Kandida (lat. candida albinacs) je bakterija koja se nalazi u našem digestivnom sistemu. Po pravilu, ona nastanjuje donji deo creva, ali ukoliko dođe do preteranog širenja ove gljivice, može dospeti i u druge delove tela kao što je vagina.

Njena uloga u našem organizmu jeste da uspostavi određeni balans u crevima. Međutim, ako se njen rad poremeti ili ako se previše namnoži, možemo osetiti i posledice po organizmu.

Poseban problem sa kandidom imaju trudnice, kod kojih ova bakterija nije retka pojava.

Koliko su opasne virusne infekscije i koji su simptomi?

Simptomi i posledice. Da li je opasna?

Simptome kandide ćete lako osetiti, naročito u predelu vagine. Može doći do neprijatnog osećaja u intimnoj regiji tokom polnog odnosa, uočićete beličasti i gusti sekret, crveni ojed i osetljivost, kao i svrab … Peckanje prilikom mokrenja je takođejedan od simptoma.

Danas kandida nije opasna po život, jer je napredak medicine učinio da se i ovo oboljenje izleči bez problema. Tako da, ukoliko vam je doktor rekao da imate ovo gljivično oboljenje, bez panike. I vi možete roditi zdravu bebu bez ikakvih problema.

Naravno, ono što je bitno jeste da se pridržavate saveta lekara, kao i terapije koju vam je dao. U suprotnom, posledice mogu osetiti i majka i beba.

Vaše dete može dobiti ojed ili infekciju na ustima nakon što dođe na svet, a kasnije tokom dojenja, gljivice se prenose na dojku porodilje. Dakle bakterija se prenosi sa majke na bebu i obrnuto, što je teže izlečiti.

Često se doktori odlučuju da bebu na svet donesu putem carskog reza, kako dete ne bi prošlo kroz porođajni kanal koji je zaražen kandidom. Na taj način dete neće pokupiti gljivice, pa samim tim se neće ni zaraziti.

Kandida je posebno opasna po prevremeno rođene bebe, čiji je imuni sistem znatno slabiji. Ovo je još jedan razlog zašto je poželjno izlečiti bakterijske infekcije na vreme; one mogu biti uzrok prevremenog porođaja.

Koliko je opasna kandida, koji su simptomi i kako se leči?

Lečenje, terapija, prirodni lekovi.

Ukoliko vam je konstantovana kandida, vaš ginekolog će vam prepisati adekvatnu terapiju. Međutim i sama trudnica može da poradi na preventivnim merama.

Najbolji način za to je ishrana. Izbegavajte veštačku hranu, sa šećerima, emulgatorima, koncentratima … Podrazumeva se što veći unos vitamina, odnosno voća i povrća.

Higijena intimne regije je takođe veoma bitna. Za tuširanje ovih delova tela, ne treba koristiti gelove, šampone i sapune, već probajte samo sa vodom. Čaj od kamilice takođe može biti dobar izbor, eventualno preparati za intimnu negu tela, ukoliko vam ih preporuči vaš doktor.

Kupke u kadi takođe nisu poželjne. Zaboravite neko vreme na sintetičke gaćice, nosite isključivo pamučni veš, birajte uloške koji nisu mirišljavi.

Unosite bar dva litra tečnosti u vaš organizam, po mogućstvu vode.

Ponekad ni preventivne mere nisu dovoljne i trudnica će ipak dobiti kandidu. To je sve stvar vašeg organizma, ali ne očajavajte, jer kao što smo već rekli, kandida se danas lako leči i ako se pridržavate terapije, nema razloga za brigu.

Postoje i lekovi kojima se leči kandida, najčešće se daju trudnicama posle trećeg meseca trudnoće. Naravno, ove lekove ne možete piti na svoju ruku, bez konsultacije sa lekarima.

Kandida se može lečiti i čajevima. Pogodni su bršljen, pelinov ili orahov list. Eterična ulja se takođe koriste u lečenju, tako što njima protrljate intimnu regiju. Za to je možda najpogodnije kantarionovo ulje, koje je u narodnoj medicini dobro poznato po svojim blagotvornim dejstvima.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *