Koliko su opasne virusne infekscije?

Postoji nekoliko vrsta anomalija koje se mogu dogoditi trudnicama, a koje su rezultat bakterijskih infekcija.

Ono što svaka buduća mama treba da zna, jeste, da bakterije u trudnoći nisu opasne po njen život, kao ni po život njene bebe, ali je potrebno da se javi svom lekaru kako bi bila pod kontrolom stručnjaka do kraja trudnoće.

Bakterije u vaš organizam mogu doći ,,uzlaznim” putem ili preko krvi. Ukoliko se bakterija nalazi u vagini ili mokraćnim kanalima, beba se može zaraziti prilikom porođaja. U tom slučaju, lekari se ponekad odluče da trudnicu porode carskim rezom, kako beba ne bi prolazila kroz zaraženo područje.

I kada beba dođe na svet, treba voditi računa, jer može da dobije infekciju od majke, najčešće putem mleka, odnosno dok doji.

Najčešće infekcije u trudnoći su kandida i ešerihija koli.

Urinarne infekcije i ešerihija koli

Kada govorimo o virusima i infekcijama, u trudnoći najčešće dolazi do urinarnih infekcija, koje obično prouzrokuje bakterija ešerihija koli. Uzrok mokraćnih infekcija mogu biti i druge bakterije.

U tim slučajevima, bakterija napada bešiku ili bubrege. Ovakve infekcije nisu strašne, ako se leče. Ipak nemojte se sami lečiti, vaš doktor mora biti upoznat sa vašim stanjem i prepisati vam terapiju, jer u suprotnom možete imati posledice, kao što je prevremeni porođaj.

Kandida: simptomi i kako je lečiti?

Ni trudnice nisu pošteđene kandide, bakterije koja nastaje na sluzokoži našeg organizma. Kandida se može javiti u predelu vagine, u digestivnom sistemu, itd.

Simptomi kandide su: peckanje pri mokrenju, gust i beličast sekret, svrab u predelu intimne regije, kao i druge osetljivosti u ovom delu tela.

Da bi ste izbegli kandidu u trudnoći, pre svega poradite na svojoj ishrani. Koristite u što manjoj meri veštačke namirnice, kao što su šećeri, koncentrati, pojačivači ukusa, i slično.

Povedite računa o higijeni intimne regije, ali i o svom imunitetu. Imunitet kod trudnice je veoma bitan, ne samo kako bi se sprečila kandida, već i druge bolesti. Ne čekajte da ostanete trudni, već i pre začeća poradite na svom imunitetu.

Kada govorimo o higijeni intimne regije, nemojte koristiti sapune i kupke na ovom delu tela. Takođe, nemojte ležati u kupki tokom trudnoće, isključiuvo se tuširajte, a brčkanje u kadi ostavite za period nakon porođaja ( bar dva meseca pošto se porodite ).

Koliko su opasne virusne infekscije i koji su simptomi?

Kakve se još gljivice i infekcije mogu javiti?

Kandida i ešerihija koli nisu jedine bakterije koje vam mogu napraviti probleme u trudnoći.

Pneumonija, odnosno upala pluća se takođe ponekad dešava, kao i upala grla. U nekim težim oblicima dolazi i do tuberkoloze.

Listeria monocitogenes dolazi do organizma preko zagađene hrane, najčešće suvog mesa ili mlečnih proizvoda. Kako bi vas ova bakterija zaobišla, izbegavajte kontakt sa životinjama. Trudnoća nije dobar period da nabavite kućnog ljubimca, naročito ako tokom života niste imali previše kontakta sa životinjama.

Tu su još teži oblici: sifilis, triper i kapavac, ali su danas ove bolesti veoma retke, s obzirom na napredak medicine i s obzirom da danas žene redovnije održavaju higijenu.

Infekcije se mogu lečiti i čajevima.

Potencijalne bakterije se otkrivaju u brisu i urinokulturi

Kako ćete znati da li imate bakterije? Sve se to lako otkrije preko analize mokraće ili brisa.

Za trudnice je veoma bitno da rade analize krvi i urina i to je jedan od prvih testova koje treba da urade, čim saznaju da su trudne. Naravno na sve ovo će vas uputiti doktor, koji će na uputu za laboratoriju napisati koje analize treba da odradite.

Ukoliko dođe do infekciije, vaš lekar će vam prepisati određenu terapiju, koje treba da se pridržavate, ali će vam i dati savete oko ishrane i lične higijene.

Lečenje čajevima

Postoji dosta prirodnih lekova koje možete iskoristiti u lečenju bakterija.

Za početak regulišite ishranu, jedite više voća i povrća, a manje veštačkih namirnica. Dnevno je potrebno unositi bar dva litra tečnosti, a najbolje bi bilo vode.

Postoji dosta čajeva koje možete konzumirati. Rashlađen čaj od kamilice možete čak i koristiti za tuširanje intimne regije. I oko čajeva koji su dobri za lečenje bakterija, možete se posavetovati sa lekarom, čak i sa farmaceutom.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *