Kada ostanete trudni, doktor će vam verovatno reći da trudnoća nije bolest i da ne treba tako da se osećate. Ipak, u pitanju je takozvano ,,drugo stanje”, što znači da žena treba da se odrekne nekih stvari koje je radila pre trudnoće.

Jedna od tih stvari je i konzumiranje tableta. Navikli smo da na svoju ruku ponekad popijemo lek, pretežno ako nas boli zub, stomak ili glava. Navikli smo da stavimo kapi za nos ukoliko se nos zapuši, popijemo Ferveks ili Tajlot hot ako imamo temperaturu i prehladu … To u trudnoći ne smete raditi bez prethodne konsultacije sa lekarom.

Da li je štetno uzimati lekove u trudnoći?

Šta ako se prehladim u trudnoći?

Čak i kada je reč o najbezazlenijoj prehladi, odmah se javite lekaru. Naglasite mu da ste trudni kako bi znao kakvu terapiju da vam prepiše.

Možda ćete se osetiti dovoljno zdravo da odete na posao, ali to nije preporučljivo, pogotovo jer trudnice moraju na bolovanje čim osete simptome prehlade. Jedan od razloga je i to što ne smeju da uzimaju lekove kako bi se oporavili, samim tim je postupak njihovog ozdravljenja duži.

Doktor će vas posavetovati oko toga šta možete a šta ne možete da pijete. Naročito su osetljive trudnice u ranoj trudnoći, kod kojih se maksimalno izbegavaju lekovi.

Zapušten nos u trudnoći možete regulisati tako što ćete kupiti specijalni rastvor ili morsku so. Preporučuje se inhaliranje čajevima ili bosiokom. Kada govorimo o kapima za nos, one nisu preporučljive. U uputstvu za upotrebu ćete verovatno pročitati da kapi nisu testirane na trudnicama i da proizvođač ne garantuje da neće uticati na trudnoću i plod. Na internet forumima se mogu naći ispovesti trudnica, koje su, usled teške prehlade, ipak posegnule bar jednom za kapima, a ipak na kraju iznele trudnoću bez problema. Ukoliko se i vi odlučite na ovaj korak, budite svesni da to činite na sopstvenu odgovornost.

Temperaturu snizite tako što ćete odmarati, piti čajeve, a možete da stavite i malo alkoholne obloge na pluća. Alkoholna obloga je blagotvorna i ako vas boli grlo: zagrejte malo rakije, pospite je po pamučnoj tkanini i položite na grlo, samo pazite da rakija ne bude vrela.

U slučaju prehlade izolujte se od drugih dok ne ozdravite.

Šta ako se trudnica prehladi, ako je zaboli zub i slično? Sme li onda da uzima lekove?

Dozvoljeni lekovi.

Naravno postoji lista dozvoljenih i nedozvoljenih lekova, ali to je nešto o čemu bi trebalo da vas informiše lekar.

Trudnoća nije period kada treba se raspitujemo kod prijatelja i poznanika oko toga šta je dobro od medikamenata. Savete primajte samo od svog doktora, koji je upućen u stanje vaše trudnoće.

Posebno je oseljiv period u ranoj trudnoći, kada treba izbegavati svaku vrstu lekova, izuzev, ukoliko buduća majka ima neku bolest poput epilepsije, dijabetesa, visokog pritiska … O daljem toku terapije u tom slučaju, odlučuje takođe lekar.

Uzimanje lekova na svoju ruku u trudnoći, ali i kasnije tokom dojenja može ugroziti zdravlje bebe i povećati rizik od urođenih mana kod vašeg deteta, kasnije tokom života.

Ako sumnjate da ste trudni, ali još uvek niste sigurni, nemojte piti nikakve lekove iz predostrožnosti. Međutim, ako ste uzeli neki lek, a niste znali da ste trudni, ne očajavajte, jer prvih petnaest dana, lekovi neće uticati negativno, ukoliko je došlo do uspešne trudnoće.

Posebno je zabranjeno uzimanje lekova u ranoj trudnoći.

Folna kiselina

Blagotvorno dejstvo na trudnice i plod ima folna kiselina. Šta više, preporučuje se uzimanje folne kiseline i kod žena koje tek planiraju trudnoću.

Krvna slika je veoma važna za buduću mamu. Kod mnogih žena dolazi čak do anemije, jer organizam ne može da proizvede dovoljnu količinu krvi. U trudnoći, buduće mame sve vitamine iz organizma dele sa bebom, pa će se desiti da nemaju dovoljno za sebe. Zato je potreban povećan unos raznih vitamina, pogotovo vitamina B.

U tome umnogome pomaže folna kiselina, koju možete kupiti u apotekama. Koristite je kao dodatak ishrani, kako bi ste poboljšali svoje zdravlje i zdravlje svog budućeg deteta. Folna kiselina se posebno preporučuje kod višeplodnih trudnoća.

Folne kiseline ima i u raznim namirnicama. Doduše ne u dovoljnim količinama, ali konzumiranje koštunjavog voća, semenki, cvekle, zelenog povrća ili citrusnog voća, svakako pomaže u povećavanju nivoa folne kiseline u vašem organizmu, kao i u organizmu vašeg ploda.

Mnoge trudnice uzimaju folnu kiselinu, koja se nalazi i u određenim namirnicama.
Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *