Vantelesna oplodnja postala je veoma česta u poslednje vreme na našim prostorima. Pored genetskih predispozicija mnogi parovi usled nezdravog i stresnog života ne mogu doći do začeća, te se odlučuju na ovaj čin. Iskustva su različita, ali naravno da je uvek bolje pokušati na sve načine, nego se kajati što niste. U narednom tekstu pokušaću da vam što više približim značenje i sam postupak vantelesne oplodnje.

Priprema i procedura vantelesne oplodnje

Kada se parovi odluče za vantelesnu oplodnju pre toga su svesni razloga zbog kojeg se odlučuju da naprave tako bitan korak. Sterilitet je nešto veoma mučno i bolno za personu, a potom i za zajednicu, kao i samu porodicu. Svesni smo da su deca pokretač svega. Ona nas podstiču i vode, te samim tim svako će se boriti za njih do poslednjeg atoma snage.

Kod žena teškoće mogu da se jave nakon tumora materice, nakon odstranjivanja jajovoda pri vantelesnoj trudnoći i drugih zdravstvenih razloga, dok se kod muškaraca uglavnom sterilitet javlja kada su sprematozoidi spori ili pak usled drugih oboljenja.

Pre nego što se počne sa puncijom folikula i asorpcijom jajnih ćelija probaće se sa insiminacijom. Veoma je važno vreme kada će se raditi insiminacija, jer se mora obaviti pre ili odmah posle ovulacije. Uglavnom se tačno vreme ustanovi ultrazvukom i kontrolisanju nivoa hormona. Trajanje insiminacije je veoma kratko od 5 do 10 minuta je sasvim dovoljno da se ovaj postupak obavi. Mnoge žene prvo što pitaju je da li je bolna insiminacija? Odgovro je odričan. Seme je pripremljeno i specijalnim kakteterom se vaginalnim putem unosi u matericu. Ukoliko insiminacija ne uspe ni nakon tri pokušaja tada se definitivno treba opredeliti za vantelesnu oplodnju.

VTO ili vantelesna oplodnja ustvari predstavlja stimulaciju jajnika kako bi bili u boljoj mogućnosti za proizvod što većeg broja jajnih ćelija. Dakle sama procedura je sledeća. Jajnici se izvade sa folikularnom tečnošću pod ultrazvukom i opode se napolju, tačnije izvan tela. Nakon toga vraćaju se u matericu. Od 14 do 18 sati od ovog postupka jajne ćelije se pregledaju kako bi se utvrdilo da li je došlo do fertilizacije, a da li je došlo do potrebne deobe saznaće se nakon 24 sata.

Da bi mogli da se nadamo što boljem učinku moramo biti sigurni da je materica zdrava kao i jajnici. Te u samu pripremu za vantelesnu oplodnju naravno spadaju i detaljni pregledi i analize istih. U zavisnosti od svih pregleda u pripremu spada konzumiranje lekova koji sadrže sintetičke ili prirodne hormone koji će uticati na rast folikula. Drugog dana ciklusa treba početi sa Gonadrotopnim hormonima, kako se inače i naziva ta terapija.

Kako poboljšati šanse da se trudnoća desi

Medicina napreduje iz dana u dan, pa tako i nade da se žene ostvare kao majke povećavaju se. Kvalitet embriona veoma je važan da bi VTO bila uspešna. Postoji nova metoda koja se zove Hečing i ona služi upravo tom spomenutom poboljšanju. Svaki embrion treba da ima svoj omotač. U laboratorijskim analizama dokazano je da oni embrioni koji imaju prirodno tanak embrion oko sebe imaju veće mogućnosti da uspeju da se usade u sluzokožu same materice. Ukoliko je omotač embriona zadebljan tada na scenu stupa Hečing, koji ima zadatak da istanji i probije taj omotač, kako bi se naš embrion ne ometano usadio u sluzokožu.

Ovu procedure najbolje i najpouzdanjije izvesti laserskim putem, jer je najefikasnije i najbrže u svakom slučaju. Nakon obavljene vantelesne oplodnje treba sačekati 15 dana kako bi se uradili prvi testovi. Ovaj period najduži i najneizvesniji je za buduće roditelje, ali takođe i stresan. Potrebno je da se parovi opuste tih dana, da žena odmara i telo i duh, a testovi beta HCG će pokazati da li je došlo do trudnoće ili ne.

Ishrana pre i za vreme trudnoće

Ukoliko ste se odlučile za najlepši poziv da postanete mame, bilo prirodnim putem ili vantelesnom oplodnjom svakako morate voditi računa o svojoj ishrani. Ona treba biti bazirana na što zdravijim proizvodima, koji najviše sadrže sirovog voća i povrća. Veoma bitna stavka takođe je i ne preskakati obroke i redovno imati tri obroka, kao i dve voćne užine. Ishrana mora biti uravnotežena i raznovrsna kako pre, tako i za vreme trudnoće, a i tokom dojenja. Unos šećera mora biti umeren i kontrolisan, a alkoholna pića i cigarete  treba potpuno izbaciti iz upotrebe.

Ne adekvatna ishrana može dovesti i do pojave raznih bakterija koje mogu biti veoma opasne tokom trudnoće. Isto tako pojava nekih baterijskih infekcija mogu smanjiti uspešnost vantelesne oplodnje ili čak odgoditi je za neki period. Moramo voditi računa o sebi i svome telu, kako bakterije i druge bolesti ne bi narušavale naše zdravlje u toku trudnoće. Hlamidija i pneumonija su dve česte i veoma uporne bakterije kojih se žene posebno moraju čuvati, jer se tokom porođaja mogu preneti na dete.

Za i protiv vantelesne oplodnje

S obzirom da su mišljenja podeljenja ovaj poslednji pasus napisaću od srca i kao majka dvoje dece. Poznajem žene koje nisu imale uspeha iz prvog puta, ali nisu odustale. Da li ste za ili protiv VTO to sada i nije važno. Ako je želja za roditeljstvom dovoljno jaka onda ne postoji ono protiv. Borba se mora nastaviti na sve moguće načine i sigurna sam da će rezultati biti ubrzo u vašem naručju.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *