Hematom u trudnoći svakako je nešto na šta se posebno mora obratiti pažnja. Neki hematomi mogu proći sami od sebe, a neki zahtevaju ozbiljnu lekarsku intervenciju. Krv se može nakupiti između posteljice i materice, te na taj način doći će do stvaranja hematoma.

Kao i svaki drugi problem i za rešavanje ovog je ključno rešenje otkrivnanje na vreme. Ukoliko se brzo odreaguje trudnoća se može izvesti najnormalnije, pogotovu ako je hematom manje veličine u pitanju. Tada se može uključiti i neka terapija na prirodnoj bazi.

Simptomi i uzrok pojavljivanja hematoma u trudnoći

Dakle hematom je zgrušena krv koja se sakupi između materice i posteljice, ali sada nas zanima i kako nastaje. Nastaje usled pomeranja same posteljice. Uglavnom većina hematoma u trudnoći bude bezopasna, toliko da neke trudnice i ne primete da su ih imale, jer se sve završi bez krvarenja. Koji je pravi razlog njegovog pojavljivanja stručnjaci još uvek nisu ustanovili.

U ranoj trunoći ukoliko se pojave hematomi može se povezati sa tim što se jajna ćelija odvaja od samog zida materice što može izazvati krvarenje. Taj hematom može biti na različitim mestima, uglavnom na materici ili samom jajniku.

U kasnoj trudnoći pojava hematoma je mnogo ozbiljnija. Usled kontrakcija materice ili povišenog krvnog pritiska može doći do pojave hematoma. Tada će krvarenje biti obilnije, a takođe mogu da se jave i bolovi. Hematom na posteljici se javlja i u ranoj i u kasnoj trudnoći tu nema pravila isto kao i što se svaka trudnica može susreti sa ovim problemom.

Sasvim je normalno osetiti dozu straha, jer ni jednom trudnici nije prijatno da vidi krvarenje tokom trudnoće. Ukoliko primetite odah se uputite lekaru. Nemojte odmah razmišljati kako ukloniti hematom, da li će biti strašno itd. Rešite se loših misli, jer se većina hematoma apsorbuje u organizmu, kao da ga nikad nije ni bilo.

Posledice hematoma

Mnoštvo slučajeva trudnica koje su imale hematom završio se lepo i po nju i po bebu. Trudnoća je prošla ne ometano samo je potrebno slušati lekare i pridržavati se njihovih saveta. Postoji veoma mali broj zabeleženih slučajeva kada hematom može izazvati i odvajanje posteljice od materice.

Lekari će uglavnom prepisati neke lekove za održavanje trudnoće, kako biste bili sigurni od pobačaja ili prevremenog porođaja, koji može nastati usled pojave hematoma. Redovno idite lekaru i adekvatno se lečite i sigurna sam da nećete imati razloga za brigu.

Lečenje hematoma u trudnoći

Kada naiđemo na neki problem naravno da ćemo prvo pokušati da ga rešimo prirodnim putem ukoliko smo u drugom stanju. Aloja vera i peršun odlični su saveznici u borbi sa hematomom. Ovaj prirodni lek priprema se veoma lako na sledeći način. Od aloje i peršuna napravite pire i mažete po stomaku približno mestu gde se nalazi hematom. To je sada jako lako utvrditi ultrazvučnim pregledom.

Isto tako obloge od kupusa možete stavljati na mesta gde se skriva ovaj pokvarenjak. Takođe obloge se mogu praviti i od belog luka i pirinčane vode, a naravno uz sav ovaj trud lekarska pomoć je nophodna.

Lekari će se uglavnom fokusirati na to da se sačuva trudnoća, te će vam i terapija biti prepirsana kako bi se plod neometano razvijao. Progesteron i esterogen će verovatno morati da se uzima sve vreme dok vam vaš doktor ne predloži suprotno. Poseban lek za sam hematom ne postoji u trudnoći.

Aspirin takođe savetuju neki lekari kako bi hematom iskrvario i nestao, jer on spada u jedne od mnogih razređivača krvi, a nije opasan po samu trudnoću. Trudnice su uvek ograničene sa lekovima, te i na to mora da se obrati pažnja.

Ukoliko je hematom veći i predstavlja veću opsatnost, mirovanje je neizbežno i obavezno. Sexualni odnos sa partnerom moraće da sačeka period posle porođaja, jer vi sada morate misliti samo na vašu bebu. Istezanje je takođe u tim slučajevima zabranjeno, kao i vežbanje ukoliko ste navikle na to. Ako lekar posumnja i na najmanju opasnost strogo mirovanje značiće da ostanete u ležećem položaju do daljnjeg uz određenu terapiju.

U bolnici na odeljenju za visoko rizičnu trudnoću sobu sam delila sa devojkom koja je primljena upravo zbog hematoma. Bila je jako mlada, zatrudnela vantelesnom oplodnjom i zaista je bila očajna. Uspeli smo svakodnevno da je ohrabrimo, pila je lekove za održavanje trudnoće, a lekari su je pomno pratili. Nakon nekoliko dana hematom je počeo da se smanjuje i nakon dva meseca sam čula od babice koju poznajem da se porodila prirodnim putem i imala sasvim normalnu i zdravu trudnoću.

Ništa nije izgubljeno i strašno, a veliku ulogu pogotovo u trudnoći igraju loše misli i raspoloženje. Samo mislite pozitivno. Vi ste lavice, buduće majke koje trebaju za svoje mladunce da se bore bez posustajanja, zato nemoguće za vas nepostoji. Glavu gore i sa osmehom dočekajte svoje anđele.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *