jako aktivna fizički, uveče kada se telo primiri verovatno će osetiti malo jače kontrakcije, ali to sve nije razlog za brigu. Telo trudnice jednostavno reaguje na sve situacije kroz koje prolazi. Kada primetite da su kontrakcije jake i pomalo bolne posle fizičkih aktivnosti, prilagođavajte se potrebama i mogućnostima svoga tela, i zbog sebe i zbog svoje bebe.

Kontrakcije materice u ranoj trudnoći

U prvom trimestru takođe se mogu javiti kontrakcije materice. Simptomi koji nisu za uzbunu su svakako grčenje koje nije bolno i ne traje više od 60 sekundi. Kada do kontrakcija dođe ovako rano morate se javiti lekaru, kako bi on procenio kakve su vaše kontrakcije i da li biste trebale mirovati.

U ovako ranom periodu može doći i do spontanog pobačaja, te će svaki lekar koji na ultrazvuku primeti kontrakcije, verovatno, preporučiti strogo mirovanje do sledećeg pregleda. Za to vreme verovatno će vaša terapija da bude utrogestan, za održavanje trudnoće.

Dakle , svačije telo drugačije se priprema za sam čin porođaja. Ukoliko su kontrakcije u ranoj trudnoći bezbolne i retke, nema mesta brizi i možete se opustiti i uživati u trudnoći. No, ukoliko se javi krvarenje i bol, odmah se javiti stručnjaku kako bi vam prepisao terapiju i dao određene savete. Nemojte paničiti, danas su tu mnogi lekovi koji će vam pomoći u ovakvim slučajevima i iznećete svoju trudnoću bez ikakvih posledica.

Kontrakcije materice pred porođaj

Kada u devetom mesecu počinjemo da osećamo blage bolove u stomaku prvo se zapitamo da li lažne ili prave kontrakcije. Lažne su ukoliko nisu u kontinuitetu i traju kratko. Mogu se javiti i bolovi u krstima, ali ni to nije razlog da se uputite u porodilište, jer je to sve najverovatnije od položaja vaše bebe.

Torbu uzimate i krećete put bolnice kada je grčenje materice češće i bolnije, kontinuiarno. Kontrakcije najviše liče menstrualnim bolovima, ali samo mnogo jače i bolnije. Kontrakcije se javljaju na svakih 10 minuta i traju po 60 sekundi. Interval se smanjuje, javljaju se na 5 minuta po 60 sekudi i to je jasno da su u pitanju prave porođajne kontrakcije koje vas dovode pravo u porođajnu salu.

Kako ublažiti kontrakcije

Kada kontrakcije postaju jače, a još nije došlo vreme za porođaj, možete same sebi biti od velike pomoći. Prvo i osnovno pravilo kada osetite kontrakcije je da ne trebate mirovati, leći i premeštati se sa jedne na drugu stranu. Najbolje za vas i vašu bebu kada krenu kontrakcije da se krećete, šetajte koliko god vam bolovi to dozvoljavaju.

Ukoliko u domu imate kadu topla kupka je idealno rešenje koje će vas opustiti i fizički i psihički. Nije dobro ni predugo ostati u vodi. Procenite same koliko je vašem telu dovoljno kako bi se opustilo. Ako neke trudnice ne poseduju kadu, i topao tuš će biti od velike pomoći.

Što su kontrakcije jače to se beba spušta i priprema i ne trebamo jojstajati nikako na putu menjanjam položaja. Tako kada šetate ili bilo šta drugo da radite trudite se da vam leđa uvek budu prava, nema savijanja na napred kako biste ublažile kontrakcije.

Udahnite duboko, pa lagano izdahnite i tako nekoliko puta. Onoliko koliko vama i vašem telu prija. Kontrakcijama veoma pomaže pravilno disanje. Opustite se, oslobodite svoj um i osluškujte svoje telo. Svaka žena drugačije reaguje na bol, te joj tako i različite stvari prijaju.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *