Bolovi u trudnoći mogu se javiti u bilo kom delu stomaka, a moguće je da se pojave kako u ranoj, tako i u kasnijoj trudnoći.

Ono što je bitno da znaju sve trudnice, jeste da se za bilo kakav bol moraju javiti svom lekaru i posavetovati se sa njim. Ako to ne učinite odmah, onda na sledećem ultrazvuku naglasite ukoliko je bilo bolova i promena.

Bolovi u stomaku tokom trudnoće

Bolovi na početku trudnoće: sa desne i leve strane, oko pupka, u predelu janika …

Prva tri meseca, materica kod trudnice se širi i na taj način pravi mesta za bebu, koja će u maminom stomaku boraviti sve do porođaja. Širenjem, materica pritiska okolne organe, kao što su bešika, jajnici, želudac i drugo. Tako da ne treba odmah da se uplašite ako dođe do bolova, sve je to posledica ovih promena. Bolovi se mogu javiti u bilo kom delu stomaka: oko pupka, u predelu jajnika, sa leve ili deste strane stomaka…

Kada se javite na kontrlu kod lekara, ginekolog će vas verovatno pitati da li ste u međuvremenu osetili neke promene, a vi mu u tom slučaju recite kakve ste bolove imali. Tako će vaš ginekolog na ultrazvuku obratiti posebnu pažnju na bolno mesto i ustanoviti da li su to uobičajeni trudnički bolovi ili postoji neki veći problem.

Bolovi koji se javljaju u trudnoći najčešće su nalik na one menstrualne. Trudnice češto imaju osećaj kao da će svakog trenutka dobiti menstruaciju, grčevi u materici su takođe česta pojava.

Osetićete i promene kada je bešika u pitanju. Pošto je ovo jedan od organa koji je izložen pritisku materice, imaćete često potrebu za mokrenjem, čak će vam se i činiti da se niste dovoljno ispraznili.

Osim stomaka i organa u stomaku, bolovi se još mogu javiti u grudima, nogama, zglobovima… Sve su to normalne pojave, koje se javljaju u drugom stanju.

Ukoliko bolovi postanu intenzivniji i jači ili ako sumnjate da postoji neki problem, slobodno se javite lekaru vanredno. Bitno je reagovati na vreme, jer nisu svi bolovi bezazleni.

Bolovi u stomaku u ranoj trudnoći mogu značiti i vanmateričnu trudnoću, pobačaj, miom, itd. Najčešće su to oštri bolovi ( nije isključeno da mogu biti i blagi ), zato i naglašavamo da se u slučaju tih promena javite svom ginekologu.

Bolovi u 6, 7, 8 i 9 mesecu trudnoće

Bolovi u kasnijoj trudnoći: 6, 7, 8 i 9 mesec

Nakon prvog trimestra, na žalost, ne prestaju određeni bolovi. Sada je beba veća i pristisak na stomak i stomačne organe se nastavlja. Osećaj može biti isti kao i u ranoj trudnoći, a može biti i nešto drugačiji.

Pritisak se posebno odražava na bešiku i učestalo mokrenje je normalno. Postoji opasnost od infekcija, što takođe može prouzrokovati bol, praćenu peckanjem tokom uriniranja.

Verovatno će bolove u stomaku zameniti otečeni zglobovi, otečene noge, bol u krstima.

Do devetog meseca, beba se već uveliko pomera, tako da ćete psihički biti spremni na udarce i eventualni bol u stomaku.

Trudnica obično sama nauči koji su normalni bolovi a koji ne. Napominjemo još jednom da se u slučaju bilo kakvih neobičnih bolova javite ginekologu, kako bi se na vreme reagovalo. Posebno treba da budete oprezni u drugoj polovini trudnoće.

Nadutost tokom trudnoće – simptomi i znaci

Nadutost u trudnoći je normalna pojava, koja se obično javlja od šestog meseca. Do tada se trudnica ugoji, pa između ostalog, može osetiti i nadutost, koju često prate i gasovi.

Nadutost ponekad prati i gorušica, zbog dodatnog pritiska na želudac. To možete regulisati tako što ćete jesti određene namirnice koje ne izazivaju kiselinu. Takođe, jedite više manjih obroka u toku dana, izbegavajte da se prejedete.

Bilo bi dobro da jedete hranu koja se lako vari, zato pažljivo sastavite svoj jelovnik. Ako primetite da vam je stomak tvrd, znajte da ste verovatno pojeli nešto što je prouzrokovalo nadutost, ali se u svakom slučaju javite lekaru.

Iako važi pravilo da trudnica posebno treba da vodi računa o sebi u prva tri meseca trudnoće, znajte da ni kasnije niste van opasnosti. Bolovi u stomaku mogu značiti neke ozbiljnije probleme, poput ciste, mioma ili nešto slično, ali ako se redovno kontrolišete, doktor će vam skrenuti pažnju, eventualno prepisati određenu terapiju.

Bolovi u trudnoći nakon odnosa.

Bolovi nakon odnosa

Mnoge trudnice se uplaše, naročito tokom svoje prve trudnoće, pa se pitaju da li će polni odnos nauditi njihovoj bebi. Ovu nedoumicu imaju i buduće tate.

Ne treba da se brinete, jer odnosi u trudnoći ne škode bebi, koja je u potpunosti zaštićena u maminom stomaku.

Ipak, desiće se da se jave bolovi nakon ili u toku odnosa, pa u tom slučaju napravite pauzu kada je vaš seksualni život u pitanju. Doktor bi trebalo da utvrdi zašto se ovi problemi javljaju.

Trudnica ne treba da upražnjava odnose i ako je imala krvarenje. Bilo kako bilo, ginekolog će vam u slučaju nekih anomalija reći da li možete ili ne možete da vodite ljubav sa partnerom.

Bolovi u niskoj trudnoći

Niska trudnoća je uobičajena pojava, koja ne mora da bude pogubna. Naravno i u ovom slučaju se mogu javiti određeni bolovi.

Bolovi su specifični za sam kraj trudnoće, kada je beba teška, pa vrši veliki pritisak na donji abdomen stomaka, kao i na karlicu. U tom slučaju pomoćiće pojas, koji će malo podići vašu bebu, a vama olakšati pritisak na donji deo stomaka.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *