Žene imaju potrebu da izgledaju lepo i uredno, pa i tokom drugog stanja. Postavlja se pitanje koliko daleko trudnice smeju da idu kada je reč o ulepšavanju, a najveće nedoumice izaziva farbanje.

Farbanje kose u trudnoći: da ili ne?

Naravno, ne preporučuje se farbanje kose u trudnoći bez preke potrebe. Međutim ima žena koje relativno rano osede, a očekuje ih neki bitan događaj, kao što je sopstvena svadba, proslava na kojoj je poželjno da izgledaju lepo ili nešto slično.

Svi će staviti zdravlje svoje bebe na prvo mesto, ali znajte da farbanje kose neće ugroziti zdravlje vaše bebe, ako se pridržavate nekih određenih pravila.

Nema ni nekih konkretnih dokaza koji ukazuju na to da je farbanje štetno, mada nije ni preporučljvo jer se radi o hemijskim sredstvima, koja se kroz kožu i dlaku unose u naš organizam.

Da li je bezbedno farbati kosu u trudnoći i tokom dojenja?

Farbanje u ranoj trudnoći

Za početak poželjno je da izbegavate farbanje u ranoj trudnoći, mada ni ovo nije nužno pravilo.

Ako postoji mogućnost, ipak sačekajte do četvrtog meseca, to jest do drugog tromesečja, jer su tada beba i trudnoća manje osetljive.

Birajte farbe bez amonijaka

Poželjno je da pripazite na sastav farbe za kosu. Preporučuje se da to budu farbe bez amonijaka. Lako ćete ih naći, jer proizvođači uvek to ističu u reklamnim kampanjama i na pakovanjima, kao prednost u odnosu na druge proizvođače.

Ukoliko postoji mogućnost, zamenite farbu za kosu sa drugim metodama bojenje kose, kao što su šatiranje, izvlačenje pramenova, kolorisanje …

Najbolje bi bilo koristiti čistu kanu, koja je prirodna. Kana, ne samo da nije štetna, već je dobra za kosu, ali je problem što vam može obojiti kosu u crnu ili crvenu boju.

Povedite računa i prilikom samog procesa farbanja. Ako se sami farbate, koristite rukavice, farbu na kosi držite samo onoliko koliko je potrebno, i naravno, temeljno isperite kosu, nakon procesa.

Birajte farbe bez amonijaka ili kanu.

Farbanje kose tokom dojenja

Kada se porodite, to ne znači da treba da se vratite starim navikama, pogotovo ako dojite bebu. I u ovom periodu je bitno šta unosite u svoj organizam.

Što se tiče farbanja kose, pravila važe kao i za vreme trudnoće, dakle koristite prirodna sredstva za bojenje kose, farbe bez amonijaka, zamenite farbanje sa šatiranjem ili izvlačenjem pramenova.

Na kraju krajeva, ako ste uplašeni ili imate neku nedoumicu, uvek možete o ovoj temi da porazgovarate sa svojim ginekologom ( ako ste trudni ) ili sa pedijatrom ( ako ste se tek porodili ). Strah uvek postoji, ali ako se osvrnete oko sebe, videćete da nema skoro ni jedne trudnice koja je zapustila svoju kosu. Danas je farbanje kose u trudnoći normalno, tako da nema razloga za neku posebnu brigu.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *