Testove u trudnoći moramo redovno i ažurno raditi. Za sve će vas uputiti ginekolog, na vama je samo da budete disciplinovani.

Kada ostanete trudni, spremite fasciklu u koju ćete uredno odlagati sve svoje rezultate. Ta dokumentacija će vam trebati i kada odete u porodilište. Svaki test na koji vas doktor uputi je zbog nečeg značajan. Trudnoća je stanje gde u svakom trenutku može nešto krenuti naopako, a jedini način da se to spreči jeste redovan ultrazvuk i testiranje.

Svi testovi su bezbolni, uglavnom podrazumevaju praćenje stanja organizma kroz krvnu sliku i ultrazvuk.

Redovan ginekološki je neophodan: papa test, kolposkopija, itd …

Da bi ste bili sigurni da možete da ostanete trudni i da je sa vašim reproduktivnim organima sve u redu, počnite sa testovima još pre nego što se odlučite da imate dete. Redovni ginekološki pregledi su obavezni za sve žene.

U redovan ginekološki pregled najčešće spadaju papa test, kolposkopija, bris sekreta i ultrazvuk. Na osnovu ovih testiranja, doktor će videti da li psotoje neke anomalije, poput cističnih jajnika, opasnost od raznih vrsta tumora, infekcije i slično.

Ako su vaša majka, tetka ili baka imale probleme sa tumorom na dojkama, vi spadate u rizičnu grupu i potrebno je da idete jednom godišnje i na ultrazvučni pregled dojke. Ako nemate ovakvih slučajeva u porodici, dovoljan je samopregled dok ne zađete u srednje godine.

Neophodni testovi u trudnoći: ultrazvuk, analize krvi i urina, ctg nakon 35 nedelje …

Testovi krvi

Jedan od prvih testova koji se rade u trudnoći jesu analize krvi. Čim doktor konstatuje trudnoću, dobićete verovatno uput da vadite krv, kao i da radite analizu urina.

Analizom urina, doktor će videti da li kod vas postoji opasnost od urinarne ili vaginalne infekcije, koja se često dešava trudnicama.

Kroz analize krvi se mogu uočiti određene anomalije u trudnoći, najviše ako ste malokrvni, što treba odmah regulisati. Malokrvnost, odnosno anemija, takođe nije strana pojava u trudnoći, posebno je alarmantna ako trudnica ima nizak nivo gvožđa. Sve se ovo može regulisati, a najbolje je ishranom.

Ukoliko trudnica i otac njene bebe imaju suprotne Rh faktore, a beba je nasledila očev Rh faktor, analize krvi se moraju raditi nešto češće, kako bi se pratila antitela kod buduće mame. U ovom slučaju može doći do porasta antitela kod trudnice, što nie problem regulisati, ali, kao što smo već rekli, potrebne su redovne kontrole i analize krvi.

Kada se rade dabl i tripl test?

Dabl i tripl test ( double i triple test )

Dabl test se rad između dvanaeste i četrnaeste nedelje trudnoće. Test je neophodan kako bi ginekolog ustanovio da li kod bebe postoji opasnost od genetskih oboljenja, između ostalog i Daunovog sindroma.

U ovom slučaju, radi se ultrazvuk, a najkasnije četrdeset osam sati od ultrazvuka, potrebno je i izvaditi krv. Najidealnije bi bilo da se istog dana urade i ultrazvuk i da se izvadi krv.

Na ultrazvuku doktor uočava prvenstveno nosnu kost koja će pokazati ima li nekih eventualnih poremećaja kod vaše bebe. Proverava se i sloj limfne tečnosti u nuhalnom naboru, sloj do tri milimetra debljine se smatra urednim rezultatom.

Rezultati dabl testa zavise od vaših godina, visine, težine, da li je u pitanju višeplodna trudnoća i slično.

Pored dabl testa, možete odraditi i tripl test. Njega možete uraditi između četrnaeste i dvadesete nedlje. Daje nešto više informacija od dabl testa, testiraju se: protein koji proizvodi fetus, hormon koji stvara placenta i estrogen koji stvaraju placenta i fetus.

Pošto nemaju sve zdravstvene ustanove u Srbiji mogućnost da vam urade dabl test, trudnice se uglavnom testiraju na privatnim klinikama. Čak i da postoji mogućnost da ga uradite u Domu zdravlja ili bolnici, lista čekanja je verovatno duga, pa ne mogu svi ni da čekaju na red, s obzirom da se ovi testovi rade u određenom periodu trudnoće.

Testiraće vas i na glukozu i dijabetes

Kako se radi OGTT test ( test na glukozu )

U trudnoći se može javiti i dijabetes. Nije u pitanju poremećaj koji će vas pratiti čitavog života. Trudnički dijabetes prolazi nekih mesec dana nakon porođaja, ali je potrebno pripaziti se. Zbog ovoga se, između ostalog, radi i test na glukozu, odnosno OGTT test.

Za ovo testiranje potrebno je odvojiti oko tri sata. Testiranje se radi ujutru, osam sati pre odlaska u ordinaciju ne smete ništa da jedete i da pijete. I u ovom slučaju vadiće vam krv, a daćete na analizu i urin.

Testiranje se izvodi tako što ćete popiti vodu u koju je ubačena glukoza i umiriti se na neko vreme, kako bi se glukoza razložila po organizmu. Nakon ovog postupka, izmeriće vam nivo glukoze, pa sledi pauza od dva sata tokom koje ne smete ništa jesti, ali možete da pijete vodu. Posle dva sata ponovo će vam izvaditi krv, kako bi se ponovo izmerio nivo glukoze.

U trudnoći se može raditi i test na rano otkrivanje dijabetesa. On se radi u periodu kada je najveća verovatnoća da može doći do trudničkog dijabetesa, a to je negde između dvadeset četvrte i dvadeset osme nedelje. Ovoga puta krv vam se uzima u tri navrata, na svakih sat vremena, i tom prilikom se meri nivo šećera.

Testiranje na viruse

Testovi na viruse i imunizacija

Ako želite da budete sigurni da kod vas nema nikakvih virusa koji bi mogli da izazovu infekcije i ugroze vašu bebu, možete uraditi takozvani TORCH skrining. I ovo testiranje podrazumeva vađanje krvi kod trudnice, preko čega se rade analize na: toksoplazmozu, rubelu, citomegalo virus i herpes. Poželjno je uraditi ga i ako tek planirate trudnoću.

Nekada trudnice rade i imunizaciju, odnosno vakcinišu se kako bi sprečile neke određene bolesti, koje nastaju preko virusa i mogu narušiti tok trudnoće. Vakcinacija se radi samo ako vas doktor uputi.

CTG test nakon 35 nedelje

CTG test ili kardiotokografija je test koji se radi pred kraj trudnoće, tačnije nakon trideset pete nedelje. Kako se približava porođaj, možda ćete ići sve češće na CTG.

Ovaj test podrazumeva praćenje rada bebinog srca, kao i praćenje kontrakcija pomoću specijalnog aparata. Za ovo testiranje ćete morati da ležite ili sedite. Period testiranja je od nekih dvadesetak minuta do sat vremena. Na jednom monitoru se prati rad bebinog srca, a na drugom kontrakcije.

Normalan rad srca kod bebe je od sto deset do sto šezdeset otkucaja u minuti. Rezultat testa se označava kao reaktivan ( što je dobro ) ili nereaktivan. Čak i ako vaš rezultat bude nereaktivan, to nikako ne znači da je nešto krenulo po zlu. Beba možda spava za vreme testiranja, pa se u tom slučaju najčešće testiranje ponavlja nakon određenog vremena.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *