Kada je mleko u pitanju tu postoji večita dilema. Poznat kao alergen, ali i veoma zdravo i prebogato kalcijumom, koji je jako važan za svaku trudnicu. Ukoliko trudnica ne dobija dovoljnu količinu kalcijuma, organiza će biti prinuđen da ga nadoknađuje iz kostiju i na taj način može doći do osteoporozu.

Bogata paleta mleka i mlečnih proizvoda tu je da nm pomogne koje namirnice su najbolji izbor za nas i našu bebu. Zbog hormonskih promena u telu trudnica treba da unese oko 1000 miligrama kalcijuma. Ukoliko nije veliki ljubitelj mleka, razni jogurti i sirevi odlična su zamena.

Mleko u trudnoći

Kravlje mleko uvek izaziva diskusiju. Postoje stručnjaci koji ga preporučuju i niz onih koji su protiv upotrebe kravljeg mleka u trudnoći. Pored toga što izaziva niz alergija, istraživanja pokazuju i da je kravlje mleko prepuno hormona te da ga trudnice trebaju izbegavati. Kravlje mleko posebno se ne preporučuje onim ženama koje tek žele da zatrudne ili koje nose blizance. U svakom slučaju bolji izbor je domaće mleko od industrijskog.

Odlična zamena za kravlje mleko je svakako mleko od soje. Trudnice koje su   ne tolerantne na laktozu obično se opredeljuju za ovu zamenu. Sojino mleko ne sadrži laktozu, nivo masti je jako nizak i ne sadrži mlečne šećere, takođe nema nikakvih indicija da je nepogodno za trudnice, prema tome sve buduće mame mogu uživati u njegovim blagodetima. Kokosovo mleko, kao i bademovo mleko je veoma zdravo i takođe može biti odlična zamena kravljem mleku.

Kozije mleko uvrstava se u najzdravije mlečne proizvode, te o njegovoj upotrebi nema dileme. Za njega se tvrdi da je mleko najsličnije majčinskom tako da ga svaka trudnica može sa slašću konzumirati. Ovo zdravo mleko sadrži više od 45 posto više vitamina A od kravljeg mleka. Bogato je vitaminima B12, B6, B1 i B2 i kao takvo predstavlja idealna izbor za buduće mame, kao i sve njegove prerađevine.

Mleko u prahu dobija se tako što se iz mleka odstrani voda. Sušenjem mleka može se dobiti obrano i punomasno mleko. Mleko u prahu bogato je mastima, proteinima i ugljenim hidratima. Nije preporučljivo konzumirati često i u velikoj meri, ali ukoliko se od njega napravi neka poslastica s vremena na vreme neći ni najmanje naškoditi vašoj trudnoći.

Plazma i mleko uvek zvuči primamljivo sladokuscima, ali nije baš preporučljiv dezert za buduće mame. Sadrži previše šećera i veoma je kalorična. Naravno, ne morate je skroz izbaciti iz ishrane, ali se potrudite da unos ove namirnice svedete na minimum dok ste u drugom stanju.

Mlečni proizvodi u trudnoći

Mlečni proizvodi veoma su važna karika ishrane svake trudnice. Kao što sam već pisala trudnica svom organizmu mora obezbediti kalcijum, a to će najbolje učiniti putem mlečnih proizvoda. Postoji zaista velik izbor ovih proizvoda, pa sam sigurna da ćete već naći svoju mlečnu đakoniju.

Jogurt u trudnoći uvek je dobrodošao na svaki meni. On je beoma bogat kalcijumom, proteinima i probioticima i konzumirajući ga jednostavno oplemenjujete svoj organizam, što će svakako prijati i vama i bebi. Posebno se preporučuje jer predstavlja prirodni probiotik i na taj način stvara balans nivoa zdrave glukoze u probavnim organima.

Idelana da se kombinuje sa nekim žitaricama, kao doručak ili voćna užina, jer će voćni jogurt obezbediti našem telu sve što mu je potrebno od užine. Odličan izbor za laganu večeru ili pak doručak je i lan i jogurt, jer je ta kombinacija bogata omega 3 masnim kiselinama i vlaknima, koji su našem telu sada potrebniji.

Uz svaki obrok može se konzumirati i kiselo mleko, kao i pavlaka. Jedino je potrebno obratiti pažnju da to budu proivodi sa manjom količinom masti. Ne treba preterivati ni sa njima, ali uz bogat doručak dobro će doći kao mlečno osveženje.

Sirevi su mlečni proizvodi koji su odlični saveznici većini jela. Možete ga združiti sa drugim namirnicama bilo da je doručak, ručak ili večera u pitanju. Najidealnije bi bilo ako biste mogli negde nabavljati domaći sir, koji je daleko preporučljiviji i zdraviji od prerađenog. Sirevi se razliku po mlečnoj masti, a za trudnice je najbolje da konzumiraju mladi sir kao i koziji.

Koziji sir je namirnica koja se preporučuje svima i mladima i starima, a posebno trudnicama. On ima atikancoregeno dejstvo, prirodni antioksidant i takođe ima moć da snizi povećani holesterol. Od svih sireva koziji sir je najlakše i najbrže vari, te je odličan izbor i za probavni sistem. Veoma je bogat kalicijumom, magnezijumom i fosforom, što je jako važno za organizam svake trudne žene.

Veoma je važno da sirevi za koje se opredelite budu napravljeni od pasterizovanog mleka. Ukolikos te ljubitelji slanijih mekanih sireva feta sir je odličan izbor. Somborska feta napravljena je od pasterizovanog mleka i proverena, jer sam je lično konzumirala tokom cele trudnoće.

Sir koji je od davnina prisutan na srpskoj trpezi je ovčiji sir. Veoma zdrav i preporučljiv kako trudnim ženama tako i onima koje to nisu. Bogat kalcijumom i fosforom, a i mnogim vitaminima te na taj način jača ceo organizam i oplemenjuje ga. U sireve koji se preporučuju trudnicama spadaju i mocarela sir i svi sirni namazi.

Buđav sir nije bađ preporučljiv, jer je poprilično slan i masan. Nema dokaza da na bilo koji način može naškoditi trudnoći, ali preventive radi stručnjaci savetuju da je njega dobro izbegavati dok ste u drugom stanju i dok dojite bebu.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *