Postoje mnoge dileme u trudnoći, a jedna od njih je da li vežbanje može naškoditi budućoj mami i njenoj bebi. Fizička aktivnost u trudnoći veoma je bitna, jer će se na taj način i sama trudnica osećati lepše i bolje. Izbećiće oticanje zglobova usled dugog sedenja i ležanja, kao i proširenje krvnih sudova.

Opustite se i uživajte u najlepšem razdoblju jedne žene. Radite ono što vas čini srećnom i što čini da se lepo i zdravo osećate. Vaše zdravlje i zdravlje vaše bebe je uvek na prvom mestu. Vežbanje je jako važno pogotovu mamama koje su navikle od ranije da vežbaju te njihovo telo ne trpi ne aktivnost.

Trudnica u teretani

Sama pomisao na trudnicu koja vežba u teretani izaziva niz negodovanja, ali kod onih neinformisanih ljudi. Trudnice čija je trudnoća zdrava i vitalna naravno smeju vežbati u teretani sa određenim ograničenjima. Poslušajte i stručnjaka sa kojim ćete se posavetovati, a i pratite svoje telo. Vrlo brzo shvatićete šta se to kod vas promenilo i šta vam prija, a šta ne.

U ranoj trudnoći žene moraju biti posebno obazrive, jer se u tom periodu može javiti pobačaj. Mada opet veoma je važno, ponavljam, opšte stanje trudnice i ono što joj savetuje njen lekar. U prva tri meseca neke lagane vežbice biće sasvim dovoljne. Bez prevelikog naprezanja i opterećenja, jer može doći do određenih komplikacija.

Vežbe za leđa odlične su za svaku trudnicu i naravno preporučljive. Ukoliko trudnica inače ima bolove u kičmi ovo će joj biti od velike pomoći. Već nakon nekoliko treninga osetiće olakšanje u predelu leđa i kičmenog stuba. Takođe vežbe koje jačaju karlicu u velikoj meri biće i od pomoći pri samom porođaju. Poznato je da trudnice koje su bile fizički aktivne imaju brži i lakši porođaj, od onih koje to nisu bile.

Trbušnjake jasno je da ne smete raditi kako ne biste naprezale stomak, te tako vežbe koje su za stomak izbegavajte, kao i one koje zahtevaju ležanje na stomaku. Najbolje je da trener uvek bude u vašoj blizini kako bi vas konstantno nadzirao. Personalni treninzi, ukoliko su izvodljivi, su nepromašiv izbor za svaku trudnicu.

Posle trudnoće biće potrebno mnogo vežbe, a vreme neće baš biti na vašoj strani. S toga je bolje da se pripremite u toku trudnoće. Slobodno se fokusirajte na vežbe za noge i zadnjicu, jer će vam to najviše biti potrebno i kasnije. One nisu preteške i ne opterećuju mnogo. Ukoliko osetite umor i bol, odmah prestanite sa vežbom i odmorite se neko vreme.

Kardio vežbe kao što je šetnja i brzo hodanje je dozvoljeno, do određene granice, ali čim počnete da se zamarate usporite. Trčanje i skakanje je potrebno svakako izbegavati, jer vam prvenstveno neće ni prijati, a može naškoditi i vama i vašoj trudnoći u tom trenutku. Ako ste navikli na trčanje pre trudnoće, suzdržite se od istog ili ga zamenite sa svakodnevnom šetnjom u trajanju od oko 30 minuta.

Ovo takođe vađi i za vožnju biciklom, koja na mnogo načina može biti kobna. Kako stomak bude rastao teže ćete i upravljati, a samim tim ćete se i više zamarati, a nema potrebe za tim. I za ovu zdravu aktivnost može se naći zamena koja će vas identično ispunjavati.

Plivanje može biti sjajno za svaku trudnicu. Opustiće vaše zglobove, osloboditi vas stresa, a uz to nećete se mnogo ni zamarati. Ovo je vid vežbanja koji najviše godi trudnicama. Tri puta nedeljno je sasvim dovoljno vremena da svaka trudnica odvoji za sebe i relaksaciju. Nema potrebe plivati duže od 30 minuta, kako se ne biste preterano zadihale i umorile. Sa plivanje sigurno ćete kući doći opuštene, srećne i nasmejane.

Joga u trudnoći

Joga je kraljica vežbi kada je trudnoća u pitanju. Ona predstavlja jednu drevnu vrstu vežbanja, koja će vaše telo približiti vašem umu. Organizam trudnice ojačaće, a stres će nestati kao rukom odnešen. Postoje mnoge poze u jogi koje su baš preporučljive za trudnice. Ono što je svakoj trudnici zanimljivo i bitno jeste što ukoliko posećuju časove joge mogu naučiti i pravilno disanje, što im je svakako jako važno za sam porođaj.

Veoma je važno da trudnica ode kod proverenog i iskusnog instruktora, te je zdravlje i nje i bebe zagarantovano. Vaše telo i um je tada u dobrim rukama, koje će vas sigurno odvesti na put koji ste želele. Svaka trudnica ima određenu dozu straha kada je porođaj u pitanju, ali vežbe joge ne samo da će da je opuste, već će joj pomoći da se brže i lakše porodi. Način disanje je pola porođaja, kako to umeju da kažu starije iskusne babice.

Joga je preporučljiva trudnicama koje imaju probleme sa zglobovima i oticanjem generalno. Pojačava cirkulaciju i odlična je u uklanjanju bola u donjem delu leđa, sa kojim se mnoge buduće mame susreću.

Nadam se da vam je ovaj tekst pomogao da se pronađete u nekom vidu vežbanja, jer ćete na taj način olakšati i vama i vašoj bebi. Kada se odlučite na ovaj korak svakako se posavetujte i sa vašim lekarom koji je upoznat u sam tok vaše trudnoće.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *