Na temu alkohola u trudnoći mišljenja su zaista podeljena, kao i iskustva. Činjenica je da ništa što je štetno ne bismo tebale unositi u sebe dok nosimo i bebu, u stomaku, ali koliko šteti ako su to minimalne količine?

Postoje mnoga istraživanje koja su rađena uglavnom na ženama koje su i pre trudnoće bile alkoholičarke, te su i za vreme trudnoće nastavile da piju istim intenzitetom, ali ipak postoji mnogo veći broj žena koje piju jako malo i jako retko. Njihova večita dilema je da li popiti malo ili ne i u kojoj meri na taj način možemo naškoditi našoj bebi. Hajde da se pozabavimo malo ovom temom detaljnije.

Štetnost i posledice alkohola u trudnoći

Sam izraz “alkohol u trudnoći” ne štima i zvuči zaista neprihvatljivo. O samoj štetnosti alkohola ne moramo ni da pričamo to je svima jasno, međutim dolazimo do činjenice da je sve u redu dok je u granicama normale, a sa druge strane opominje nas i činjenica da sve što unesemo u sebe konzumira i naša beba putem krvnih sudova i posteljice.

Dakle niko ne sme reći da je alkohol dozvoljen u trudnoći, ali može nekome preneti svoje iskustvo koje je možda drugačije od činjenica. Međutim u trudnoći, kao i u životu u svemu treba biti umeren. Mnoštvo pravila i zabrana, ali kao majka dvoje dece mogu odgovorno da tvrdim da je žena ta koja odlučuje o svemu i nosi svaku moguću odgovornost. U trudnoći žena poseduje neobjašnjivu moć i istančanu intuiciju kada je njeno telo u pitanju, tako da ona najbolje može oceniti da li je to i koliko štetno u tom trenutku za njenu bebu.

Naravno, svaka činjenica koju spominjem u ovom tekstu odnosi se na potpuno zdravu i vitalnu trudnoću. U ranoj trudnoći, tačnije u prvom tromesečju najkritičnije je za sam razvoj bebe, međutim i tu imamo mnoga iskustva i činjenice koje nas demantuju nekim drugim iskutvima.

Znam dosta žena koje s početka svoje trudnoće nisu ni znale da su trudne, te su se u skladu sa tim i ponašale. Lično sam i ja sa prvim detetom ostala trudna u zimsko vreme. Na nekoliko slava na kojima sam bila gost popila sam u manjim količinama i nisam imala nikakvih posledica. Opet to je samo moje iskustvo, ne savet stručnjaka.

Stručnjaci kažu da je alkohol strogo zabranjen, kao i duvan. Posledice mogu biti kobne po razvoj deteta i treba biti jako oprezan pre nego što se odlučite na ovaj korak. Svako odgovara za svoje dete i svoje postupke u svakom slučaju. Zvanična ispitivanja govore da ukoliko buduća majka konzumira veće količine alkohola bebi se može oštetiti jetra, koja se još nije ni razvila u potpunosti. Znači, bebe nisu sposobne podneti ni malu količinu alkohola.

Došli smo sada do novih pitanja. Ukoliko u početku najviše škodi, da li to znači da u kasnoj trudnoći može da se popije koja čašica? Isto tako mori nas pitanje koje je to piće koje je dozvoljeno? Naravno da su žestoka pića strogo zabranjena, ali kada je vino u pitanju mnoge žene očekuju suprotan odgovor.

Nažalost od lekara će dobiti isti da ne bi trebalo, ali u većini iskustva drugih porodilja čućete da jedna čaša vina ne može da naškodi vašem anđelu. Moja kuma je u petom mesecu popila čak nekoliko čaša vina na dočeku Nove godine i nije imala nikakvih posledica niti problema zbog toga. Na svet je donela po treći put živu i zdravu devojčicu.

Sve su to predpostavke i iskustva. Ukoliko imate dovoljno poverenja u vašeg lekara možete se slobodno i sa njim konsultovati ukoliko vas očekuje neko slavlje na kojem biste se malo opustili. Prenela sam vam mišljenja stručnjaka i mišljenja nas mama, a sad je sve ostalo samo na vama. Ukoliko niste pobornik strogih pravila opustite se i poslušajte svoje telo i um.

Ukoliko imate i malu nedoumicu nemojte se upuštati u nešto zbog čega biste mogle da zažalite. Brzo prođu ti meseci i posle ćete u svemu moći da uživate kao pre. No, ukoliko se ipak sigurne da to vama prija i da nema razloga za brigu počastite slobodno sebe sa čašicom nekog vašeg omiljenog pića. Opet ne zaboravimo i na onu izreku da ako se mama oseća lepo lepo je i bebi…tako da u svakom slučaju izbor je na vama.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *