Bolovi u trudnoći najčešće se javljaju u donjem delu stomaka. To ništa ne čudi s obzirom da se u tom delu nalazi materica u kojem je smeštena beba.

Pre nego što pređemo na razloge zbog kojih mogu nastati bolovi u stomaku, naglašavamo da se trudnice obavezno jave svom ginekologu ukoliko osete bol, ne samo u stomaku, već bilo gde.

Zašto se javljaju bolovi u donjem delu stomaka u trudnoći?

Bolovi se mogu javiti u bilo kom delu stomaka

Znajte da se bolovi mogu javiti u bilo kom delu stomaka: oko pupka, na dnu stomaka, sa leve ili sa desne strane…. Takođe, nema pravila ni kada se radi o periodu kada vas može zaboleti donji deo stomaka. Da li će to biti 4, 5, 7 ili 9 mesec… sve je moguće.

Postoje bolovi koji su normalni, pogotovo u ranoj trudnoći. Kada žena ostane u drugom stanju prva tri meseca dolazi do širenja materice, koja se priprema za plod. Širenjem materice pritiskaju se ostali organi, kao što su bešika, jajnici, želudac … Mogući su grčevi u predelu materice, imaćete osećaj kao da ćete dobiti menstruaciju. Posebno je osetljiva bešika, koja će vas terati da non stop trčite u toalet radi uriniranja. Nije strano ni da imate osećaj kao da se niste dovoljno ispraznili.

Slične stvari se dešavaju i u kasnijoj trudnoći kada beba počne da raste. Tada će se osetiti pritisak i na rebra, karlicu, biće i bola u leđima. Sve su to normalne stvari koje se delimično mogu regulisati.

Pokušajte da se opustite, tuširajte se toplom vodom, koristite termofor na bolnim mestima, šetajte kad god budete u mogućnosti, a ako posećujete školu za trudnice uputiće vas na vežbe koje vam mogu poboljšati cirkulaciju i opustiti mišiće.

Ako vam je niska trudnoća, bolovi u donjem delu stomaka će takođe biti vaš pratilac. Naročito će biti izraženi u kasnijoj trudnoći, kada je beba teža, pa se oseća jači pritisak na karlicu. Ovaj problem se lako rešava nošenjem trudničkog pojasa.

Naravno, postoje i bolovi, čiji uzrok nije toliko bezazlen. Zato i govorimo da se za svaku neobičnu promenu javite svom ginekologu. Doktor će na ultrazvuku videti postoje li neke anomalije.

Bolovi u donjem delu stomaka mogu značiti pojavu ciste ili mioma, ponekad je to znak da će uslediti pobačaj. Ali pre nego što počnete da očajavate, javite se ginekologu koji će vam dati najtačniju informaciju.

Znajte da se bolovi mogu javiti u bilo kom delu stomaka: oko pupka, na dnu stomaka, sa leve ili sa desne strane….

Nadutost i mučnina

Usled pritiska materice na želudac, kod trudnice nastaju dobro poznate mučnine. Mučnina se , na žalost ne može izbeći, ali možemo da vam naglasimo da ukoliko povraćate više od pet puta dnevno, treba da se obratite lekaru. Najverovatnije ćete biti priključeni na infuziju kako bi telo dobilo potrebne vitamine, koje ste povraćanjem izbacili iz organizma.

U kasnijoj trudnoći dolazi i do pojave gorušice. Mnogim trudnicama je dobro poznata i nadutost, koja se lako može regulisati pravilnom ishranom. Obično se javlja nakon šestog meseca trudnoće, a prate je i česti gasovi. Ukoliko primetite da vam je stomak neprirodno tvrd, verovatno se radi o nadutosti.

Da bi ste je izbegli, nemojte se prejedati, već rasporedite svoja tri dnevna obroka u nekoliko manjh, koje ćete konzumirati tokom dana. Ali strogo vodite računa da se pridržavate tog rasporeda.

Verovatno ćete sami shvatiti koje naminice vam izazivaju gorušicu, pa ćete ih se automatski kloniti.

Usled pritiska materice na želudac, kod trudnice nastaju dobro poznate mučnine.

Bolovi posle odnosa i tokom odnosa

Jedno od prvih pitanja koje postavljaju žene, kada su prvi put trudne, jeste da li se u trudnoći mogu upražnjavati polni odnosi. Ovo pitanje takođe buni i njihove partnere, često se i muškarac i žena plaše da vode ljubav u strahu da to može naškoditi bebi.

Činjenica je da polni odnos neće naškoditi bebi i vaš seksualni život ne mora da se pauzira, ako je sa trudnoćom sve u redu. U kasnijoj trudnoći vam neće odgovarati svaka poza, pa u dogovoru sa svojim partnerom, pronađite položaj koji vam neće smetati tokom vođenja ljubavi.

Ipak dešava se da neke trudnice osete bol tokom ili nakon odnosa, pa u tom slučaju treba izbegavati seks. Obratite se doktoru kako bi pronašao uzrok ovih bolova.

Takođe, trudnice koje su imale krvarenje, ne bi trebalo da praktikuju polni odnos neko vreme, sve dok njihov ginekolog ne utvrdi da je sa trudnoćom sve u redu. I sami ginekolozi obično naglase svojim pacijentkinjama da li mogu imati odnose ili ne.

Bolovi posle embritransfera

Trudnice koje su išle na veštačku oplodnju, mogu imati bolove u donjem delu stomaka nakon emriotransfera. Opet naglašavamo da se u slučaju nekih bolova i nejasnoća javite lekaru koji će vam najbolje otkloniti sumnje.

Bolovi nakon embriotransfera često su ohrabrujući. Pogotovo ako se jave četvrti ili peti dan nakon implantacije. To je u mnogim slučajevima dobar znak, koji najavljuje da je začeće uspelo.

Ako su vaši bolovi poput menstrualnih, to takođe može doneti radosne vesti. Pomenuli smo da se u ranoj trudnoći javljaju simptomi menstruacije, jedan od tih simptoma jesu bolovi i grčevi u donjem delu stomaka.

Kakvi bolovi nastaju nakon porođaja ili carskog reza.

Bolovi posle porođaja

Ono što ne treba da vas čudi i uplaši, to su bolovi posle porođaja. Telo je prošlo kroz ozbiljne promene, što rezultira, između ostalog, bolovima u donjem delu stomaka i krvarenjem.

I ovoga puta se javljaju bolovi nalik na menstrualne, to su takozvane postporođajne kontrakcije. Nastaju zbog otpuštanja hormona čiji je cilj da ponovo skupi matericu i smanji krvarenje kod novopečene mame. Genitalije će takođe biti bolne i otečene.

Period oporavka traje nekih mesec i po dana, kada bi materica trebalo da se skupi. Najbolje prolaze majke koje doje, jer dojenjem se brže materica i smanjuje.

Bolovi će biti lakši iz dana u dan, a doktor vam može prepisati lekove koji će ublažiti bol. Ublaživanju bolova pomaže i topla kupka koju možete praktikovati nakon što vam krvarenje stane.

Bolovi posle carskog reza

Probadajući bol i peckanje neki su od simptima koje trudnica može osećati posle carskog reza. Normalno je i da vas neko vreme boli rana.

Takođe, trudnice koje su se porodile carskim rezom, isto imaju kontrakcije usled smanjivanja materice, baš kao i mame koje u se porodile prirodnim putem.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *