U trudnoći celo naše telo prolazi kroz različite promene. Neke od nas promene primate ranije neke kasnije. Grudi u trudnoći igraju veoma važnu ulogu, naravo, jer se od samog početka pripremaju za dojenje bebe. Kao što smo već pisali svaka trudnoća je avantura za sebe, pa samim tim i dojke su različite kod svih trudnica.

Neke mogu veoma rano da osete neka dešavanja u grudima, dok neke trudnice imaju simptome u grudima tek na kraju, pred sam porođaj. Osetićete da vam se celo telo na neki način menja, pa samim tim i grudi. Mogu biti veoma napete i nabrekle još u ranoj trudnoći, što se meni lično desilo. Promene na grudima bile su identične kao pred ciklus, te nisam ni mislila da sam trudna.

Promene na grudima trudnice

U grudima se dešava jedan ozbiljni proces. Mlečne žlezde rastu kao i kanalići, pa je zbog toga i krvotok jako povećan. Sve to prouzrukuje kod nekog osetljive i čvrste dojke, a kod drugih pak i dalje ostaju opuštene i meke. Kako trudnoća teče tako se i one menjaju.

U drugom mesecu trudnoće posteljica otpušta najviše laktogena, hormona koji je veoma bitan za rasti dojki kao i bradavica. U tom periodu većina trudnica primetiće i promene kada su bradavice u pitanju. Areol oko bradavica postaje dosta tamniji, a one same uvećane i osetljive. Kada se promeni i boja oko njih uglavnom postaju i bolne, neretko i crvene i osetljive na najmanji dodir.

Prolaktin je takože hormone koji se povećava u toku trudnoće, a predstavlja veoma bitnu kariku. Uz njegovu pomoć luče se mlečne žlezde i podstiče se stvaranje mleka za dojenje. Usled povećanja ovog hormona trudnice mogu primetiti i curenje tečnosti iz grudi.

Ovaj hormone u saradnji sa drugim hormonima omogućava majci da poseduje neverovatan instinkt da uvek u datom trenutku oseti potrebe svog deteta, te ga zbog toga nazivaju još i materinski hormone. Dakle ako primetite mleko iz grudi nemojte paničiti, sve to normalna pojava koja se priprema za još lepše iskustvo, a to je dojenje.

Od četvrtog meseca bradavice postaju još izražajnije i tamnije nego u prvom tromesećju. Bolovi i svrab su sada neizbežni, a na trudnici je da ublaži sama sebi muke koliko može. Prvenstveno jako je bitno da pokuša da se ne češe i što manje da dira rukama, kako bi izbegla dodatne infekcije.

U poslednjem tremestru na areolu oko bradavice mogu se primetiti i sitne kao kvržice, koje takođe znaju biti upaljene i osetljive na dodir. Povećane grudi sada su manje bolne, u odnosu na to koliko su bradavice osetljive i izražajnije.

Kada prestaju boleti i kako ublažiti bol

Na koji način ćete prevazići promene na grudima zavisi samo od trudnice do trudnice. U global pred sam kraj trudnoće grudi budu napete, ali manje bole nego na početku, s tim što se posle porođaja takođe mora jako voditi računa o bolnim grudima, koji zaista mogu tada izazvati veliki problem, ali to ćemo detaljnije u drugom tekstu.

Većina vas se brine za izgled grudi nakon trudnoće. Moraću vas razočarati malo sada. Uglavnom svaka majka suočiće se sa opuštenim grudima, a u kojoj meri to već zavisi u velikoj meri samo od genetike. Crvenilo i bol jedino se može sprečiti negom i raznoraznim preparatima kojih danas ima zaista mnogo na tržištu.

Za ispucale i tamne bradavice, kao i mesto neposredno oko njih lekari preporučuju kreme sa lanolinom, koje će delovati veoma umirujuće na celo to područje. Ove kreme ne samo da će da umire iritirajuće grudi, već će i u velikoj meri savladati nesnosan svrab, koji muči mnoge buduće mame.

Kada je masaža grudi u pitanju u trudnoći mišljena lekara su podeljena. Ipak se ona ne savetuje mama kod kojih postoji mogućnost prevremenog porođaja. Stručnjaci tvrde da česte masaže mogu izazvati kontrakcije. Međutim ukoliko je vaša trudnoća zdrava i vitalna možete slobodno masirati grudi ukoliko vam to odgovara i prija.

Masaža mora biti lagana, uvek kružnim pokretima, te kako biste umanjili trenje uvek koristite neku kremu ili ulje. Masaža kreće od kraja grudi, nežno ka bradavicama. Ukoliko ste se odlučile ipak za ulje, što je i po meni praktičnije bazirajte se na prirodna ulja kao što su bademovo, jojobino i maslinovo. Uz sve ove savete obavezno nosite lagane pamučne grudnjake i ne zaboravite i savete baka da se grudi mogu nežno masirati i mokrim peškirom.

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *